Într-o zi obișnuită de weekend, o găsești pe Carmen Maria Colceriu, exersând una dintre coregrafiile învățate la Navarra Dance, o asociație de dans contemporan și modern din Târgu Mureș, orașul ei natal. Marea sa pasiune, încă de când era mică, este dansul. Cu toate că acum practică dansuri contemporane și moderne, a început cu baletul.
PRIMI PAȘI ÎN LUMEA DANSULUI
Avea trei ani când mama ei a fost nevoită să o ducă la un spectacol de balet, în cadrul căreia era implicată cu serviciul. Din primul moment în care a văzut mișcările elegante ale balerinelor, a luat naștere cea mai mare pasiune a ei, dansul, realizând că aparține scenelor de spectacol. Carmen consideră că acel eveniment a fost un noroc prin care și-a descoperit un scop adevărat, dar îi place să creadă din tot sufletul că în orice scenariu al vieții, ar fi ales să danseze.
Pe parcursul copilăriei, a avut două obiective importante, și anume învățătura și baletul. Cele două s-au îmbinat la perfecție din punctul ei de vedere. Simțea mereu că are un anumit avantaj în fața celorlalți tineri, întrucât a reușit să își urmeze pasiunea și sa practice activitatea care îi conferea un echilibru, atât interior, cât și exterior. Cursurile de balet au avut un rol important în evoluția personalității lui Carmen datorită faptului că au ajutat-o să își învingă timiditatea, încărcându-se cu energie pozitivă, și să devină firea sociabilă si plăcută care este în prezent. Mai mult, ea consideră aceste cursuri un privilegiu deoarece în foarte puține orașe din România tinerii au ocazia să practice aceste hobby.
“Avem în țară mulți copii telentați, dar limitați de ceea ce ne oferă sistemul. Nu cred că este normal ca pentru a-și urma visul, un copil să fie nevoit să se mute într-un alt oraș. Am avut de luat această decizie dificilă în clasa a 5-a, când am fost selectată să plec la Cluj pentru a face performanță, dar am refuzat fiindcă nu m-aș fi putut imagina departe de familia mea. Mă gândesc uneori cum ar fi fost viața mea acum, dacă aș fi avut oportunitatea să continui această pasiune în orașul meu natal, Târgu Mureș.”
Carmen Maria Colceriu
Cele mai importante și frumoase momente ale copilăriei sale au fost, desigur, primele spectacole la care a participat. Stătea pe scenă și aștepta deschiderea cortinelor cu sufletul la gură. În cadrul fiecărei prestații, Carmen trăia un sentiment unic. În ciuda faptului că la vârsta de 4-5 ani, cum era ea, copiii nu conștientizează multe lucruri, ea a realizat ce înseamnă cu adevărat un moment important al vieții. Printre altele, baletul a învățat-o să fie o persoană disciplinată, să știe să ia cea mai bună decizie în orice situație, dar cel mai important, să acorde importanță fiecărui lucru, oricât de mărunt și neînsemnat ar fi el.
Balerinele din lumea întreagă îi sunt o sursă bună de inspirație, dar și oamenii obișnuiți îi pot trezi anumite emoții pe care le folosește ulterior în coregrafii. Este de părere că fiecare persoană are o poveste în spatele căreia se ascunde, până are ocazia să o împărtășească prin diverse forme, la fel cum face și ea prin intermediul dansului.
OBSTACOLE ȘI GREUTĂȚI
Carmen susține faptul că există numeroase îmbunătățiri, în ceea ce privește dansul în România, accentuând că totul începe de la mentalitatea oamenilor.
,,În ultimii ani am observat o încercare de dezvoltare a dansului de toate tipurile în România, dar cred că este, din păcate, insuficientă. Mentalitatea ne oprește adeseori. ,,Cât de mult poate să câștige un artist pentru câteva ore de muncă?” este o întrebare atât de adresată, încât uneori devine insuportabilă. Ei bine, o singură prestație, uneori de doar câteva minute, se consolidează prin zile întregi de repetiții și ani de antrenament. E nevoie ca sistemul românesc să promoveze artiștii, fiindcă oricât de reticenți sunt majoritatea oamenilor, avem nevoie de artă. Societatea trebuie mai întâi educată pentru a înțelege și a aprecia un act artistic.”
Carmen Maria Colceriu
Marea ei dezamăgire constă în faptul că în România se organizează foarte puține spectacole și competiții de dansuri. Deseori pentru a se relaxa, Carmen preferă de foarte multe ori să le urmărească în mediul online. Aceasta afirmă și faptul că atmosfera nu se compară cu o experiență din realitate, dar pentru început, ar fi o idee foarte bună ca și cele românești să fie disponibile pe Internet.
UN NOU DRUM
O schimbare majoră în viața ei de balerină a avut loc în clasa a 9-a, când instructoarea sa de balet s-a pensionat, fiind nevoită să se înscrie la Navarra Dance pentru a practica dansuri contemporane. Prin intermediul acestei schimbări, a ajuns să îndrăgească și să practice și acest tip de dans, ba chiar să îl combine cu baletul. Astfel, Carmen simte că evadează puțin din tiparele baletului clasic, diferența fiind prin inovație. De asemenea, tehnica și disciplina învățate anterior la balet îi oferă siguranța necesară în dansurile contemporane și în ziua de azi.
În prezent, repetițiile la dansuri nu mai pot avea loc decât într-un colectiv restrâns, iar acestea sunt ,de asemenea, încetinite și îngreunate de către purtarea măștii, întrucât respirația reprezintă un factor foarte important în practicarea pasiunii ei. În ciuda acestor condiții dificile, ea rămâne mereu optimistă și cu speranța că în viitorul apropiat, lumea va reveni la normal și va avea din nou ocazia să urce pe scenă. Până atunci însă, cea mai bună opțiune pentru Carmen este să exerseze singură acasă pentru a străluci la următoarele spectacole și concursuri.