Pandemia provocată de virusul COVID-19 ne-a afectat viața tuturor și a produs schimbări majore în modul nostru de gândire. Majoritatea domeniilor au fost afectate, printre acestea numărându-se și educația care reprezintă un factor esențial în dezvoltarea fiecărui individ. În luna martie a anului 2020, elevii și studenții aveau să se confrunte cu ceva nemaiîntâlnit de ei până la acel moment: starea de urgență. Aceștia au început un nou capitol în viața lor, și anume „școala online”. A fost un proces greu de adaptare atât pentru elevi cât și pentru profesori deoarece nu aveau pregătirea necesară pentru o astfel de situație.

În ciuda situației neașteptate, doi tineri s-au mobilizat și au pus în practică o inițiativă nemaiîntâlnită la noi în țară. Fondatorii, Paul Ștefan Colța și Alex Băraru, au înființat prima platformă de meditații online pentru informatică din România în aprilie 2020, numită InfoNow.ro. Paul Ștefan Colța este student în anul 2 la secția de Informatică-Engleză de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Alex Băraru este student în anul 2 la American Hotel Academy din Brașov.

Infonow.ro

Despre proiect

Acest proiect a pornit de la experiențele persoanale a celor doi fondatori. Paul susține faptul că: „noi am întâmpinat dificultăți atât ca profesori cât și ca eventuali elevi. Deși în mediul online există un număr considerabil de anunțuri, nu toate sunt de încredere iar căutarea unui profesor devine o adevărată provocare”.

În momentul lansării platformei pe rețelele de socializare, aceasta avea un obiectiv specific și bine stabilit: cel de a ajuta elevii să găsească profesorul perfect cu ajutorul căruia să dobândească și să aprofundeze cunoștințe în domeniul IT. Pe platforma InfoNow.ro sunt încărcate subiecte pentru bacalaureat, articole din domeniul IT și diverse informații utile pentru cei care vor să dobândească cunoștințe în domeniu. Platforma are și posibilitatea de a face meditații cu un profesor din domeniu.


De amintit este că cei care vor preda pe platformele noastre nu sunt numai profesori de liceu/universitate.

Paul Ștefan Colța

Profesorii nu sunt singurii care pot preda pe această platformă. Elevii sau studenții pasionați de un anumit domeniu care au cunoștințe dezvoltate, dovedesc acest lucru și au abilități pedagogice pot ajunge să ofere lecții pe această platformă. Întâlnirile online au loc 1 la 1, între un singur elev si profesor. Acestea sunt contra cost, prețurile fiind stabilite de platforma Infonow împreună cu elevii.

Platforma este gândită pentru a fi ușor de folosit și de a îți proteja datele cu caracter personal.

Alex Băraru

Statisticile ne prezintă succesul în creștere al acestei platforme online. În intervalul a 7 luni de la lansare platforma a beneficiat de mai bine de 700 de cursanți. Datorită acestor cifre cei doi au luat inițiativa de a își lărgi orizonturile și au mai deschis două platforme de acest gen: Matenow și Bionow. Prima este realizată pentru meditații la matematică iar cea din urmă pentru meditații la biologie și chimie. „Suntem foarte mulțumiți de cum a decurs totul până acum, iar feedback-ul pe care îl primim este unul copleșitor pentru noi. Nu ne așteptam să evoluăm în acest fel într-un timp relativ scurt. Momentan ne propunem să aducem cât mai multe îmbunătățiri la platforme și să oferim cea mai bună experiență posibilă”, declară Paul Colța.

De ce au nevoie elevii de meditații?

La această întrebare răspunsurile pot fi foarte variate. Deseori vina pică pe sistemul prost de învățământ din România care are o metodologie depășită pentru cerințele din secolul XXI. Incompatibilitatea dintre elev și stilul de predare al unui profesor reprezintă o altă problemă majoră. În acest caz, elevii preferă să își caute profesori pentru meditații care să se muleze pe stilul lor de învățare.

Victor Coadă

Am luat legătura cu un cursant de pe platforma MateNow și l-am rugat să ne răspundă la această întrebare. Victor Coadă are 20 de ani și este angajat în Marea Britanie la o firmă care se ocupă cu printări 3d. Acesta susține faptul că: „Am ales să fac meditații la matematică deoarece la liceu am fost la un profil uman iar în cei doi ani în care am făcut această materie profesoara nu și-a dat interesul. După terminarea liceului am găsit o ofertă bună de muncă la care aveam nevoie de câteva cunoștințe avansate de matematică iar în acel moment am realizat că nu puteam să îndeplinesc această cerință. Am luat hotărârea de a îmi îmbunătăți această condiție deoarece nu poți ști ce îți rezervă viitorul și poate îmi va fi de folos acest lucru. Fiind plecat în Marea Britanie am zis să încerc să iau meditații online deoarece voiam neapărat să fie în limba română. Am aflat de platforma MateNow de la un prieten și i-am acordat o șansă. Experiența a fost una foarte plăcută, m-am înțeles bine cu profesorul și totul a decurs conform planului. Prețul a fost unul foarte acceptabil (45 de lei pe ședință) iar plata am realizat-o cu cardul.”

Alex Băraru consideră că elevii au nevoie de meditații deoarece „aceștia nu se simt siguri pe cunoștințele acumulate la școală/liceu și au dorința de a le consolida”. Tot el afirmă: „Sistemul de învățământ din România are nevoie de o schimbare. De la revoluție până în prezent nu s-au produs multe modificări și se poate observa cum generațiile actuale se confruntă cu diferite dificultăți. Programa școlară este una învechită și nu corespunde cu cerințele din societatea actuală care se află într-o permanentă dezvoltare. Este multă materie inutilă, grea și plictisitoare care încă se predă, motiv pentru care elevii au dificultăți în a se concentra și a înțelege lucrurile. Din aceste cauze suntem în urmă comparativ cu sistemele de învățământ din țările mai dezvoltate.”

Programul „Meditații pentru toți”

Există și elevi dornici să învețe dar care au o situație financiară mai precară. Cei doi tineri au luat în considerare acest lucru și astfel au lansat programul „Meditații pentru toți”. Aceștia își propun să ajute elevii care nu vor să renunțe la visurile lor. Programul dispune de un număr de locuri limitate deoarece profesorii vor fi în continuare plătiți pentru munca lor, cheltuiala suportând-o însuși platforma.

Urmărim cu mare interes evoluția acestui proiect și prin această metodă le urăm mult succes pe viitor celor doi tineri. În final, atașăm un podcast cu cei doi fondatori în caz că doriți să aflați mai multe de la aceștia.