În seara de 17 decembrie o parte din echipa CicloMoșilor din Hunedoara coordonați de organizatorul Daniel Vlădulescu, s-au întâlnit pentru a realiza cumpărăturile. Aceștia aveau planificat realizarea unui număr de 200 de plăsuțe cu dulciuri pentru copiii pe care urmau să îi întânească prin oraș în intervalul 19-24 decembrie. După ore petrecute în magazin aceștia au cumpărat diferite tipuri de ciocolată, biscuiți, dar și fructe pe care urmau să le organizeze în plăsuțe în seara următoare. Astfel CicloMoșii s-au întâlnit din nou, iar datorită donațiilor au reușit să realizeze un număr de 220 de plăsuțe.

Ediția a V-a organizată în condiții speciale

În Hunedoara, a fost organizată în luna decembrie o activitate de caritate legată de Crăciun. Aceasta s-a numit „CicloMoșii”, fiind realizată de un grup de cicliști din oraș. Conceptul „CicloMoșiilor” a fost preluat de Daniel Vlădulescu, în anul 2013, după ce a participat la o acțiune asemănătoare în Simeria. Aceasta constă în distribuirea unor cadouri de către cicliști copiilor pe care îi întâlnesc pe stradă. Daniel a povestit că prin acțiunea aceasta se dorește transmiterea mai multor mesaje, printre care: „Încercăm să promovăm sportul, indiferent de forma lui, facearea de bine și implicarea activă a cetățenilor”.


Anul acesta a avut loc a V-a ediție. Totuși ediția aceasta a fost una specială deoarece a trebuit să fie regândit conceptul acesteia pentru a respecta legea. Astfel, în locul unei singure zile în care sunt distribuite cadourile, a fost ales un interval de 5 zile. Organizatorul Daniel recunoaște că acțiunea de anul acesta a fost mai dificilă. Dar pe de altă parte, preferă să se concentreze pe rezultatul acestei acțiuni. Acesta spune că: „Anul în sine a fost o provocare, în special organizarea acestui eveniment. Însă prefer să nu o văd ca pe o bătaie de cap, sau dacă mă raportez astfel la ea a fost o bătaie de cap frumoasă”.


„E FOARTE IMPORTANT SĂ ADUCI ÎNTR-UN ORAȘ GRI UN STROP DE CULOARE”

În perioada 19-24 decembrie copiii din oraș au fost întâmpinați de CicloMoși pe străzile din Hunedoara. Organizatorul consideră că o astfel de acțiune a fost necesară: „După un an așa greu și încărcat s-a simțit cea mai mare nevoie. E foarte important să aduci într-un oraș gri un strop de culoare.”

Daniel a reuși să ia legătura cu două persoane din afara județului, una din județul Prahova și una din București. Ambele persoane au preluat această inițiativă. Astfel au reușit să realizeze în propriile localități același tip de activitate. Pe lângă aceștia, alte 3 persoane din Petroșani, Sibiu și Timișoara au preluat mesajul transmis de „CicloMoși”. Aceștia au distribuit cadouri copiilor pe stradă în cele 5 zile destinate acestei acțiuni.

CicloMoșii au ajutat și un caz social

Pe lângă cadourile oferite copiilor, a fost ales și ajutat un caz social. Anul acesta, persoana ajutată este o doamnă de 75 de ani. . Numele său este Florica Farcaș și aceasta locuiește singură într-un apartament din Hunedoara. Apartamentul are 3 camere, două dintre acestea nefiind încălzite termic. Geamurile și ușa de la balcon, nu au mai fost înlocuite de ani de zile, acestea prezintă crăpături pe care doamna Farcaș încearcă să le acopere cu diferite pături. Pereții deteriorați din cauza umezelii sunt umflați, iar tavanul are porțiuni de vopsea lipsă. O parte din suportul draperiilor nu este fixat în tavan, astfel aproape jumătate se află pe punctul de a cădea, iar ușa care face legătura dintre hol și sufragerie avea colțurile rupte. Pentru a nu se deteriora și mai tare parchetul, doamna Florica a reușit să monteze deasupra lui niște placaje de lemn. Hainele sale sunt ordonate în sufragerie, însă în loc să fie așezate în dulap, acestea se află fie pe televizorul nefuncțional, fie pe canapeaua ruptă, în timp ce dulapurile goale din casă sunt rupte și pline de mucegai. Pe lângă greutățile financiare, doamna Farcaș se luptă și cu greutățile sufletești. Aceasta a crescut 5 copii, doi dintre aceștia fiind adoptați. Însă acum la bătrânețe locuiește singură neavând niciun sprijin din partea copiiilor sau a nepoților săi.

„N-am crezut că lumea poate fi atât de rea… Se pare că m-am înșelat”

Doamna Farcaș ne-a povestit despre greutățile prin care a trecut în viață. Pe lângă copiii săi care acum nu îi sunt alături, în trecut a avut și un soț alcoolic, care nu a ajutat-o în creșterea lor. Privind înapoi povestește cu ochii în lacrimi că lumea nu este așa cum și-a imaginat-o: „N-am crezut că lumea poate fi atât de rea… Se pare că m-am înșelat”. Acțiunea CicloMoșiilor a ajutat-o să își înlocuiască ușile deteriorate și i-a oferit un dezumidificator. Pe lângă acestea i-au fost oferite alimente și produse pentru uz casnic pentru perioada sărbătorilor. Doamna Farcaș a fost recunoscătoare pentru acest ajutor, spunând: „Dumnezeu v-a ghidat să mă găsiți și să mă ajutați. Vă mulțumesc pentru ceea ce a-ți făcut pentru mine. Dumnezeu vă va răsplăti, că eu nu am cu ce”. Înaintea Crăciunului echipa CicloMoșilor au colindat-o și i-au dus cele necesare.

Numărul participanțiilor din acest an a fost mai scăzut

Organizarea de anul acesta a fost supusă unor anumite schimbări. O diferență importantă față de anul anterior l-a reprezentat numărul participanților. Anul trecut au participat un număr de 47 de persoane. Dintre acestea peste 20 de persoane au fost cicliști sau persoane din exterior. Anul acesta în schimb, au participat 25 de persoane. Dar o mare majoritate din aceștia au fost prieteni ai organizatorului. Numărul cicliștilor și a persoanelor care au donat a scăzut considerabil.

Ediția a IV-a

„Încă o ediție specială reușită…să vină altele”

În cadrul activității și organizării s-a implicat și Mihaela Grosu. Aceasta a participat și în edițiile anterioare, iar acum a venit în ajutorul lui Daniel în organizare. Ea a fost motivată să participe din dorința „de a răspândi bucurie și totodată de a se implica în facerea de bine pentru cei mai puțin norocoși”. Mihaela nu consideră că adaptarea la noua formă de organizare a fost dificilă. „Când vine vorba de a face bine te adaptezi. Nu repede, nu ușor, ci imediat îmbrățișezi această idee și o faci să devină realitate”. Totodată se consideră muțumită de ediția din acest an, gândindu-se la cele viitoare. „Faptul că s-au bucurat toți pe care i-am întâlnit în calea noastră în aceste zile, pe mine mă mulțumește sufletește. Încă o ediție specială reușită…să vină altele”.

Această activitate s-a încheiat, în data de 24 decembrie. Toți participanții au primit câte o diplomă de participare din partea organizatorilor, Masa Critică Hunedoara.