Cel mai probabil mulți dintre noi putem spune ca am experimentat cel puțin o dată bullying pe baza aspectului nostru fizic. Acest fenomen este numit în mod popular “Body shaming”. Perceput ca fiind o problemă majora a societății. Acest fenomen se întâlnește la toate vârstele, indiferent de sex. Din această perspectivă, Cardoș Adrian ne povestește despre experiențele lui din cadrul liceului și despre atitudinea profesorilor.
mai multe despre body shaming
Cel mai probabil mulți dintre noi putem spune ca am experimentat cel puțin o dată bullying pe baza aspectului nostru fizic. Acest fenomen este numit în mod popular “Body shaming”.
“Body shaming” reprezintă actul de a batjocori aspectul fizic al unei persoane și poate include umilirea persoanelor care, în viziunea celor care jignesc, sunt prea grase, prea slabe, au părul prea scurt, pete de arsură inestetice și multe altele.
Dincolo de definiție, acest concept este mult mai sensibil și mai serios.
Body shaming-ul a devenit o problemă serioasă în societatea noastră. Disprețul față de corpul fizic este definit de bodyshaming.org ca fiind „declarații și atitudini nepotrivite, negative, față de greutatea sau dimensiunea altei persoane”. Este o formă de batjocorire și poate duce la probleme psihologice și de sănătate. Acest act are loc în trei moduri principale, criticându-te pe tine, criticând pe altcineva face-to-face și criticând pe altcineva fără ca el să știe.
Social media. Pro sau contra bodyshaming-ului
Într-o perioadă în care mass-media și social media sunt în vogă, se pune accentul pe frumusețea idealizată de către platforme precum Instagram, Facebook, YouTube, dar și de reviste și televiziune.
Din cauza rețelelor de socializare , suntem acaparați zilnic cu imagini ale perfecționismului, atunci când vine vorba de aspectul fizic. Mai mult, imaginile publice sunt observate prin comentarii și aprecieri publice care oferă feedback, atât negativ cât și pozitiv, într-un forum deschis. Oamenii văd celebrități și modele despre care se crede că sunt „perfecte”, indivizii încep să se auto-critice , cu scopul de a atinge standarde “normale”, impuse de societate.
Problema imaginii corpului a fost percepută inițial ca fiind o preocupare a femeilor, dar a crescut concentrarea asupra modului în care aceasta afectează bărbații, conform lui Harrison Pope, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School. Despre cum se manifestă acest act în funcție de sexe și vârste ne-a vorbit în continuare Cardoș Adrian:
Body shaming-ul și adolescenții.
Cu toții am trecut prin momente grele în timpul dezvoltării noastre. Trecerea de la copilărie la adolescență este marcată de schimbări fizice, mentale, sexuale, schimbări psihologice și de dezvoltare socială. Acești ani pot avea consecințe pe termen lung pentru adolescent, mai ales când vine vorba de sănătatea mentală.
Umilirea persoanei din cauza greutății sau bazată pe aspect, reprezintă o hărțuire. Body Shaming-ul duce adesea la o stimă de sine scăzută, la o satisfacție scăzută față de corp și la simptome depresive.
Conform studilor internationale, rezumate de catre asociata ” Salvați Copiii“, se susțin următoarele: copiii și tinerii cu dizabilități, tulburări de sănătate mintală, supraponderali, provenind din grupuri etnice minoritare sau cu comportamnete și roluri sexuale și de gen altele decât cele majoritare (homosexualitate, transexualitate), sau care sunt percepuți ca fiind astfel, prezintă un risc mare de a fi agresați de către semeni.
Câți tineri experimenteză de fapt acest fenomen?
Body Shaming-ul este o formă de bullying, iar studiile bazate pe acest fenomen sunt îngrijorătoare.
Când vine vorba de întocmirea profilelor, studiile au arătat că orice copil care este cumva „diferit” poate deveni o victimă a bullying-ului. Acest lucru se poate întâmpla din cauza aspectului fizic al copilului (ex. supraponderal), aspecte emoționale (ex. copiii „timizi”), sănătate (ex. tulburări de sănătate mintală, dizabilități) sau etnie (ex. copiii de etnie romă).
Sănătatea mentală
Conform cercetărilor, umilirea fizicului unei persoane poate duce la probleme legate de sănătatea psihică pe termen scurt și lung. În cadrul uni experiment facut pe 70 de participanți a fost studiată relația dintre anxietatea socială, frica de remarci negative și body-shaming. Concluziile sunt înfricoșătoare! S-a constatat că atunci când oamenii sunt batjocoriți din cauza fizicului, aspectului și tipului lor de corp, acest lucru cauzează tulburări psihice, deoarece se percep ca fiind neatractivi și nedoriți.
Conform articolelor celor de la Clarity Clinic, oamenii de toate vârstele, atât tineri, cât și bătrâni, experimentează orice tip de agresiune, în special body shaming-ul, din cauza cărora sănătatea noastră mentală poate suferi. Unele dintre problemele care se pot dezvolta din cauza rușinării corpului precum : anxietatea socială, depresia și multe altele.
Despre această problemă ne-a vorbit și Tausch Carmen, un psiholog din Cluj. Când a fost întrebată ce parere are despre conceptul de body shaming și care pot fi efectele asupra psihicului, ea a afirmat că : “Vorbim ( din punctul meu de vedere) de un cerc vicios. Conceptul nu a apărut recent, e vechi de când lumea. A apărut ca urmare a complexităților de inferioritate colecționate în urma criticilor primite(de la părinți, prieteni, profeori, colegi etc). Trăiesc într-un tipar pe care îl duc mai departe.”. De asemenea, dânsa are un sfat pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme și nu pot sa le facă față: ” Ca sfat : învață să te iubești și să te accepți așa cum esti. Fără luptă.”.
Astfel, Voinea Ioana, o pensionară în vârstă de 73 de ani ne povestește cum s-a confruntat cu body shaming-ul, începând din tinerețe și până în prezent. ” Când eram tânără, lucram într-un mediu cu foarte mulți oameni, iar bârfele erau la ordinea zilei. Din cauza unei experiențe neplăcute, am dezvoltat o boală de piele vizibilă, respectiv Psoriazisul. Aveam pete pe mâini și pe gât, iar frica mea ca voi fi bârfită era mare.” Deși doamna Voinea era complexată de aspectul fizic, de fapt îi era mai frică de părerile celorlalți, astfel putem observa efectele psihice pe care le au aceste “defecte”, asupra percepției noastre. ” Nu m-a jignit nimeni în față din cauza bolii mele, dar privirile colegilor mei mă intimidau și mă făceau să mă simt inferioară. Am suferit foarte mult.”
Body Acceptance și Body positivity
Body Shaming-ul este văzut ca opusul mișcării de Body Positivity, unde oamenii sunt încurajați să se simtă confortabil în pielea lor, după cum se exemplifică într-o piesă de succes: Megan Trainor-All About That Bass.