Maternitatea pe băncile liceului

În timp ce majoritatea adolescentelor își petrec tinerețea fie învățând pentru școală sau petrecând pănă în zori la petreceri, altele aduc pe lume un copil. Astfel de evenimente sunt perfect normale într-o țară ca a noastră unde conform unei anchete sociologice realizate de Organizația Salvați copii au depistat 8,621 de fete care au devenit mame, înainte de vârsta majoratului.

În aceste situații tinerele mame sunt puse în ipostaza de a face o dezcie foarte importantă care le va schimba complet viața, majoritatea aleg să avorteze sau să dea copilul spre adopție imediat după naștere, desigur sunt și cazuri fericite în care tinerele au avut norocul de a fi sprijinite fie de familie sau rude pentru a-și putea termina studiile.

Nici Liceul Teoretic Liviu Rebreanu Turda, unde am studiat eu nu era străin de astfel de evenimente.

știri Calde în liceu

Eram un mic boboc în liceu când am observat faptul că bârfele din liceul unde eram se răspândesc cu viteza luminii, poate și pentru că eram un liceu mic unde elevii aveau o pasinue pentru a fi la curent cu tot ce mișcă în liceu: ,,Cine a iesit cu cine?”; ,,Cine ce a făcut?”; ,,Cu cine? Cum a făcut?”. Într-o zi de luni, când știrile erau fierbinți după un weekend plin de petreceri, s-a zvonit că o tânără din clasa a-11-a  a rămas însărcinată. Acest zvon a fost confirmat după o perioadă de burtica vizibilă a tinerei iar confirmarea a dat startul unor comentarii care mai de care mai răutăcioase cum ar fi: ,,Uită-te la ea ! Cum să ramâi însărcinată?”; ,,Ea chiar nu are ce face cu viața ei ?”. Printre aceste critici mi-am dat seama că elevii au o totală lipsă de empatie, nerealizând că în acea situație putea să se afle oricine pentru că le lipsea tuturor educația sexuală, iar faptul că nu a fost nimeni în situația fetei a fost un adevărat noroc.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect am luat legătura cu această tânără pe care eu o apreciez pentru faptul că în momentul în care a aflat. a fost o persoană asumată și nu a acceptat să facă un avort dar și pentru ca a reușit să fie mamă și elevă simultan.

mamĂ si elevă

Tânăra când a rămas însărcinată era în clasa a-11-a și i-a fost tare greu să poată fi în același timp elevă dar și mamă. ,,Țin minte și acum sentimentele și gândurile care m-au cuprins la aflarea veștii cu toate că eram într-o situație dificilă nu m-am gândit nici o secundă să avortez, m-am bucurat deoarece venirea unui copil pe lume este o binecuvântare, cu toate că îmi era foarte teamă de ce vor spune ai mei și de cum am să mă descurc”. Au fost persoane în jurul ei care la aflarea vești au început să râdă sau să facă comentarii răutăcioase, dar au fost și oameni minunați care au susținut-o și s-au bucurat pentru ea, de exemplu: prietenele ei, familia și domnul dirigintele, care spre deosebire de alți profesori a ajutat-o foarte mult în ultimul an, fiind  întelegător cu absențele. ,,Faptul că eram la un profil sportiv mi-a îngreunat și mai mult situația din cauza faptului că aveam în fiecare zi una sau două ore de sport la care nu puteam participa, dar după cum spuneam am avut noroc cu dirigintele meu care era profesor de sport și mi-a permis să stau de o parte la anumite jocuri precum volei, pentru a nu mă accidenta.” Nu toți profesori au fost la fel de buni și înțelegători cu ea, profesoara de română, de exemplu nu a vrut să o treacă, nereușind să susțină examenul de bacalaureat sau alți profesori care pur și simplu o judecau cu privirea. Cele mai grele momente pentru ea au fost în ultimul an, când fetița ei s-a născut. ,,Nopțile erau foarte grele, stăteam ore în șir lângă patuțul ei deoarece plangea, fie de la colici fie că nu voia să doarmă, îmi era foarte teamă, era atât de micuță uneori mă simțeam total neputincioasă, eram doar un copil care juca atât rolul de mamă cât și cel de elev. Ajungeam la liceu după o astfel de noapte și abia reușeam să îmi țin ochii deschiși, la multe ore precum, religie, desen, adormeam instant cu capul pe bancă. Cumva a trecut și acel an dificil, acum sunt fericită,  am o relație stabilă și sunt mândră că am reușit să-i creez fetiței mele un mediu propice în care să crească frumos și armonios” .

În timp ce vorbeam cu ea, pe facetime fetița ei încerca să-i capteze atenția pentru a se juca cu ea, capacitatea ei de a vorbi cu mine dar și de a se și juca cu fetița ei m-a făcut să-mi dau seama cât de implicată este în acest job de a fi mamă .

Copii trebuie informați

În încercarea mea de a prezenta acest subiect din mai multe perspective, am decis să vorbesc si cu profesoară Mariana Străjescu, pentru a afla despre cum procedează cadrele didactice pentru a proteja tinerele de posibilele sarcine nedorite.

Mariana Străjescu este profesoară de geografie dar si de limba franceză, își iubește elevii și încerc cât poate să- i protejez, informându-i la orele de dirigenție despre metodele de protejare. ,,O materie dedicată acestui subiect consider că este esențială, dar din cauza cadrelor didactice învârstă și a mentalității lor învechite nu cred că se va implementa această disciplină prea curând, totuși avem posibilitatea de a vorbii cu elevii despre acest subiect în cadrul orelor de dirigenție, unde pe lângă faptul că le-am vorbit eu am invitat-o și pe doamna Dr. Tabără”. A mai spus că că acest subiect nu ar trebui sa fie unul tabu iar copiii trebuie informați încă de la vârste fragede despre procesul de concepere, pe înțelesul lor iar la vârsta pubertătii când curiozitatea este mare, să fie informați despre metodele de contracepție.

În urma discuției cu doamna profesoară am realizat cât de deschisă este cu privire la acest subiect spre deosebire de mulți profesori, care așa cum a susținut și dânsa, refuză să observe că vremurile și tinerii s-au schimbat și că aceste cadre didactice, total desprinse de realitatea actuală din păcate nu observă numărul cutremurător de eleve rămase însărcinate din cauza lipsei de informație și continuă să afirme că implementarea orelor de educație sexuală sunt total nepotrivite deoarece hrănește curiozitatea elevilor.

Dacă sunteți în categoria de oameni care încă consideră ca nu este importantă educația sexuală în școli, vă invit să urmăriți un scenariu des întâlnit, în care tinerele avortează. Acest videoclip conține toată procedura și posibilele riscuri.