De multe ori se întâmplă să nu avem timp să ne pregătim mancarea acasă, iar în zilele astea, Fast Foodul ne sare mereu în ajutor și ne salvează. Oamenii cu program aglomerat merg zilnic la restaurante de tip Fast Food fără să se gândească dacă este o idee bună să mănânci acolo sau nu. Este mai ieftin și mai rapid decât alte restaurante, dar mâncarea nu este bună pentru sănătatea nimănui. În ciuda comodității sale, mâncarea de la Fast Fooduri (Junk Food) poate fi foarte periculoasă pentru noi pe termen lung, motiv pentru care ar trebui să fim conștienți de riscurile și efectele pe care le poate cauza, astfel încât să putem trăi un stil de viață sănătos.
Primul fast-food a apărut în timpuri străvechi. Printre altele, romanii vindeau pâinea îmbibată în vin, legume fierte și tocănițe pentru oamenii săraci de pe stradă. Mai târziu în Evul Mediu, meniul s-a extins pentru a include prăjituri, produse de patiserie, și vafe. Primul restaurant a fost deschis în 1860, unde s-a vândut pește și chipsuri britanice. Hot-dog-urile și burgerii nu au devenit foarte populare în Statele Unite decât mai târziu la începutul anilor 1900 și acesta a fost începutul fast-food-ului pe care îl cunoaștem astăzi.
Junk Foodul tinde să conțină substanțe considerate nesănătoase. Astfel de alimente sunt în general bogate în zahăr, sare, grăsimi saturate sau trans, precum și mulți alți conservanți și ingrediente.
Efectele negative pe termen scurt care ar putea să apară dupa consumarea Junk Foodului sunt: creșterea foamei, deoarece consumul unui aliment cu conținut ridicat de zahăr poate face o persoană să se simtă mai înfometată pentru că sunt alimente bogate în carbohidrați care provoacă creșterea insulinei, reținerea de apă, deoarece consumul de niveluri ridicate de sare este legat de reținerea de lichide în corp, și pofta de alimente bogate în carbohidrați, deoarece alimentele rapide sunt atât de procesate, ele sunt repartizate rapid de corp și stimulează rapid centrele de recompensă ale creierului. Această combinație ne face să avem poftă pentru aceste tipuri de alimente stimulante, procesate, mai degrabă decât alimente proaspete și de calitate.
Efectele negative pe termen lung sunt: risc de îmbolnăvire ridicat, imunitate scăzută, afectarea funcției cognitive, probleme cardiovasculare, diabetul, și obezitatea.
Cea mai des întâlnită afecțiune este obezitatea. A fi obez nu numai că ne reduce stima de sine, ci poate crește și riscurile de hipertensiune, boli de inimă, accident vascular cerebral, artrită, diabet și unele tipuri de cancer. Studiile au arătat că această creștere a obezității în rândul populației mondiale ar putea fi atribuită creșterii aportului de calorii, ]mpreună cu lipsa unei activități fizice adecvate. În ultimele patru decenii, și consumul de alimente consumate din Fast Fooduri a crescut alarmant. Este bine cunoscut faptul că, consumul Junk Foodului poate duce la un aport excesiv de calorii și crește riscul de obezitate din cauza dimensiunilor mari ale porțiunilor și a densității crescute de energie a alimentelor.
Poți să devii dependent de Junk Food? Sigur! Creierul nostru are un sistem care se numește sistemul de recompensă. Creierul știe că atunci când o persoană mănâncă, face ceva corect și eliberează substanțe chimice (dopamină) care provoacă plăcere în sistemul de recompensă. Problema cu junk foodul modern este că poate provoca o recompensă mult mai puternică decât orice recompensă pe care creierul o poate obține din alimentele sănătoase. În timp ce consumul unui măr ar putea provoca o eliberare moderată de dopamină, consumul unui meniu de la McDonalds este atât de satisfăcător încât eliberează o cantitate mult mai mare.
Un factor care a crescut consumul de Fast Food este mâncarea livrată acasă (delivery). Cu ajutorul delivery-ului este mult mai ușor să iei o masă, făra ca tu să faci nimic. Din ce în ce mai mulți oameni consideră că este o variantă mai bună să comande mâncare de pe internet și să li se livreze acasă, făra ca ei să miște un deget, decât să gătească ei, însă, nu este deloc o variantă sănătoasă. Este adevărat că delivery-ul îți face viața mai ușoară, dar trebuie să vă gânditi la sănătatea și bunăstarea voastra!
Un alt motiv pentru care oamenii preferă Fast Foodul sunt prețurile mici. Fast Fooduriel folosesc ingrediente foarte ieftine, care nu au neapărat o calitate bună, motiv pentru care este foarte nesănătos. Scopul Fast Foodurilor este ca toată lumea să cumpere mâncare de la ei, de aceea o fac așa de accesibilă pentru toată lumea. Fiind și foarte ieftină, îi convinge cumva pe oameni că este o variantă bună să mănânci Junk Food.
Opinia unui doctor despre Fast Food și obezitate:
Consumul de Junk Food reprezintă un mare risc pentru sănătatea noastră, deoarece poate provoca diferite boli, cum ar fi diabetul și obezitatea. Unii oameni pot spune că, consumul de Junk Food din când în când nu este deloc rău, dar ar trebui totuși să fim atenți și conștienți, deoarece creează dependență.