Deoarce fontul perfect nu există ci acesta se schimbă în funcție de mesajul pe care dorim să-l transmitem, am întocmit o listă cu 7 dintre cele mai folosite font-uri din întreaga lume și situațiile în care se folosesc.

7.Gill Sans(Eric Gill, 1928)

Gill Sans este un font de tip sans-serif umanist conceput de către Eric Gill în anul 1926 și lansat de către Monotype Corporation în anul 1928. Acest typeface este bazat pe fontul lui lui Edward Johnson “Underground Alphabet” din anul 1916, observat în sistemul de metrouri din Marea Britanie. Gill Sans are ca și scop sa fie cel ligibil font de tip sans-serif.

Încă de la lansarea acestuia, fontul a fost folosit în corporații importante precum
LNER (London North Eastern Railway) și London Transport. În prezent, Gill Sans poate fi folosit la orice, de la logo-uri corporatiste până la afișe de film.

6.Rockwell (F. H. Pierpont, 1934)

Rockwell este un font geometric de tip slab-serif conceput și lansat în anul 1934 de către Monotype Corporation. Este bazat tot pe un font slab serif, mai condensat, numit Litho Antique, lansat în anul 1910. Caracteristica sa principală este serif-ul de la apex-ul literei “A”

Datorită aspectului său “monoweight”, Rockwell este folosit în special ca și display font sau pentru subtitluri. Este rar folosit pentru text de tip body, o excepție ar fi editura Tall Lighthouse care folosește Rockwell pentru toate volumele publicate de aceștia.

5.Gotham (Hoefler and Frere- Jones, 2000)

Gotham este un font de tip sans-serif realizat de către Tobias Frere-Jones și Jesse Ragan, lansat în anul 2000. Angajați de GQ Magazine, cei doi designeri au fost nevoiți să conceapă un font “masculin, nou și fresh” pentru identitatea publicației. Inspirați de către panourile americane de la mijlocul secolului al XX-lea, aceștia au creat un font curat, modern și profesional

Folosit în campania electorală a lui Barrack Obama din 2008, Gotham este un font folosit pentru logo-uri, afișe, body text, publicații

4. Adobe Garamond (1989)

Având inițial numele simplu de Garamond și creat în anul 1495 de către Claude Garamond, acest font a cunoscut numeroase schimbări de-a lungul secolelor. Chiar dacă există o multitudine de variante ale acestui font, cea mai cunoscută este Adobe Garamond lansată in anul 1989.

Garamond este perfect pentru reviste, cărți, website-uri sau paragrafe lungi.

3.Futura (PAUL RENNER, 1927)

Futura este un font geometric de tip sans-serif creat de către Paul Renner în anul 1927. Acesta a fost coneput drept o contribuție pentru proiectul New-Frankfurt și este bazat în special pe forme geometrice, asemănătoare stilului Bauhaus din acea perioadă.

Futura este întâlnit în carți, logo-uri, afișe, panouri publicitare sau mai este folosit drept font corporatist.

2.Bodonoi (GIAMBATTISTA BODONI,
1798)

Bodoni este un font creat în anul 1798 de către Giambattista Bodoni și care a fost modificat de mai multe ori de-a lungul timpului. Structura acestui font prezintă un contrast între gros și subțire, având o construcție geometrică care îl face plăcut la privire.

Acesta este folosit in special pentru titluri, subtitluri, logo-uri sau drept text decorativ. Revistele de modă folosesc în special acest font pentru print.

1.Helvetica (MAX MIEDINGEr, 1957)

Helvetica sau Neue Haas Grotesk este cel mai popular font din întreaga lume. Acest font de tip sans-serif a fost conceput de către Max Miedinger în anul 1957, pentru a putea concura pe piața elevțiană. Inspirat de font-ul Akzidenz-Grotesk, apărut în secolul XIX, Miedinger a reușit să creeze un font simplu, modern și versatil, care să nu transmită niciun mesaj.

Helvetica poate fi folosit în orice domeniu, logo-uri, body text, display text, print, web, această caracteristcă îl face unul dintre cele mai populare font-uri din întreaga lume.

la final

Chiar dacă gusturile și preferințele diferă de la designer la designer și topurile diferă de la unele la altele. Un lucur este sigur, Helvetica va fi regăsit drept numărul unu în toate listele.