Andreica Gabriela are 18 ani și este studentă în primul an la Facultatea de Arhitectură din Londra. Gabriela a absolvit Liceul de Arte “Corneliu Baba” din Bistrița și a ales să își urmeze pasiunea în ceea ce privește viitorul ei.

CUM A LUAT ACEASTĂ DECIZIE? DE CE A ALES LONDRA?

Mereu a fost de părere că facultățile din străinătate au un program mult mai bun în acest domeniu, dar nu a crezut niciodată că va reuși să ia această decizie. În clasa a 12-a a mers pentru prima dată la Târgul de Facultăți din Cluj. S-a plimbat puțin încercând să gasească ceva ce să-i atragă atenția, până când a văzut o tarabă cu facultățile din UK iar prima care i-a sărit în ochi a fost Universitatea din Westminster. A ajuns acasă și a început să se intereseze de ea.


“Nu mi-am putut lua gândul de la ea, când am ajuns acasă am căutat informații și poze cu facultatea. Am văzut cât de faină este facultatea și campusul lor, poze cu elevi din timpul atelierelor, am mai văzut că e în mijlocul Londrei și mi s-a pus pata pe ea.”

Avantajul ei a fost că fratele ei locuiește în Londra, iar în timpul zilelor deschise a facultății, a mers până acolo și a obținut informațiile necesare. Gabriela a căutat un profil care să îmbine arhitectura și design-ul, și l-a găsit.

“Am ales această facultate deoarece profilul la care am aplicat este unic. Eu personal, nu am auzit de un alt profil care să îmbine arhitectura și design-ul mediului înconjurător.”

  Opțiunile pe care le-a luat în considerare au fost Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca și Universitatea din Westminster. După ce a făcut mai mult research a aflat că ar trebui să fie studentă timp de 6 ani la Cluj inclusiv cu master, iar în Londra doar 3 după care poate alege să se înscrie la master oriunde altundeva. A riscat și a aplicat la 5 facultăți din Londra, printre care și cea dorită de ea. Era foarte stresată deoarece la 2 dintre ele a fost acceptată, la 2 nu, iar răspunsul de la facultatea dorită a venit ultimul. A fost acceptată și nu a mai stat pe gânduri. S-a ambiționat să ia minim 8,50 la examenul de bacalaureat, deoarece aceasta era una dintre condițiile facultății, și să treacă un examen de competențe lingvistice.

Un alt motiv pentru care nu a mai stat pe gânduri este faptul că acesta a fost ultimul an în care s-a mai putut primi student finance în Londra, din cauza Brexit-ului. Din această cauză, elevii internaționali care doresc să aplice de acum încolo la această facultate trebuie să platească foarte mult.

CUM S-A ACOMODAT?

” E greu să fii departe de casă.. “

Gabriela a recunoscut că i-a fost greu să se acomodeze, în special să vorbească altă limbă constant fiind obișnuită să vorbească doar limba română. Totul era diferit, iar prima săptămână a fost cea mai groaznică. A fost dificil fiind obișnuită cu cei dragi alături de ea și cu un alt stil de viață. Și-a făcut o prietenă de la aceeași facultate, care era din România și locuiește în Londra de câțiva ani și situația s-a ameliorat. Treptat s-a împrietenit cu mai multe persoane din multe alte țări, precum Rusia și Polonia și cu colegii ei de clasă. Din cauza pandemiei, nu a putut profita de timpul petrecut acolo și a stat mai mult în casă.

CUM DECURGE FACULTATEA ÎN TIMPUL PANDEMIEI?

Această facultate decurge așa cum decurge orice facultate momentan. Majoritatea cursurilor se desfășoară online, cu excepția zilei de vineri în care se țin atelierele, mai exact “studio day”. În această zi se desfășoară activitățile practice, respectându-se măsurile de protecție împotriva virusului COVID-19. Gabriela consideră că o facultate de arhitectură este una practică deoarece este nevoie de sfatul și opinia profesorului, iar online este foarte greu să faci față de unul singur.

cum se descurcă cu cheltuielile?

“UK este foarte scumpă”

Chiria, mâncarea și materialele pentru școală sunt foarte scumpe. Gabriela locuiește într-o casă, în chirie, împreună cu alte 3 persoane. Chiria costă în total lunar 2000 de lire, adică 500 de lire de persoană, fără alte cheltuieli.

CE PLANURI DE VIITOR ARE?

Gabriela vrea să se întoarcă în țară când își termină toate studiile. A ales să studieze în străinătate pentru a profita de o educație mai bună, o diploma bună și experiențe noi ca după să se întoarcă acasă și să le pună în aplicare aici. Este de părere că tinerii pot schimba țara noastră în bine.

CE SFAT AR DA UNEI PERSOANE CARE AR DORI SĂ STUDIEZE ÎN ALTĂ ȚARĂ?

“Sfatul pe care i l-aș da unei persoane care dorește să studieze în altă țară este să fie curajos. Să nu se simtă inferior din cauza faptului că vine din altă țară.”


Tabita Ana Rauca are 19 ani și este studentă la Facultatea de Arhitectură din Paris. A recunoscut și ea că cel mai dificil lucru a fost să fie pe cont propriu într-un oraș străin. Fiind studentă în primul an s-a așteptat să aibă parte de o schimbare majoră în viață, dar pandemia a făcut-o să îi fie și mai greu.

” În ciuda acestui fapt, am vrut să țintesc cât mai sus. “

La fel ca și Gabriela, Ana dorește să se întoarcă în țară după terminarea studiilor pentru a-și pune cunoștințele în aplicare în locul în care se simte cel mai bine.