cine sunt ei?
Povestea organizației este una de succes. Cu toate astea, este plină suișuri și coborâșuri. AGLT este acronimul pentru Asociația Grupurilor Locale de Tineret. GLT Constanța nu numai că este parte a asociației, dar și „o mare familiie” precum a spus Marina Domunco, director executiv al organizației. GLT Constanța unește tineri dornici să învețe și să crească. Tineri care vor să aducă o schimbare în comunitatea lor. Scopul organizației este educația non-formală prin realizarea de activități socio-culturale.
membri, roluri și structură
Însă în spatele ascensiunii rapide și ale activităților remarcabile stă o echipă numeroasă de oameni. În niciun caz o ierarhie, pentru că nicio categorie nu este mai importantă decât cealaltă. Toate verigile comunică și sunt dependente una de cealaltă pentru ca o activitate să fie reușită. Astfel, grupul ajunge să crească prin contribuția activă a fiecărui membru.
Acum că avem o mai bună viziune asupra strucuturii organizației, înțelegem importanța voluntarilor. De asemenea, vedem că toți membrii sunt, înainte de toate și indiferent de statut, voluntari. Astfel, Marina Domunco, a afirmat că este „în egală măsură voluntar, cât și directorul executiv al Grupului Local de Tineret din Constanța. Cred că înainte de a fi director executiv, sunt voluntar. Fac voluntariat și o fac cu mare drag”.
Mergând mai în profunzime cu rolurile și responsabilitățile, fostul coordonator, Popescu Ioana (Pika) a împărtășit cu noi ce a însemnat experiența ei în cadrul organizației, atât din punct de vedere al unui coordonator, cât și din punctul de vedere al unui voluntar.
Totuși, directorul executiv a împărtășit cu noi că în spatele cifrelor și a numărului de ordinul sutelor de voluntari de pe grupul de Facebook se află multă muncă. „Sprijinul oricărui voluntar contează. Fără sprijinul lor nicio activitate n-ar fi fost posibilă”.
motivații ale voluntariatului
Un studiu realizat în 2007 de către Stephan Meier și Alois Stutzer, „Is Volunteering Rewarding in Itself?” arată că oamenii care fac voluntariat sunt mai mulțumiți cu viața lor decât cei care nu o fac. Cu toate astea, motivațiile sunt diverse.
Astfel, chiar dacă de multe ori Marina Domunco trebuia să fie în altă parte, sau avea și alte responasabilități, a pus voluntariatul pe primul plan. A fost alături de voluntari necondiționat și nu a recurs la scuza „nu am timp”. Toate acestea nu au fost considerate eforturi, făcându-le din plăcere și cu multă dedicare. Își dorește să contribuie la un mai bine colectiv, iar dovada este implicarea continuă într-o organizație de tineret. Pentru ea, satisfacția vine din schimbarea pe care o aduce în viața tinerilor. „Când un părinte vine la mine și îmi spune «Mulțumesc, nu îmi recunosc copilul! E schimbat în bine» atunci știu că am reușit.”
Confirmarea unei schimbări am primit-o și din partea Adinei Vasile, membru al board-ului lucrativ și voluntar:„Am început să fac voluntariat de la 12 ani și încă din primele interacțiuni cu acest tip de activitate am văzut schimbarea în mine, în comparație cu cei din jur. Realizez că dacă nu mă înscriam la cursul de formare și dacă nu continuam să activez în organizație, nu aș fi fost cine sunt astăzi. Nu aș fi avut aceiași prieteni, aceeași mentalitate sau comportament. M-au motivat familia și prietenii, dar în principal am venit pentru că îmi plăcea și mă simțeam bine”
Coordonatorul actual al Grupului Local de Tineret, Andreea Tote împărtășește motivația ei: „Cred că ceea ce mă motivează este să dau mai departe ce am învățat, să arăt și altor copii fericirea emanată prin participarea la activități. E o fericire care mi-a fost arătată și mie la vârsta lor. Cel mai mare beneficiu este dezvoltarea personală și zâmbetele pe care le primesc de la copii”
beneficii
Prin atât de multă implicare, creativitate și comunicare cu cei din jur, beneficiile nu întârzie să apară, conform
The Effects of Volunteering on the Volunteer, de John Wilson și Marc Musick. În GLT Constanța cu atât mai mult. Voluntarii au ocazia să participe la tabere naționale și internaționale și să ia parte la proiecte care fac o diferență în comunitatea tinerilor. Însă, pe plan personal și academic au resimțit cel mai adesea beneficiile pe care ONG-ul a reușit să le aducă.
„Recomand din suflet voluntariatul. Educația non-formală nu și-o pot însuși niciunde altundeva. Activitățile de voluntariat au un impact real. Spun acest lucru la modul asumat pentru că am fost martorul transformării multor tineri. Am constantat că proiectele și activitățile de voluntariat au avut forța necesară de a modela și a inspira. Recomandarea o fac și în calitate de mamă al cărei copil a început să facă voluntariat de la vârsta de 13 ani în cadrul GLT Constanța. Deși are 23 de ani acum și e la medicină în anul patru, continuă să facă voluntariat în organizație. E o dovadă vie că voluntariatul este perfect compatibil cu școala.” , a mai împărtășit cu noi Marina.
Traseul academic a fost cel mai menționat beneficiu în rândul voluntarilor. Conform experienței ca director executiv, Marina Domunco a povestit cum mulți tineri au reușit să își descopere aptitudini de care nici nu erau conștienți. „Consider că tinerii au nevoie de experiențe reale, de un spațiu non-formal, în care ei pot fi ei înșiși, fără constrângeri și fără șabloane. Au nevoie să fie văzuți și auziți cu adevărat, iar o organizație de tineret este cel mai bun mediu în care pot încerca să se autodescopere, reușind să își aleagă cu mai multă ușurință drumul în viață”
În acest sens, cel mai impresionant și grăitor exemplu este Raluca Mareș. Voluntar, trainer național și fost coordonator, asupra acesteia voluntariatul din organizație a reușit să își pună amprenta. A activat în organizație de la o vârstă fragedă. Deci, primul pas pe care Asociația Grupurilor Locale de Tineret a ajutat-o să îl facă a fost alegerea liceului, cel pedagogic. Mai departe, a scris un proiect umanitar care a adus-o aproape de copiii din centrele de plasament. În final, și-a dorit să fie asistent social. Nu numai că a ajuns la facultatea mult dorită, dar și locul de muncă actual este inspirat de munca sa de voluntar în Grupul Local de Tineret din Constanța.
Și Ioana Popescu, fost coordonator, și-a ales facultatea tot cu ajutorul GLT Constanța.
proiecte
Așa cum am menționat mai sus, domeniul principal al organizației este educația non-formală. Organizația primește sprijin de la insituții precum Ministerul Tineretului și Sportului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Primăria Constanța, Ispectoratul Școlar Județean, instituțiile de învățământ din județul Constanța, mass-media locală și numai. Colaborările nu se opresc aici, ci se extind până la cele internaționale, cum ar fi FIMCAP, federație belgiană ce reunește peste 31 de organizații din 28 de țări din 4 continente(Europa, America de Sud, Asia și Africa), dar și ADR, Kazoo, Somepro etc. Vom menționa activitățile și proiectele marcante.
- Cursuri de formare de voluntari
- Tabere locale
- Tabere naționale
- Tabere internaționale
- Plantare de copaci
- Ecologizarea plăjilor și a unor arii importante din oraș
- Marșuri cu scopul conștientizării poluării
- Proiecte de voluntriat în zone rurale și creșterea gradului de conștientizare a impactului voluntariatului în comunitate
- Cross-ul umanitar „Alergând, Dăruim!”
Scopul cross-ului a fost donarea de fonduri pentru construcția primului spital de Oncologie Pediatrică din România, campanie inițiată de fundația „Dăruiește viață”.
Cross-ul caritabil, „Alergăm. Colorăm. Dăruim” din 2018. A avut ca scop modernizarea Secției de Terapie Intensivă nou-născuți a Spitalul Județean Constanța.
- Activități de sărbători naționale (1 decembrie, Dragobete, ziua femeii etc.)
- Sprijinirea copiilor din medii defavorizate, atât financiar cât și moral pentru a preîntâmpina abandonul școlar
- Îmbogățirea fondului de carte din bibliotecile instituțiilor de învățământ din mediul rural
- Dotarea unor centre de educație inclusivă
- Activități de foundraising pentru diferite cauze umanitare precum intervenții chirurgicale, asigurarea de servicii medicale
- „Voluntar în pandemie” pentru procurarea de viziere pentru Serviciul de Ambulanță Județean Constanța
Momentan, activitățile sunt adaptate contextului actual și se deruleză preponderent online.
provocările organizației
Deși pare totul perfect și ușor, lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. Nu au fost întotdeauna familia numeroasă de astăzi. În urmă cu șapte ani organizația a trecut printr-un impas major al existenței sale. Acest fapt a condus la reorganizarea ONG-ului. Marina Domunco a acceptat provocarea de a prelua conducerea organizației într-o situație nu tocmai favorabilă. Cu toate acestea, e de părere că dificultățile fac parte din normalitate.
Nu numai că a pornit aproape de la 0, dar a trebuit să facă față și responasbilităților unui job și ale unei familii, al cărei sprijin l-a primit necondiționat. „A fost copleșitor de greu. Era un domeniu complet nou pentru mine, însă am avut șansa de a avea alături două voluntare de excepție cărora le mulțumesc și acum. M-au ajutat să învăț lucrurile din mers, pentru că teoria nu e întotdeauna susținută de practică.”
Organizația a trecut printr-o renaștere. „A fost o pasăre Pheonix care a renăscut din propria cenușă”. Începutul l-a comparat cu un momentul în care te aflii pe marginea unei prăpăstii. Șansele ca atunci când sari ca să ajungi pe partea cealaltă sunt egale cu șansele de a cădea. Aveau de ales. Marina și cele două coordonatoare(Diana și Paulina, menționate mai sus) au fost puse în situația de a reconstrui organizația. „A fost ca un pariu și părea imposibil ca șase oameni să organizeze un întreg curs de formare”. Părea irealizabil să se adreseze, doar ei șase, unei comunități atât de mare precum e Constanța. Cu ambiție și determinare au sărit acea prăpastie. Au făcut o echipă de traineri, au reactivat membri vechi și așa a luat naștere primul curs de formare. Totodată a fost și prima dovadă că grupul renaște, că e posibil. A fost de ajuns pentru a reda speranța celor rămași. „Nu știam cât ne va lua să ne revenim complet, dar puteam să vedem luminița de la capătul tunelului.”
Acum în jurul vechiului pariu, stau adunați 700 de voluntari și grupul continuă să crească. Toate prin ambiție și dedicare. „E un covor țesut în jurul unui pariu pe care stau așezați acum 700 de voluntari. Am câștigat pariul și am arătat că se poate. Am sărit peste prăpastie. Am reușit să realizăm ceva atât de autentic.”
Trecutul dramatic pare că e demult în spate, iar acum sunt creditați de instituții importante și sunt priviți ca niște partneri importanți și uneori indispensabili. După eforturi, compromisuri și dezamăgiri au construit o organizație demnă de respect și care devine o adevărată inspirație. Astfel, aflăm că a fost un efort uriaș și o întreagă aventură deopotrivă. „A fost o aventură pe care într-un strop de nebunie cred că aș repeta-o”, a surâs Marina Domunco.
„îndrăzniți să fiți geniali”
Ioana Popescu ne dă un ultim sfat cu privire la voluntariat. Să fim activi și într-o permanență căutare a ceea ce ne face plăcere.
În final, sfatul directorului executiv este să profităm la maxim de toate oportunitățile care ni se oferă pentru a ne descoperi. „Sfatul meu e să îndrăzniți să fiți geniali. Profitați de toate alternativele de a vă descoperi. Îndrăzniți să fiți voi înșivă.”