Mișcarea emergentă a tiny living-ului prinde avânt la nivel global, în Statele Unite, de unde a luat naștere, alături de țări precum Australia și Regatul Unit.

Pur și simplu, tendința către case mici a devenit o mișcare socială. Oamenii aleg să reducă spațiul în care trăiesc, să simplifice și să trăiască cu mai puțin. Persoanele îmbrățișează filozofia “tiny living” și libertatea care însoțește acest stil de viață.

Peste jumătate dintre americani spun că ar lua în considerare să locuiască într-o casă mai mică de 60 de metri pătrați, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Națională a Constructorilor de Case anul trecut. Milenialii și-au exprimat și ei dorința de a locui în astfel de case, dezvăluind în proporție de 63% că ar locui într-o casă mică pe viitor.

De ce o casă mică? Proprietarii de “tiny homes” în propriile lor cuvinte

Simplificare, libertate, durabilitate – “Tiny living” este despre găsirea unei locuințe care să se potrivească stilului tău de viață. Nu este vorba doar de a-ți organiza casa și spațiul, ci și de a-ți organiza obligațiile, viața socială și stresul. Această filosofie este legată de libertatea financiară și de traiul unei vieți în care timpul nu mai reprezintă un factor de stres.

Perspectiva unui arhitect

“Locuitul în spații mici a apărut din cauza creșterii și supraaglomerării orașelor, amplificat de diverși factori: economici, sociali etc.”

Horațiu Bran, Arhitect @designbyhoratiu

Horațiu este un arhitect care deține cunoștințele necesare pentru a putea face afirmații în acest domeniu. El consideră că spațiul are o influență psihologică importantă asupra omului, astfel un spațiu foarte mic, în timp, poate să aibă o influență negativă asupra locuitorului acestuia (depresii, stări de neliniște, claustrofobie etc.). Așadar, “trebuie avută foarte mare grijă în conceperea unui spațiu de locuit mic”, precizează acesta.

După spusele lui Horațiu, conceptul de design din spatele acestor locuințe minimaliste este folosirea cât mai eficientă a spațiului de locuit, având în vedere ca acesta să fie locuibil într-un mod plăcut, adică să aibă o influență pozitivă pentru locatar. De aceea, Minimalismul este unul din stilurile frecvent abordate pentru un spațiu mic, deoarece caracteristicile care definesc acest stil (eliminarea tuturor elementelor care încarcă vizual pentru a crea o imagine cât mai clară/pură, folosirea eficientă a spațiului etc. ) ajuta la crearea unui spațiu eficient și plăcut locuirii .

“Ca arhitecți, în cazul unui tiny house, utilizăm spațiul la maxim, gândindu-ne cum putem să îi dăm mai multe întrebuințări fiecărui loc, astfel încât să folosim pentru diverse activități același spațiu (de ex: zona de locuit/socializat – camera de zi, devine zona de dormit etc).”

Horațiu Bran, Arhitect @designbyhoratiu

Unde putem plasa legal aceste case?

Embed from Getty Images

Dacă locuința are roți, fiind așezată pe o remorcă, atunci puteți locui legal în interiorul acesteia în câteva situații diferite:

  • În grădina dvs. sau în interiorul gospodăriei dvs., dacă este folosită ca o clădire secundară/anexă;
  • În conformitate cu regulile de dezvoltare permise, puteți așeza un tiny house pe terenul dvs., așa cum ați face o rulotă;
  • Pe un câmp de rulote.

Impactul pozitiv asupra mediului

Foto de Pixabay de pe Pexels.com

Tiny houses au de obicei între 9 și 28 de metri pătrați. Având în vedere dimensiunea mică a acestora în comparație cu cea a caselor de dimensiuni medii, costurile aferente energiei sunt invariabil mai mici. în plus, alimentarea acestora cu energie electrică provine, de obicei, din panouri solare, ceea ce scade cantitatea de energie produsă necesară pentru susținerea casei.

Costurile aferente locuintelor de acest tip în SUa

Impresionat este că 68% dintre proprietarii de tiny houses nu au ipotecă pe locuință (comparativ cu 29,3% din toți proprietarii de case din SUA). Nu este o surpriză că mai mulți proprietari de tiny homes (78%) dețin propria lor casă – plus 55% dintre proprietarii de tiny houses au mai multe economii decât americanii obișnuiți. 32% dintre proprietarii de tiny homes au economisit peste 10.000 de dolari pentru pensionare.

Proprietarii de tiny homes au descris casele mici ca o modalitate de a reduce costurile de trai în așa fel încât să poată lucra mult mai puțin, sau să lucreze în locuri de muncă satisfăcătoare pentru un salariu mai mic. Oamenii s-au exprimat legat de cum li s-a părut ciudat că obișnuiau să lucreze și câte 40 de ore pe săptămână pentru a plăti o casă în care rareori se aflau.