7 Manele pe care trebuie să le asculți

Manelele au luat cu asalt topurile din trendingul românesc, în ultimii ani. Totuși, acest stil muzical rămâne un subiect despre care multă lume nu vorbește. Dincolo de piesele populare, care promovează parvenitismul și superficialitatea, există creații muzicale reușite, dar mai puțin cunoscute. Mai jos vă prezentăm 7 manele, cu un mesaj puternic, pe care orice român trebuie să le asculte.

1.Balansul de mahala

Lansată în anul 2018, maneaua „Balansul de mahala” este o piesă produsă de ASU Sudio , puțin cunoscută comparativ cu alte piese ale lui Asu. Piesa transmite un puternic mesaj de dor și de tristețe, pus în antiteză cu ritmul de petrecere prezent în melodie.

2.Florin salam – Așteaptă

Postată pe platforma Youtube în anul 2015, maneaua „Așteaptă” se diferențiază de celelalte piese ale lui Florin Salam prin stilul lent și versurile nuanțate, folosite de către artist. Această piesă poate fi adaptată la diferite stări, precum tristețe, nostalgie, regret sau chiar bucurie.

3.Cristi Dules – Foc Foc

Cristi Dules a lansat piesa „Foc Foc” în anul 2018, manea care urma să cucerească topurile din România. Creația muzicală poate fi ascultată in orice context, fiind avantajată de intrumentalul lent și cald. Dincolo de partea tehnică, mesajul de dragoste poate fi asociat foarte ușor cu senzația de nostalgie.

4.Nicolae Guță cu Nek, Claudia si DeMARcO – Ma ridic

Această manea se diferențiază de restul listei prin apartenența la o altă clasă de manele, mai precis „Maneaua motivațională”. Versurile piesei reflectă tipologia românului petrecăreț, care are de ales dintre distracție sau echilibru financiar. Totuși, refrenul transmite un puternic mesaj motivațional care poate fi exploatat de către public.

5.Alessio – Bombardamente de sentimente

„Bombardamente de sentimente” este o manea de dragoste apărută în 2018 care reflectă aura filosofică a lui Alessio. Versurile piesei pot fi considerate drept adevărate lecții de viață, precum : „Dragostea nu e ușoară, nici prea amară, dar dacă e multă te doboară” și „Din iubire nu se moare. Chiar dacă doare, inima are rezolvare” .

6.Culiță Sterp – Aproape, dar departe

Piesa „Aproape, dar departe” se clasează peste restul manelelor lansate de Culiță Sterp, datorită impactului emoțional puternic care este transmis. Piesa reflectă tristețea cauzată de pierderea femeii perfecte, a iubirii ideale. Antitezele „Aproape, dar departe” și „Devreme sau târziu” oferă ascultătorilor o stare de nostalgie, dar în același timp, o stare de speranță.

7. Blondu de la Timisoara – Cum naiba sa nu-mi fie dor

Piesa „Cum naiba să nu-mi fie dor”, lansată în anul 2017, poate fi considerată o adevarată capodoperă în cultura manelelor. Mesajul care oglindește dorul, alături de schimbările neașteptate de ritm între strofe și refren, sunt doar câteva aspecte care încadrează maneaua drept capodoperă.