Ai visat mereu să ai un câine dar ai descoperit recent că ești alergic? Atunci rasele de câini hipoalergenici sunt o opțiune excelentă pentru tine. Câinii hipoalergenici sunt câini care nu îți vor declanșa alergiile, însă mai întâi de toate este important să înțelegi faptul că nici un câine nu este 100% hipoalergenic.

În jur de 150 de milioane de oameni suferă de alergie în Europa, aceasta fiind de altfel cea mai răspândită boală cronică. În ciuda acestei realități, alergiile rămân patologiile cele mai ignorate.


”Până la 30% dintre persoanele care sunt alergice la câini sunt, de fapt, alergice la o proteină specifică care este făcută în prostata unui câine. Dacă sunteți alergic la proteina respectivă numai la câinele masculin, este posibil să fiți capabili să tolerați o femelă sau un câine castrat”


Lakiea Wright

1.Shih tzu


Photo by Helena Lopes from Pexels

Shih Tzu este un câine de talie mică, îndesat, cu o blană lungă și deasă, care poate avea o mulțime de culori. Un adult nu depășește înălțimea de 27cm și greutatea de 4,5 – 7,5 kg. Acești câini au o personalitate jucăușă, afectuoasă și inteligentă. Ca rasă, pot fi foarte independenți și precauți cu străinii. Pot fi încăpățânați uneori, însă cu răbdare și perseverență pot deveni destul de ascultători.

2.YORKSHIRE TERRIER


Photo by Pixabay from Pexels

Yorkshire Terrier este de asemenea un câine de talie mică, fiind cunoscut pentru coada lui bogată cu o textură similară părului uman. Culoarea blănii este și ea neobișnuită, fiind de un albastru metalic cu auriu/cafeniu. Acești căței au o atitudine aparte, iar în ciuda dimensiunilor, mereu își protejează teritoriul.

3.PUDEL


Photo by Skyler Ewing from Pexels

Un pudel este un câine nobil, elegant, cu o blană deasă și ondulată. Pot fi întâlniți în mai multe culori, inclusiv gri, maro, galben și crem. Pudelul ajunge la o înălțime de 38cm și o greutate cuprinsă între 20-32kg. Este un câine afectuos și vioi, căruia îi place să fie implicat în toate problemele de familie. Pot fi buni câini de pază, anuntând vizitatorii, însă fără să fie agresivi.

4.BICHON MALTEZ


Photo by Pixabay from Pexels

Bichonul Maltez este una dintre cele mai vechi rase de câini. Este un câine mic, de apartament, care nu are standarde înalte. Are o blană mătăsoasă, corpul lui fiind compact, cu oase mici. Trebuie îngrijit și hrănit de cel puțin două ori pe zi, plimbarea lui fiind o metodă de menținere a unui stil de viată sănătos. Nu lasă mult păr, însă dacă au blana lungă, vor avea nevoie de mai multă îngrijire.

5.BASENJI


Photo by Iza Ponchie from Pexels

Basenji este un câine de dimensiuni mici până la medii, care are o coadă inelată distinctivă și o frunte încrețită. Blana fină, scurtă și strălucitoare a acestei rase poate fi de mai multe culori (roșu cu alb, negru cu alb, etc). Unicitatea acestor câini constă în faptul că nu latră. Sunt alerți, inteligenți și independenți, asigurându-și propria îngrijire și fiind aproape lipsiți de mirosuri. Afectuoși cu cei apropiați, aceștia sunt de obicei rezervați cu străinii. Este o rasă hipoalergenică perfectă datorită blănii.

6.SCHNAUZER


Photo by Sebastian Coman Travel from Pexels

Această rasă se intâlnește în mai multe mărimi (pitici, medii, mari). Pot fi alb cu gri, negru cu dungi argintii, negru complet sau alb, deși alb se întâlnește foarte rar. Ca personalitate, Schnauzerul este vioi, activ și poate fi un companion amuzant și plăcut. Totuși, pot fi încăpățânați, având nevoie de antrenament constant și socializare. Fiind câini de pază la origine, sunt destul de gălăgioși și vor anunța rapid familiacu privire la străinii care se apropie de teritoriul lor. Din punct de vedere hipoalergenic, acești câini lasă păr, dar nu în cantități mari, fiind astfel potriviți pentru cei care nu au simptome puternice.

7.AFGHAN HOUND

Originar din Afganistan, Ogar Afgan (Afghan Hound) este o rasă cu vechime în istoria canină. Este un câine de talie mare, puternic, cu un corp pătrat. Capul este proporțional cu corpul, lung, fiind acoperit cu șuvițe lungi de păr sub forma unei bonete. Ca personalitate este un câine inteligent, curajos, vigilent, mândru, independent, încăpățânat, calm în casă, dar foarte rapid și activ afară. Nu este deosebit de ascultător, însă nu latră prea mult, este afectuos, jucăuș, și devotat stăpânului. Dezavantajul acestei rase este că necesită o îngrijire specială, având o blană atât de lungă. Dacă nu te deranjează aspectul îngrijirii, această rasă poate fi o alegere perfectă pentru tine.

8.AFFENPINSCHER

Embed from Getty Images

Deși seamănă cu un terrier, cu expresia lor neastâmpărată și aspectul asemănător maimuțelor, rasa de câini Affen este clasificată drept cațel de salon, măsurând între 24 și 28cm în talie la vârsta adultă și cântărind între 3-4kg. Blana aspră este de obicei neagră, cu sau fără nuanțe de gri. Rasa de câini Affen este plină de viață și curajoasă, deși uneori poate fi încăpățânată și îndrăzneață, rămânând foarte afectuoasă cu stăpânii. Blana acestor câini crește foarte încet și nu cauzează probleme pentru persoanele cu alergii.

9.COTON DE TULEAR

Embed from Getty Images

Cunoscut și sub numele de ”Câinele regal al Madagascarului”, este un câine mic și alb, mai mult lung decât înalt, având o blană lungă, ca de bumbac. Are o înălțime de 25-32cm la maturitate, cântărind aproximativ 4-6kg. A fost crescut timp de secole pentru a fi câine de companie. Este un animal de casă iubitor, loial, care se bucură de compania oamenilor și urăște să fie separat de familia sa. Îi plac îndatoririle lui de cățel de salon, însă este amuzant, jucăuș și vesel. Deși au o blană lungă și deasă, acești câini nu lasă mult păr, fiind o alegere perfectă pentru persoanele alergice.

10.PORTUGUESE WATER DOG

Este un câine de talie medie, robust, musculos, bine proporționat, având ochii și nasul de culoare maro sau neagră. Blana acestora poate fi neagră, maro, albă sau chiar o combinație a acestor culori. Este un câine deosebit de inteligent, foarte curajos și vioi. Îi place să ”muncească” pentru stăpân, fiind astfel voluntar și impetuos. Are un simț al mirosului și un văz foarte dezvoltate, fiind după nume, un înotător extraordinar. Este ascultător și foarte devotat stăpânului, se înțelege foarte bine cu copiii, acceptă fără dificultate compania altor câini sau altor animale din gospodărie. Deși blana acestei rase este hipoalergenică, acești câini lasă mult păr în anumite sezoane. De aceea, pentru a nu avea probleme cu alergiile, mulți stăpâni aleg să le taie blana scurtă.