09 noiembrie 2020 – pandemia de COVID-19 afectează din ce în ce mai mult România. Guvernul ia o decizie pe care o va regreta ulterior: prelungirea stării de alertă vine și cu o lungă listă de măsuri. Printre altele, acolo se regăsește și cea a închiderii piețelor agroalimentare pe o perioadă nedeterminată. Producătorii și vânzătorii din piețe sunt disperați.
Derulăm rapid peste aproximativ o lună, în data de 5 decembrie. Vânzătorii revin în piețe pentru că acestea se redeschid. De menționat faptul că această măsura s-a aplicat spațiilor închise, existând totuși câteva variante pentru a funcționa în continuare. Unele au eliminat pereții modulari sau de sticlă, altele au mutat tarabele în aer liber. Cert este că, din cauza condițiilor meteo total nefavorabile, mulți vânzători au rămas în confortul propriei case. Fără o sursă sigură de venit, tot ce au putut face în decursul acestei luni a fost doar să spere la redeschiderea cât mai rapidă a locurilor în care își câștigă existența.
Piața Viilor din Botoșani este cea mai modernă piață din județ, reabilitată în 2015 în baza unui proiect transfrontalier în valoare de peste 200.000 euro. S-au reabilitat atât hala de legume, cât și cea de lactate la cele mai înalte standarde europene. Pe lângă tarabele cu fructe și legume, în hala principală se pot găsi chioșcuri cu produse de panificație, preparate din carne și lactate. Așadar, decizia temporară de a închide piețele a afectat mai multe categorii de comercianți.
O măsură necalculată
Pentru a afla cât de tare au fost afectați producătorii, am vorbit cu Rodica Rudinciuc, comerciantă care vinde în această piață de peste 20 ani. „O măsură proastă și necalculată pentru că piețele nu erau un focar de infecție care să reprezinte un număr atât de mare din cazurile de la momentul acela”, ne spune Rodica fără să ezite prea mult. Datorită modernizării recente, hala este structurată în așa fel încât să se evite eventualele aglomerări. Culoarul dintre mese oferă destul spațiu atât pentru cei care se opresc la mese să cumpere, cât și pentru cei care doar tranzitează acea zonă.
Au existat încercări temeinice din partea administrației pieței să rezolve această problemă. Inițial, s-au demontat geamurile, însă Direcția de Sănătate Publică Botoșani a declarat această soluție drept nepotrivită. Singura soluție rămasă a fost să se mute tarabele afară, pe aleile din jurul pieței și de lângă parcare. „Presupusa îmbulzeală din piețe era de fapt în supermarketuri, iar noi am stat în frig încercând să ne vindem produsele. Fără rezultat de altfel, pentru că vânzările erau foarte slabe”, povestește Rodica.
S-a pierdut o grămadă din recoltă
La momentul luării acestei măsuri, o grămadă de producții încă erau pe câmpuri. Până când s-au decis să mute tarabele afară, sute de kilograme de marfă a fost culeasă. Cum nu exista un loc în care să se poată vinde, s-a stricat o bună parte din ea. „Producția de toamnă încă nu era terminată, iar afară începuse deja să fie foarte frig. Temperaturi cu minus, produsele înghețau, oamenii nu mai veneau pentru că erau prea puține tarabe – a fost un întreg haos cu rezultate negative. S-au pierdut o groază de bani și lucrurile mergeau din ce în ce mai prost pentru noi”, mărturisește Rodica. Datorită vânzărilor slabe și a frigului insuportabil, mulți comercianți au ales să stea acasă, inclusiv Rodica.
Suntem liberi să mâncăm ce dorim
După o scurtă plimbare prin piață, am găsit-o pe Viorica Cîmpeanu, o pensionară de 68 ani care își face aproape zilnic cumpărăturile în această piață de cartier. „Am fost total afectată de închidere, având în vedere că s-a făcut o hală atât de frumoasă, de unde îți e mai mare dragul să cumperi. Pentru noi, oamenii în vârstă, faptul că e un spațiu închis este foarte benefic, mai ales având în vedere cum este vremea de afară pe timp de iarnă”, ne spune doamna Viorica.
Întocmai diversitatea de produse din hală, de la fructe și legume la brânzeturi, produse din carne, panificație și patiserie, este un mare plus pentru cumpărători. Se poate achiziționa totul dintr-un singur loc, fără prea multe drumuri făcute, mai ales în contextul pandemic actual. „Avem o vârstă, suntem liberi să mâncăm ce dorim, nu ce ne obligă alții. De ce să mâncăm produse din străinătate de la supermarketuri? Avem aici, sub nasul nostru, un spațiu plin de producători românești. Era ca la circ cu tarabele întinse pe lângă piață. Au ieșit cu produsele de panificație și cu lactatele în fața ușii, pe niște lădițe – asta era igiena? În cazul acesta, nu se mai temeau de coronavirus? (n.r. guvernanții care au promulgat legea ce privea închiderea piețelor)”, mărturisește revoltată doamna Viorica.
Ne-am ținut toți în lanț
Liliana Cocriș are 58 ani și lucrează la magazinul de panificație Vatra Domnească amenajat în hala din Piața Viilor. A fost și dumneaei afectată de această măsură, poate mai mult decât restul comercianților. Dacă aceștia au avut posibilitatea de a-și vinde în continuare produsele pe tarabele scoase afară, acestor chioșcuri nu li s-a oferit vreo posibilitate. „Ne-am ținut toți în lanț, de la producători agricoli la vânzătorii și patronii acestor chioșcuri. Cumpărătorii au avut, de asemenea, de suferit. De ce nu ajutăm producătorul român? E o întrebare la care nu o să primesc prea curând un răspuns…”, ne spune doamna Liliana, cu o dezamăgire imensă în ochi.