Elon Musk este tot mai aproape să devină cel mai bogat om din lume după ce o creștere cu 2,8% a prețului acțiunilor producătorului de vehicule electrice a adus averea lui Musk la 3 miliarde de dolari distanță de cea a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. 


By Devon Pendleton
 and Jack Witzig

Dar cum a ajuns atât de sus?

Elon Reeve Musk (născut 28 iunie 1971) este un magnat de afaceri, designer industrial și inginer. El este fondatorul, CEO, CTO și proiectantul șef al SpaceX ; investitor timpuriu, CEO și arhitect de produse al Tesla Inc. ; fondator al The Boring Company; cofondator al Neuralink; și co-fondator și co-președinte inițial al Open AI. A fost ales Fellow of the Royal Society (FRS) în 2018. De asemenea , în acel an, el a fost clasat pe locul 25 pe Forbes lista de cele mai multe oameni puternici ai lumii , și a fost clasat în comun întâi pe Forbes lista celor mai lideri inovatori din 2019. Ca din 6 ianuarie 2020 , valoarea netă a lui Musk a fost estimată de Forbes la 167,2 miliarde de dolari SUA, făcându-l cea de-a doua cea mai bogată persoană din lume, în spatele lui Jeff Bezos .

Space x

Image by Free-Photos from Pixabay

În 2001, Musk a conceput Mars Oasis , o idee pentru a ateriza o seră experimentală miniaturală pe Marte, care conține culturi alimentare care cresc pe regolit marțian , în încercarea de a trezi interesul public pentru explorarea spațiului. În octombrie 2001, Musk a călătorit la Moscova alături de Jim Cantrell (un aparat de reparații pentru aprovizionarea aerospațială) și Adeo Ressi (cel mai bun prieten al său de la facultate), pentru a cumpăra rachete balistice Dnepr Intercontinental (ICBM) recondiționate care ar putea trimite imaginile prevăzute sarcini utile în spațiu. Grupul s-a întâlnit cu companii precum NPO Lavochkin și Kosmotras; cu toate acestea, potrivit lui Cantrell, Musk a fost văzut ca un novice și, în consecință, a fost scuipat de unul dintre designerii șefi ruși. Grupul s-a întors cu mâinile goale în Statele Unite. În februarie 2002, grupul s-a întors în Rusia pentru a căuta trei ICBM-uri, aducându-l pe Mike Griffin. Griffin lucrase pentru brațul de capital de risc al CIA, In-Q-Tel , precum și pentru Laboratorul de propulsie cu jet al NASA și tocmai părăsea Orbital Sciences , un producător de sateliți și nave spațiale. Grupul a avut o altă întâlnire cu Kosmotras și li s-a oferit o rachetă pentru 8 milioane de dolari SUA. Musk a considerat prețul prea mare și a ieșit din întâlnire. La zborul de întoarcere de la Moscova, Musk și-a dat seama că ar putea începe o companie care să poată construi rachete accesibile de care avea nevoie. În cele din urmă, Musk a fondat SpaceX cu scopul pe termen lung de a crea o adevărată civilizație spațială.

Cu 100 de milioane de dolari SUA din averea sa timpurie, Musk a fondat Space Exploration Technologies Corp., tranzacționată ca SpaceX , în mai 2002. Musk este CEO și CTO al companiei din Hawthorne , California. Până în 2016, trustul privat al lui Musk deținea 54% din acțiunile SpaceX, echivalent cu 78% din acțiunile cu drept de vot.

tesla

Tesla, Inc. (inițial Tesla Motors) a fost înființată în iulie 2003 de Martin Eberhard și Marc Tarpenning , care au finanțat compania până la runda de finanțare din seria A. Ambii bărbați au jucat roluri active în dezvoltarea timpurie a companiei înainte de implicarea lui Elon Musk. Musk a condus runda de investiții din seria A în februarie 2004, alăturându-se consiliului de administrație al Tesla ca președinte al acesteia. Potrivit lui Musk, toți trei, împreună cu JB Straubel , au fost inspirați de prototipul mai vechi AC Propulsion tzero electric roadster. Musk a preluat un rol activ în cadrul companiei și a supravegheat proiectarea produselor Roadster la un nivel detaliat, dar nu a fost profund implicat în operațiunile zilnice de afaceri. În urma crizei financiare din 2008 și după o serie de conflicte în 2007, Eberhard a fost eliminat din firmă.

Image by Dominick Vietor from Pixabay

Musk a preluat conducerea companiei în calitate de CEO și arhitect de produse în 2008, funcții pe care le ocupă și astăzi. Începând din 2019 , Elon Musk este cel mai lung director executiv al oricărui producător auto la nivel global.

„Planul general” al Tesla, așa cum este iterat de Musk în 2006, a fost:


Construiește o mașină sport. Folosiți acei bani pentru a construi o mașină accesibilă. Folosiți acei bani pentru a construi o mașină și mai accesibilă. În timp ce faceți mai sus, furnizați și opțiuni de generare a energiei electrice cu emisii zero

Acest plan s-a dovedit a fi rețeta succesului companiei Tesla Inc. .

Bibliografie: Wikipedia ; Bloomberg