Fiind cunoscut și drept Capitala Tineretului din România în anii 2017-2018, Bacăul este un oraș colorat de tineri talentați. Una dintre activitățile principale cu care tinerii din Bacău preferă să își petreacă timpul liber este teatrul. Având la nivel local înființate 4 trupe de teatru amator pentru elevi de liceu. Bacăul ajunge să fie orașul cu cele mai multe astfel de trupe, iar cererea pentru a intra într-o trupă este din ce în ce mai mare în fiecare an.
Chiar dacă trupele de teatru nu au un îndrumător adult, au demonstrat de multe ori că pot să facă față oricărei provocări, de la găsit sală pentru desfășurarea repetițiilor, la organizarea recrutărilor pe timp de pandemie.
“Nu ai cu cine să vorbești despre chestia asta pentru că nu s-a mai întâmplat până acum, dacă era să întreb un fost coordonator să mă ajute cu un sfat sau ceva, nu avea ce să îmi zică… ești doar tu și colegii tăi de trupă.
Chiar dacă din punct de vedere artistic ne-a tras în jos pentru că nu am reușit să ducem o piesă la capăt sau să jucăm pe o scenă, simt că din punct de vedere al grupului ne-a unit incredibil și încrederea unul în celălalt a crescut. ” –Ștefan Negurici, actual coordonator al trupei de teatru Nobody’s Group
Dar chiar și cu toate urcușurile și coborâșurile, activitatea trupelor de teatru a continuat chiar și în pandemie, păstrând toate măsurile de distanțare și protecție la workshop-uri și în festivaluri de teatru.
I.D. FEST
Bacăul este remarcat la nivel național și datorită festivalului de teatru I.D. Fest (Ingenious Drama Fest), fiind deja la a 21-a ediție. An de an, la finalul lunii August, tineri din toate colțurile țării se adună timp de 10 zile în orașul din centrul Moldovei, pentru a participa la workshop-uri și masterclass-uri susținute de actori. Dar poate cel mai important aspect este această unire a tinerilor, ghidați de un singur lucru, o singură plăcere comună, teatrul. La finalul festivalului, trupele participante și actori înscriși prezintă spectacolele și monoloagele pregătite timp de un an, iar cel mai bun, câștigă premiul festivalului.
MONODRAME
Festivalurile de teatru nu se opresc aici, dar de data asta trecem la un nivel mai profesionist de artă. La Monodrame, anual , în luna Aprilie, participanți din întreaga lume își arată talentul teatral. Astfel timp de o săptămână băcăuanii au ocazia să fie spectatori la prestația actorilor care sunt încriși în cursa pentru marele premiu, dar nu numai. La fiecare ediție pe lângă monoloagele din concurs, sunt invitați și mari actori precum Maia Morgenstern, Florin Piersic Jr., Șerban Pavlu și mulți alții.
THEATERsTOCK
Poate unul dintre cele mai frumoase festivaluri de teatru ale anului 2015, un adevărat circ teatral care a animat străzile Bacăului timp de două săptămâni. Zeci de artiști din toate colțurile lumii au colorat și amuzat orașul, fiind un punct de atracție important la nivel național. De la acrobații pe clădiri, la spectacole de dans și oameni pe picioroange, actorii din toată țara și-au dat întâlnire pentru a viziona și ei minunățiile festivalului. Dar, din cauza unor neînțelegeri între instituții, festivalul nu s-a mai continuat și în anii următori, spre dezamăgirea tuturor.
Teatrul nimănui
Chiar dacă în agenda zilnică a Primăriei, teatrul nu ocupă un loc important, cetățenii tot vor iniția proiecte și vor trage semnale de alarmă când va fi nevoie de cineva să acționeze.
“Mi se pare una dintre cele mai puternice grupări a tinerilor din Bacău. Sunt foarte multi tineri care fac diverse tipuri de voluntariat și tot felul de activități, doar că cea a tinerilor care fac teatru este solidă și puternică pentru că s-au închegat foarte frumos și au creat o comunitate strânsă, care face lucrurile fix așa cum trebuie și urmează cumva un tipar de la generație la generație.(…)
Având în vedere că e o comunitate atât de puternică ar trebui să fie luată mult mai în serios de către autorități și instituții și să le acorde o mână de ajutor când au nevoie.”– Mihaela Radu, fost coordonator al trupei de teatru Nobody’s Group