,,Responsabilitatea mea și tuturor asistenților instrumentari în sala de operație este foarte mare. Cele mai mici amănunte sunt uneori cele mai importante. Trebuie să fiu tot timpul pregătită și atentă la tot ceea ce am de făcut, să nu lipsească nimic în timpul unei intervenții”

Daliana Bene, în vârstă de 45 de ani, este asistent medical generalist la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Arad, cu o vechime de 23 de ani pe bloc operator.

Ce studii a urmat pentru a deveni un asistent medical generalist?

Clasele primare și scoala gimnazială le-a absolvit în localitatea natală, Beliu, apoi a urmat Liceu Sanitar din Arad, promoția 1990-1994, după care au urmat cursurile Școlii Postliceale Sanitare, iar apoi cursurile Facultății de Asistență Medicală din cadrul Universității Vasile Goldiș din Arad timp de patru ani. Daliana ocupă același post încă din prima zi de muncă, din 1998, în specialitatea chirurgie pediatrică.

cum a afectat-o apariția virusului?

”Nu ai cum să rămâi indiferent, am luat contact pentru prima oară în cariera mea cu o astfel de situație și se cunoșteau foarte puține lucruri despre acest virus.”

Datorită firii sale puternice și pozitive, a încrederii în Dumnezeu, dar bineînțeles cu toate măsurile respectate cu rigoare, a reușit să depășească teama și panica instalată la început, fiind un sprijin real pentru mulți colegi și apropiați.

A reușit să mențină starea de calm și de liniște, de sănătate emoțională și fizică a membrilor de familie în toată această perioadă.

Cum se desfășoară o intervenție în cazul în care pacientul este confirmat cu noul virus?

”Suntem la fel de vigilenți, conștiincioși și atenți ca și în oricare altă perioadă”

În cazul intervenției a unui pacient suspect sau confirmat pozitiv cu SARS-CoV2 se mai adaugă un echipament medical special care constă în: botoșei, două perechi de mănuși, mască specială cu filtru FFP2, ochelari, vizieră și combinezon peste care se mai adaugă halatul chirurgical.

”Este foarte incomod să porți atâtea lucruri pe tine, dar când știi că poți salva viața unui om, nimic nu mai contează”

Diferența de o intervenție obișnuită o face intrarea echipei chirurgicale (formată din doi medici și asistentul instrumentar) cu masa cu instrumentarul necesar abia după 15 minute de la intubarea pacientului de către echipa ATI.

”Riscul de contaminare este cel mai ridicat la terminarea intervenției”

Cum se desfășoară o zi de lucru?

Programul de lucru începe la șapte dimineața, este un serviciu organizat în ture de opt sau 12 ore, ceea ce presupune și nopți și zile festive.

Primul lucru pe care Daliana îl face, înainte de orice, este să meargă la demisolul spitalului unde se află vestiarul unde își schimbă complet ținuta de stradă în costumul medical. Acest costum constă în bluză și pantalon, bonetă, mască și papuci de spital, care la intrarea în bloc operator îi schimbă cu o altă pereche autoclavabilă (care se pot steriliza) care sunt strict pentru blocul operator.

Următorul pas este semnarea condicii, iar în condiții actuale, adică pandemie, semnează pe propria răspundere că este clinic sănătoasă, pe lângă testele CRP făcute periodic.

Se trece la dezinfectarea sălilor de operație, care sunt împărțite pe intervenții septice și aseptice, cu soluții care se alternează pentru a preveni rezistența la viruși și bacterii. Următoarea mișcare este aprovizionarea acesteia cu materialele necesare precum: comprese, laparatomii (tifon cusut în câteva straturi, aproximativ 40×40), fire de sutură, câmpuri chirurgicale de unică folosință, halatele chirurgicale de unică folosință, mănușile chirurgicale, substanțele dezinfectante necesare în timpul actului chirurgical (betadină, apă oxigenată, aniosgel, alcool sanitar), vârf pentru electocauter (un instrument des utilizat în coagularea sângelui, hemostază). Apoi, cunoscând programul operator, care se primește în ziua precedentă, se pregătesc trusele cu instrumentar necesar specific intervenției programate care urmează să se desfășoare.

Câte intervenții sunt programate într-o zi? Ce se întâmplă când apare o urgență?

Într-o zi obișnuită sunt aproximativ trei sau patru intervenții programate, în funcție de patologie și stabilite de către medic. În cazul în care apare o urgență chirurgicală, se amână programul operator rămas și se intră cu urgența respectivă.

există un anumit proces care trebuie făcut înaintea unei intervenții?

Înainte de orice intervenție are loc spălarea chirurgicală a mâinilor la spălătorul special prevăzut cu un filtru de apă cu o valabilitate de 30 de zile, care are rolul de a steriliza apa. Se trece la procesul de dezinfectare a mâinilor, iar apoi la îmbrăcarea cu halatul chirurgical urmat de mănușile chirurgicale.

”Un videoclip care mă ajută pentru liniștea sufletească’