Un studiu din 2013 realizat de Comisia Europeană cu privire la „Mobilitatea urbană” arată că numai 10% din români folosesc bicicleta ca mijloc de transport în drumul lor spre muncă, în timp ce mașina rămâne pe primul loc.

Deși, bicicleta este un vehicul eficient, care poate contribui la sănătatea noastră, majoritatea românilor nu conștientizează acest lucru. Conform unei statistici realizate de Wall Street în anul 2017, procentajele nu sunt îmbucurătoare absolut deloc, deoarece românii preferă în continuare să conducă în drum spre muncă.

Statistici cu privire la utilizarea mijloacelor de transport în drum spre muncă – sursa: Wall-Street

Dacă simți nevoia de a face o schimbare în viața ta și dorești să contribui pentru o planetă verde, află principalele 7 motive pentru care merită să pedalezi în drumul tău spre muncă.

1. protejezi mediul

cycle in nature
Bicicletă în natură

Natura este foarte importantă pentru noi. De aceea, a venit momentul să conștientizăm acest lucru și să ne lăsăm mașinile acasă. Astfel, planeta noastră se poate bucura de un aer proaspăt care să ducă la un trai mai bun.

2. AJUNGI MAI REPEDE la muncă

Biciclist în trafic

Cu siguranță te-ai săturat să pierzi timpul în trafic. Deseori, trebuie să pornești mai devreme de acasă pentru a ajunge la timp la muncă. Fără îndoială, dacă ai merge cu bicicleta la muncă, nu ar mai trebui să menții acel ritm alert, deoarece vei scurta foarte mult timp strecurându-te ușor printre mașini.

3. Trăiești mai mult

Studiul realizat de 10 oameni de știință publicat în jurnalul medical britanic BMJ demonstrează faptul că oamenii care pedalează își reduc la jumătate probabilitatea de a dezvolta cancer sau anumite boli cardio-vasculare.


„Este clar că persoanele care se deplasează într-un mod activ, folosind în mod special bicicleta, au fost expuși unor riscuri mai scăzute de a se îmbolnăvi”


a declarat Dr. Jason Gill, unul dintre cercetători, pentru bbc.com.
bike in city
Cu bicicleta în oraș

4. ECONOMISEȘTI BANI

Pedalatul în drumul spre muncă alungă grija banilor întrucât o bicicletă nu necesită anumite investiții. Să ne gândim cât de mult poți economisi dacă nu mai alimentezi mașina ta sau nu mai cumperi bilete pentru mijloacele de transport în comun. Sunt sigur că acei bani pot rămâne în buzunarul tău dacă vei face alegerea înțeleaptă pe viitor.

5. ești mai fericit

Doctorii afirmă că în momentul în care pedalăm, creierul eliberează niște hormoni numiți endorfine care sunt responsabili cu fericirea și reducerea stresului.

Noi fericiți, chiar dacă suntem transpirați – Castelul Calendar, Zau de Câmpie (MS), 2018

Trebuie să recunosc că inclusiv eu când pedalez mă simt eliberat de toate grijile și reușesc să gândesc limpede în așa fel încât îmi pot rezolva ușor problemele din viața de zi cu zi. În momentul în care ai contact cu natura, ești mult mai împlinit pentru că simți acel aer proaspăt care îți reîmprospătează mintea și îți oxigenează creierul, simți că viața chiar este frumoasă și merită trăită din plin și totodată realizezi cât de frumoasă este planeta noastră.

6. Ești mai activ la job

via GIPHY

Studiile arată că exercițiul fizic de dimineață stimulează creierul în a răspunde mai repede la provocări și a le face față într-un timp mai scurt. Astfel, vei da cel mai bun randament la job și îți vei finaliza sarcinile foarte foarte ușor.

Din experiența mea, mereu simțeam nevoia de a face ceva productiv după ce pedalam și trebuie să recunosc că m-a ajutat foarte mult în promovarea examenelor.

7. Alungi stresul

Ciclism în oraș

Traficul creează foarte mult stres în rândul oamenilor, însă vei vedea că dacă te vei urca pe bicicletă, vei fi un om relaxat, plin de viață și vei vedea câte lucruri ai omis până acum în drumul tău spre muncă. Poți descoperi noi scurtături care te vor ajuta să ajungi mai repede sau poți explora noi locuri pe care nu le-ai mai văzut niciodată. Așa că bucură-te de viață descoperind lucruri noi și admiră natura!