Dark tourism (turismul întunecat) este un fenomen relativ nou, echivoc sau chiar obscur. Fiind un trend contemporan, încă nu există o definiție clară a acestuia, detractorii și paginile specializate în cuvinte, definiții și alte domenii lingvistice precum „Dictionary.com” explicând-ul într-un mod deosebit de vag, „turiștii care călătoresc în zone afectate sau asociate cu dezastre sau alte tragedii publice”.  Turismul întunecat este o idee interesantă și oarecum macabră, locurile vizitate implicând deseori moartea, însă definițiile date acestui fenomen până acum uită să includă principalul motiv pentru care unii oamenii doresc să viziteze astfel de locuri — valoarea istorică, asocierea cu suferința și/sau moartea fiind doar câteva dintre caracteristicile locului respectiv. Turiștii care vizitează Auschwitz, spre exemplu, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, sunt rareori categorizați drept „turiști întunecați”, ei vizitând locația pentru a vedea în prim plan rămășițele istorice ale patrimoniului, respectiv una dintre greșelile fatale ale umanității.

Timothy Aarin, student și pasionat de turismul întunecat, definește acest curent drept o nouă viziune a turiștilor care dețin o curiozitate față de atracțiile și locurile cu un trecut puțin mai diferit față de cele „mainstream”.

“Mă consider un turist întunecat puțin mai «mainstream», îmi place să vizitez locuri pe care alți oameni le consideră triste sau lipsite de viață, câteodată la propriu, dar nu cred că aș merge atât de departe încât să vizitez Fukushima sau alte zone radioactive”

Timothy Aarin

Indiferent de raționamentul din spatele acestora, turismul întunecat este într-o creștere constantă, iar show-urile TV precum Chernobyl, Dark Tourist și The Devil Next Door nu au făcut decât să sporească creșterea acestui curent turistic. Conform Reuters, o agenție de turism din Chernobyl a raportat o creștere semnificativă, de aproximativ 40%, de la lansarea mini-seriei în 2019.

În acest caz, nu consider că oamenii care vizitează Chernobyl vin pentru a cunoaște valoarea istorică a locului (care într-adevăr, nu este una mare, locul fiind cunoscut doar pentru teribila tragedie), ci pentru a urma un trend (exemplificator în acest sens fiind așa-numiții „influenceri” care fac poze atingând semne de atenționare radioactive sau în costume de baie 🙃).

Este prezen turismul întunecat în românia?

Răspunsul este categoric, da! Chiar dacă acest curent turistic este unul nou, iar România nu este o țară extrem de vizitată, avem și noi destinații turistice care intră sub termenul umbrelă „dark tourism”. În multe țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, dorința locuitorilor este de a uita trecutul lor trist, însă mulți turiști strâini, în special cei care provin din democrațiile occidentale, sunt fascinați de trecutul extremist al acestor țări. În plus, mitul și Castelui lui Dracula a generat valuri considerabile de turiști de-a lungul anilor.

Închisoare din Sighet, o fostă închisoare din nordul României, este unul dintre cele mai cunoscute locuri de turism întunecat de la noi din țară, precum și una dintre cele mai notorii închisori politice. Imediat după instaurarea regimului comunist, aici au fost încarcerați prizonierii politici și membri ai fostei elite. La momentul actual, poartă numele de „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței” și este un muzeu, fiind declarat monument istoric.

Mormântul lui Ceaușescu este un alt loc vizitat de turiști pasionați de turismul întunecat. Din păcate, este un loc simplu și deloc spectacular, însă deține o încărcătură istorică și spirituală, deseori stârnind nostalgii comuniste.

Pădurea Hoia-Baciu se află la o distanță de aproximativ 5 km de Cluj-Napoca, aceasta fiind numită „Una dintre cele mai bântuite păduri din lume”. Legendele, forma încovoiată a copacilor și aparițiile stranii sunt unele din principalele obiective care îi fascinează pe turiștii dornici de paranormal.

România deține o serie destul de numeroasă de locuri fascinante pentru pasionații de turism întunecat și nu numai. În adiția destinațiilor menționate mai sus există multe alte locuri captivante, precum: Râpa Diavolului, Satul Scufundat din Geamăna, Cimitirul Vesel și Balta Vrăjitoarelor.

Paul Hohenhaus, un expert în turismul întunecat

Când vine vorba de „dark tourism” nu cred că există o persoană mai dedicată și specializată decât dr. Peter Hohenhaus, fost profesor al Universității din Hamburg, actual călător plin de pasiune pentru turismul întunecat.

Dr. Peter Hohenhaus, Groelanda – 2004

„Am vizitat aproximativ 900 de destinații de turism întunceat, adăugând conținut pe website-ul meu dedicat acestui fenomen de 10 ani încoace. Pot spune cu încredere, da, sunt un expert în turism întunecat.”

Dr. Peter consideră că tursimul întunecat nu a evoluat atât de semnificativ în ultimii ani în ceea ce privește „consumatorul”, evoluția luând loc prin acoperirea subiectului în mass-media, care a devenit mult mai obiectivă abținându-se de la condamarea din punct de vedere moral a turiștilor întunecați. Iar din punct de vedere academic, turismul întunecat a explodat, din ce în ce mai multe universități oferind cursuri specializate pe „dark tourism” (Universitatea din Malta oferă cursul “Dark Tourism: Sites of Death, Suffering, and the Macabre in Malta”, Universitatea Centrală din Lancashire a deschis “Institute for Dark Tourism Research (iDTR)”, iar cei de la Universitatea din Liverpool – “Dark Tourism in Comparative Practice”

Curiozitatea m-a făcut să îl întreb când a intrat prima dată în contact cu acest fenomen, specialistul mărturisind că a întâlnit prima dată termenul în 2007, într-un articol din The Guardian, care se baza pe un interviu cu unul dintre pionierii studiului academic al tursimului întunecat. Observând locurile exemplificate în articol, acesta și-a dat seama că este un turism întunecat fără să fie conștient de asta, dr. Peter călătorind până atunci în locuri precum Cernobîl, Coreea De nord, Heimaey ș.a.m.d.

Ultima, și cea mai importantă întrebare a fost „Ați vizitat România și locurile noastre de dark tourism?”. „Am fost în România, în urmă cu câțiva ani, în 2009, în principal la București, dar am făcut și o excursie de o zi la Castelul Bran. La București am văzut locuri asociate cu Revoluția din 1989, Palatul Parlamentului, muzeul evreiesc și mormântul lui Ceaușescu. A fost foarte interesant și aș vrea să mă întorc. În special, aș vrea să fi plătit taxa pentru un permis de fotografie la Palatul Parlamentului, pentru că era o priveliște extraordinară. Aș dori, de asemenea, să vizitez locul unde au fost executați Nicolae Ceaușescu și soția sa, precum și faimoasa Închisoare Sighet.”

Este turismul întunecat Etic?

Pe final, trebuie punctate câteva lucruri despre afirmația „turismul întunecat este greșit”. Una dintre principalele critici ale acestui curent turistic este că exploatează moartea și suferința, dar după discuția cu dr. Hohenhaus putem spune că afirmația de mai sus este una falsă, având scopul de a huli și descredita o categorie de turiști care vor să experimenteze lucruri mai profunde decât o plajă sau un parc de distracții.

Rezoluție

În consecință, turismul întunecat este un fenomen modern, fără o definiție clară, care câștigat destul de multă atenție în ultimii ani din partea academică și din partea publicului comun. Într-adevăr, există probleme etice legate de turismul întunecat și de oamenii care fac poze în locuri și momente nepotrivite, însă nu ar trebui să fie controversat, deoarece oferă mult mai multe aspecte pozitive (oportunități economice și recreaționale) decât negative. Cu ocazia acestei globalizări a fenomenului, fie prin reportaje, fie prin seriale TV, „dark tourism” a început să se extindă și în România, dezvăluind misterioasele noastre atracții turistice.