”Totul a început de mic, mama se juca tot felul de jocuri horror încă de când era însărcinată cu mine. După ce m-am născut, îți dai seama că mă uitam la ea cum se joacă, și am devenit curios, așa că am încercat și eu. Era un joc foarte horror pe vremea aia și am rugat-o să mă învețe și pe mine. Culmea este că acum nu suport filmele sau jocurile horror. Pe de altă parte, unchiul meu juca jocuri cu mașini și mă învăța și pe mine, deci pe la vârsta de 7 ani am început să joc jocuri precum Need for Speed 2005, GTA Vice City, jocurile copilăriei. Cu timpul am crescut, am început să îmi fac prieteni, și am trecut la jocurile online. De la cs 1.6 la GTA San Andreas multiplayer, urmând să mă apuc de League of Legends în urma sfaturilor verișorului meu. Chiar cred că jocurile video m-au ajutat și mi-au dezvoltat diverse abilități. În primul rând, am învățat limba engleză, mare parte din engleza pe care o știu este din jocuri. Am fost nevoit să o învăț datorită faptului că toate jocurile erau în engleză, însă procesul a fost distractiv, deci mi-a fost foarte ușor să o învăț. În al doilea rând, jucând jocuri de strategie cum ar fi LOL sau CSGO, mi-am îmbunătățit reflexele și gândesc mult mai repede. E destul de ciudat, dar găsesc soluții ale unor probleme super rapid datorită jocurilor care m-au pus în situația de a găsi soluții ce vor aducea victoria, sub presiune, bineînțeles.”
Roncea Silviu-Constantin

Photo by Marko Blazevic from Pexels
Gamerii s-au aflat de cele mai multe ori în situația de a le explica părinților faptul că jocurile video nu sunt o pierdere de timp, însă de cele mai multe ori s-au simțit neînțeleși, ajungând poate să se îndoiască de avantajele oferite de aceasta.
Încă de la apariția primului joc video în 1958, tehnologia s-a dezvoltat și a progresat continuu, permițând apariția unor jocuri video tot mai performante și mai complexe, care au acaparat o mare parte din populație, crescând astfel radical numărul de gameri. În ciuda credinței multora, conform căreia majoritatea gamerilor fac parte din generația tânără, iar jocurile video sunt dedicate copiilor, studii arată că, 70% din jucători au peste 18 ani. Pentru a ne face o idee asupra numărului de gameri, există studii care arată că, în anul 2016, peste 2,5 miliarde de oameni au declarat că sunt gameri.
Studiul ”video game statistics” – dARINA LYNKOVA
”Jucând Sims am putut să-mi dezvolt simțul estetic și perspectiva asupra vieții. Îmi place foarte mult să fac clădiri pe o anumită tematică și să experimentez cu stiluri ieșite din comun, uneori chiar să fac casele pe baza unei povești. Cât despre abilități, sims m-a invățat să decorez și să potrivesc piesele de mobilier, este ca o sursă de inspirație pentru viața reală, jocul fiind chiar o simulare. Acest joc este o influență mare, permițând jucătorului să își facă o viață așa cum vrea el, având posibilitatea de a-și îndeplini toate fanteziile.”
Iulia Sava
Contrar ideii pe care și-au făcut-o unii, conform căreia jocurile video provoacă dependență și nu ajută cu nimic în creșterea și în dezvoltarea generațiilor tinere, în decursul anilor s-a dovedit faptul că jocurile video au numeroase beneficii atât în dezvoltarea abilităților copiilor, cât și adulților. Deși jocurile video nu par a stimula în vreun fel jucătorii, mai ales din punct de vedere fizic, acestea au capacitatea de a dezvolta o mare varietate de abilități, printre care și unele cognitive. Trebuie reținut totuși faptul că, timpul petrecut în mod excesiv în fața ecranelor, nu este sănătos, iar beneficiile apar atunci când există niște limite impuse.
Ce spun gamerii?
În urma discuțiilor cu mai mulți gameri, fie ei profesioniști sau amatori, am descoperit următoarele:
Cred ca m-a ajutat în mai multe feluri. Îți dai seama că nu mi-a dezvoltat nu știu ce putere super-umană, dar cred că ajută puțin la reflexe. Consider că mă descurc mult mai bine la tastatură, tastez mult mai repede decât în trecut. Everything is moving really fast, you know? Înafară de atenție sporită, jocurile sunt o modalitate de liniștire. Seara după o zi plină, mă bag la un meci și mă relaxez. De asemenea, mi-am făcut mulți prieteni online pe parcursul anilor, cu care vorbesc și astăzi, am păstrat o legătură strânsă să spun așa. Mai ales în perioada pandemiei, având în vedere că a fost carantină și nu am putut să ies afară, jocurile video au fost super ok pentru că am reușit să comunic cu prietenii, fiind un alt spațiu în care ne desfășuram.
Antonio Rașcu
De când eram mic îmi doream să înregistrez videoclipuri cu mine jucându-mă pe calculator, datorită faptului că mă uitam la alți youtuberi. Mereu îmi trecea prin minte întrebarea: Eu de ce nu aș putea să fac așa ceva? Aveam 10-11 ani când am pus primul videoclip pe YouTube, dar din păcate nu aveam un calculator performant, fapt care se reflecta în calitatea videoclipurilor, așa că am renunțat. Acum un an, m-am apucat de streaming pe Twitch. Nu o fac ca pe un job, o fac din pasiune și datorită faptului că vreau să fiu și eu un exemplu de urmat pentru audiența mea. Din jocurile video am învățat limba engleză, și cred ca mi-au îmbunătățit munca în echipă. Ba chiar m-au ajutat la un moment dat, fiindcă după ce m-am mutat într-o țară în care nu cunoșteam pe nimeni și nu reușeam să îmi fac prieteni, jocurile video au fost un refugiu pentru mine.
Cătălin Cauba
ÎMBUNĂTĂȚIREA MEMORIEI
Jocurile video necesită de cele mai multe ori atenție sporită asupra unor elemente vizuale și auditive. Datorită faptului că mintea jucătorului este stimulată constant de aceste elemente, și este nevoită să rețină anumite informații care să îi îmbunătățească experiența, memoria jucătorului de dezvoltă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Un alt factor care contribuie la acest fenomen de îmbunătățire a memoriei, este simpla memorare a tastelor de pe tastatură, care aduce rezultate mai satisfăcătoare în cadrul unui joc.

Photo by Alexander Kovalev from Pexels
ÎMBUNĂTĂȚIREA ABILITĂȚILOR SOCIALE
Deși ideea conform căreia gamerii sunt antisociali, stând mereu singuri într-o cameră, cu atenția îndreptată strict către un ecran, dacă reușim să ignorăm acest stereotip, o să observăm faptul că, jocurile video sunt o altă modalitate de socializare, chiar benefică pentru cei care suferă de anxietate. Dacă ne raportăm la domeniul trecutului, când tehnologia nu era atât de avansată și mediul online nu exista încă, ne amintim faptul că, existau console, iar ”gamerii” se adunau la casele lor, pentru a juca împreună, fapt care implica fenomenul de socializare. În prezent, jocurile video, în general cele de tip multiplayer, implică colaborarea mai multor gameri, prin voice chat, sau chiar video chat. Acest fapt contribuie așadar la îmbunătățirea abilităților sociale ale unui individ. În cazul echipelor de gameri formate pentru competițiile e-sports, unii pot dezvolta calități de lider, datorită cerințelor necesare pentru administrarea echipei și a mobilizării acesteia pentru rezultate cât mai bune în cadrul competițiilor.
ÎMBUNĂTĂȚIREA MULTI-TASKING-ULUI
Neurologul Daphne Bavelier susține: ”Nu am de gând să vă spun că jocurile video jucate zile și zile întregi sunt de fapt bune pentru sănătatea dumneavoastră. Nu sunt, iar ideea de binging nu a fost și nu va fi niciodată ok. Dar voi argumenta faptul că, în doze rezonabile, jocurile video, mai ales shooterele pline de acțiune, au efecte destul de mari și de pozitive asupra multor aspecte diferite ale comportamentului nostru.” Prin studiul realizat de aceasta, a descoperit că, gamerii au o capacitate mult mai mare de rezolvare a problemelor, față de non-gameri. Astfel, într-un prim experiment, subiecților trebuiau să redea culoarea unor cuvinte, fiecare dintre acestea reprezentând cu totul altceva. Spre deosebire de non-gamerii care au întâmpinat dificultăți cu cât cuvintele se schimbau mai repede, majoritatea gamerilor au obținut rezultate mult mai bune.
