Odată cu evoluția tehnologică mașinile electrice au prins un mare avânt în piața auto. Dacă până acum 10 ani o mașină electrică era doar ceva ce se găsea încă la stadiul de prototip, în momentul de față automobilele electrice au reușit să ocupe aproximativ 20% din totalul vândut în 2019-2020. Cu alte cuvinte 1 din 5 mașini vândute este electrică. Și cum acest trend este într-o continuă creștere, ia-tă un top cu 7 mașini electrice pe care să le ai în vizor în 2021.

1.Tesla model 3

Cu toții am auzit cel mai probabil de Tesla. Tesla este compania auto cu cel mai mare număr de autovehihule electrice până în acest moment. Și este și de-nțeles, deoarece acest brand s-a făcut cunoscut datorită a 2 factori principali , atunci când vorbim despre o mașină electrică: autonomia și tehnologia din interior. Plecând de la acești etaloni ai brandului, în 2018 tesla a anunțat Model 3un model al companiei lui Elon Musk care și-a propus să atingă un alt etalon major al mașinilor electrice: prețul. Model 3 va avea și în 2021 un preț de plecare de 35.000 euro fără TVA, însă la acest preț va fi disponibil doar în S.U.A. prețul final pentru noi fiind estimat la 50.000 euro fără TVA, în acest preț fiind incluse transportul și asigurarea CASCO. Totuși, analizând Model 3 din prisma autonomiei ridicate (de 420km in regim WLTP) și a brand-ului în sine, putem să afirmăm că și în 2021 acesta va fi un deal bun.

2.volkswagen id. 3

Anul acesta compania auto nemțească Volkswagen a lansat pe piața electricelor un nou model ce pare a fi foarte promițător, atât din punctul de vedere al autonomiei, cât și al prețului. ID. 3 se vrea a fi o mașină accesibilă, însă potrivită atât pentru oraș, cât și pentru deplasările mai lungi. Autoturismul vine cu mult mai multe dotări decât predecesorul său, e-Golf, cu o autonomie generoasă, de 420 km, și cu un motor electric mult mai puternic, ce dezvoltă circa 200 CP. Mașina are un preț de pornire de 36.000 de euro cu TVA, însă, cu subvenția Rabla Plus, de aproape 10.000 de euro, aceasta poate fi mult mai accesibilă.  În funcție de varianta pe care o alegi și de dotările pentru care se optează, aceasta poate ajunge la 47.500 de euro cu TVA.

Așadar, dacă ești în căutarea unei noi mașini de familie, iar trecerea la o mașină electrică te tentează, atunci Volkswagen ID. 3 poate reprezenta în mod cert o variantă de luat în calcul.

3.BMW iX3

O altă variantă de automobil electric disponibil pentru 2021 este oferită de cei de la BMW prin lansarea noului lor model BMW iX3. Acesta este primul SUV integral electric produs de BMW. Ce îl deosebește de restul electricelor din lista noastră este faptul că se adresează unei nișe particulare din piață, care ar dori să facă trecerea spre un automobil electric, dar însă vor să păstreze și caroseria specifică trendul ultimilor ani și anume cea de SUV. Un alt atu pe care iX3 îl are este reprezentat de performanță, prezentată in cifre. Potrivit producătorului bavarez, iX3 poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 6,3 secunde, performanță remarcabilă luând în calcul dimensiunile acestei mașini. Viteză maximă este de doar 200 km/h, limitată însă din considerente economice. Motorul electric dezvoltă 270 CP, iar mașina are o autonomie de circa 450 de kilometri, aspect care îți va permite să pleci și pe distanțe mai lungi. Prețul de pornire al noului BMW iX3 va fi de 70.000 de euro, o sumă consistentă de altfel, dar îți va permite să ieși în evidență în trafic și să te poți deplasa pe distanțe mai lungi, ca să nu mai vorbim de plăcerea de a conduce un frumos SUV de la BMW.


4.Mini Cooper SE

Cooper SE este primul automobil 100% electric, pus la vânzare de către producătorul britanic și ocupă un loc în articolul nostru deoarece ne impresionează mult prin raportul său calitate-preț. Costul său de achiziție, de 33.082 euro, este cu doar 2.000 de euro mai mare decât al unui Mini Cooper S pe benzină, lucru surprinzător în condițiile în care, la alți producători, diferențele de preț între modelele pe benzină și cele electrice sunt mult mai mari. 
Cooper SE vine cu un motor electric care dezvoltă 184 CP și o baterie de 28,9 kWh, care asigură o autonomie de aproximativ 200 de kilometri. Mașina poate accelera de la 0 la 60 km/h în 3,9 secunde și la 100 km/h în 7,3 secunde, iar nivelul de echipare standard are dotări precum: faruri LED, aer condiționat cu reglare pe două zone sau navigație.  Având în vedere opțiunile pe care le are, cifrele care expun performanța automobilului și prețul vizibil sub media prețurilor mașinilor din topul nostru, putem să-ți confirmăm că Mini Cooper SE o mașină de oraș demnă de luat în calcul pentru 2021.

5.VOLVO XC40 RECHARGE

Crossover-ul Volovo non electric XC40 a avut mare succes de la lansarea acestuia, așa că apariția unui model electric nu s-a lăsat așteptată pentru mult timp. Modelul pe baterii XC40 va fi primul model electric al companiei suedeze. Acest model dispune de două motoare electrice de 201 CP și atinge 100km/h in 4,9 sec, cu o viteză maximă limitată la 180 km/h. Puterea provine de la o baterie de 78kWh, care produce o autonomie de până la 400 Km măsurată în regim WLTP. Așadar autonomia crescută, tipul de caroserie ideal pentru oraș și design-ul inedit face ca crossover-ul de la Volovo să merite atenția oricărui doritor de mașini electrice pentru anul viitor și nu numai.


6.Kia e-Niro

Versiunea electrică a binecunoscutului KIA Niro intră și ea în topul nostru datorită raportului de calitate-preț pe care îl propune spre vânzare în 2021. Cu un preț de referință estimat la 36.500 de dolari, modelul electric de la Kia promite o autonomie de 384 de kilometri. Pe lânga autonomie, E-Niro plusează și la capitolul opțiuni, modelul având multiple dotări ce se găsesc de obicei la mașini cu un preț dublu față de cel al modelului sud-coreean. Așadar, dacă ești o persoană practică și ești în căutarea unei mașini pe măsură, Kia E-Niro reprezintă o optiune viabilă, mai ales dacă ești în căutarea unei mașini de familie.

7. Hyundai Kona

Modelul electric al coreenilor a ajuns și el în topul nostru, fiind disponibil în două versiuni, una cu o baterie de 64 kWh și o putere a motorului electric de 204 CP și cealaltă cu o baterie de 39,2 kWh și o putere a motorului electric de 136 CP. În primul caz autonomie modelului electric atinge 449 de kilometri, fiind măsurată după ciclul WLTP. Pentru modelul cu capacitate redusă a bateriei, autonomia atinge 289 de kilometri. Performanțele dinamice sunt, de asemenea, diferite, modelul mai puternic având nevoie de 7,6 secunde pentru a accelera de la 0 al 100 km/h. Pentru aceeași performanță, Kona cu motorul de 136 CP are nevoie de 9,9 secunde. Kona Electric pune la dispoziția clienților o gama variata de dotări de conectivitate, conducătorul auto, beneficiind de asemenea de un ecran de bord de 7 inchi, pe care sunt afișate detalii despre condus și despre performanțele autovehiculului, precum și de un Head-Up Display.

Prețurile pentru Kona Electric pornesc de la 35.272 de euro cu TVA inclus, în varianta de 136 CP, nivel de echipare Highway. Fata de prețul de lista, rețeaua Hyundai Auto Romania oferă în acest moment și o reducere în valoare de 1.500 de euro cu TVA inclus. Astfel, Hyundai Kona Electric este încă un crossover electric, atrăgător ca design, cu performanțe și dotări excelente având în vedere prețul ei.