MIHAELA GIURAN

TERMENUL DE INFLUENCER

Cu toții am auzit și am început sa ne familiarizăm cu mediul online și tot ce ține de social media. Odată cu platformele populare au apărut și influencerii. Munca lor constă în colaborarea cu diferite brand-uri pentru a-și putea atinge anumite obiective de marketing, dar și pentru a creea o comunitate cu publicul și împărtăși anumite experiențe.

Am avut ocazia să povestesc cu Mihaela Giuran despre acest fenomen. Această viață de influencer nu este atât de colorată precum pare și cere sacrificii ca orice altă meserie. As putea spune că se aseamană cu un cadou împachetat în cele mai luxuriante culori și artificii vizuale, iar noi suntem atât de atrași de exterior încât tindem să neglijăm esența lui.Nu am avut un parcurs clar și bine definit de la început”

Mihaela Giuran este o tânără de 27 de ani din Cluj care a început de curând să crească în mediul online. Drumul său in ceea ce priveste cariera a fost unul divers: ” La inceput am migrat spre domeniul vânzărilor, imobiliarelor datorită unui venit bun și stabil. Mai apoi am primit o ofertă pe un post de social media manager/content creator & PR la o casa de producție muzicală, a lui Randi/Morandi. Oferta de job a venit ca urmare a ceea ce faceam eu in online (cream continut, video mai mult, din pura pasiune, fara vreun scop la acel moment)”.

A stat o perioada la București dar apoi s-a reîntors la Cluj pentru a-și urma visul “am decis să mă reîntorc la Cluj, în plină pandemie și să îmi fac un business al meu, tot pe parte de social media dar la un nivel mai mare”. Însă aceste planuri i-au fost date peste cap si a decis să se reapuce de creeare de conținut, iar de această dată cu normă întreagă.

 „ Motivația a venit strict din interiorul meu și din dorința de a mă autodepăși”

Mihaela este un exemplu pentru persoanele care își doresc să își depășească condiția. În ceea ce priveste trecutul ei a fost foarte sinceră cu mine:  „provin dintr-o familie mult sub medie, cu o educație emoțională, financiară precară”. Singurul său sprijin a fost ea, iar acest lucru a motivat-o să reușească să treacă peste toate obstacolele și să muncească pentru ce isi doreste.

„ Nu poți aștepta să vină inspirația când ai campanii de livrat”

Domeniul acesta necesită multă răbdare și creativitate constantă. Implică o dedicare totală și nu se poate astepta mereu după inspirație deoarece campaniile trebuie livrate. Am întrebat-o pe Mihaela care este cel mai greu lucru regăsit in aceasta meserie: Cel mai greu este să las telefonul și să trăiesc anumite momente, offline nu printr-un device”.

Nu crează un personaj în mediul online preferă să se fie autentică. În unele zile ideile si creativitatea o pun la încercarecare, dar aceste lucrui fac parte din etapele care o duc spre evolutie. Încearcă să rămână optimistă și se inspiră din calm: “Nu reușesc să mențin o stare de spirit generală, cred că nimeni nu poate. Inspirația vine și trebuie să te găsească muncind”.

E mai greu să îmi fac planuri în societatea în care trăim”

În viitor își dorește să poată avea o stabilitate financiară și să fie total independentă : „ Sa imi permit să fiu libera si sa muncesc cat si cum imi doresc, fara sa fiu presata financiar sau emotional”. Nu consideră că momentan are un succes extraordinar în mediul online, nu la nivelul la care știe ca poate ajunge. Logodnicul ei este persoana care o sprijină indiferent de situație ” e cel care mă spirjină în cele mai nebunești idei atunci când vine vorba de visurile mele”. Oamenii care o urmăresc s-au adunat într-o ” a doua ei casă” și aleg să rămână deoarece Mihaela este o fire directă și atinge anumite corzi sensibile. Hate-ul există și în această meserie, poate chiar mai mult decât în alte domenii. Câteodată se întâmplă să fie afectate de anumite cuvinte răutăcioase dar își cunoaște valoarea “când se întâmpla asta, îmi amintesc care e scopul meu și conștientizez că problema e la cel care aruncă cu cuvintele grele și nu la mine”.

Aleg să fiu directă și să ating niște corzi sensibile deși uneori mi-e greu chiar și mie”

Fiecare din noi prezintă aspectele frumoase ale vieții de multe ori fiind o perdea ce acoperă haosul în care trăim. Mihaela a avut parte în copilărie de bullying care a pornit de acasă din familia ei, care a inclus-o pe mama sa. O parte sensibilă pe care oamenii nu o văd în mediul online însă această experiență a transformat-o în femeia puternică de astăzi. Și-a propus să vorbească deschis despre acest subiect în anul ce urmează: ” Mi-am propus ca anul acesta să deschid “cutia pandorei” si să abordez astfel de subiecte grele pe YouTube, poate deschid minti, suflete”. Câștigul nu este de la început cum își închipuie toată lumea. Indiferent de rezultate trebuie să fii perseverent și să îți cunoști adevăratul potențial. S-a format o preconcepție greșită despre influenceri  „Trebuie sa fii dispus sa investesti in primii ani, poate fară să primesti nimic in schimb. Sa fii capabil sa te aplauzi singur o perioada”, iar acesta este purul adevăr.