Pandemia globală creată de virusul SARS-CoV-2 a afectat întreaga lume a sportului, inclusiv sportul “rege”. Stadioanele sunt goale, meciurile sunt limitate, restricțiile se schimbă de la lună la lună și adaptarea este una mai grea. Deja de aproape un an, toate meciurile pot fi urmărite doar de la televizor, astfel și cele mai mari stadioane din lume rămân într-o liniște deplină.

Embed from Getty Images

Ce se întâmplă însă în arad?

Cel mai de succes club de fotbal din Arad este AFC UTA Arad, echipă care joacă în prezent în Liga 1 de fotbal din România. Însă, când pandemia a început, UTA era încă în Liga a 2-a și lupta pentru promovarea în Liga 1. Liga 1 a început tot sub influența pandemiei, un moment dificil pentru un club nou promovat. Impactul produs de pandemie a fost atât la nivel de performanță, cât și la nivel financiar, psihologic și social.

Conducerea unui club nou promovat pe timp de pandemie nu este una ușoară, precum spune și directorul general al echipei arădene.

Impactul major negativ este lipsa spectatorilor de pe stadioane, care a dus la o perspectivă mult diminuată a spectacolului, a fenomenului sportiv. Apoi prin protocoalele impuse de MTS și FRF, sportivii trebuie testați din 2 în 2 săptămâni(la nivelul Ligii 1), carantinați, izolați,opriți din competiție, toate acestea generând o logistică a organizării care a generat cheltuieli imense pt.cluburi. Ticketingul este inexistent, deși această sursă este una determinantă în alcătuirea bugetului unei echipe care are o medie de 5000-6000 spectatori/meci, așa cum este cazul clubului AFC UTA Arad. Impactul psihologic negativ pe termen mediu și lung, la nivelul fiecărui sportiv în parte, ceea ce duce la o prestație sportivă diminuată. Nu este mai dificil, este diferit…trebuie respectate protocoalele impuse, la meciurile din campionat pot participa max. 200 persoane, unde sunt incluși componenții ambelor echipe, staffurile tehnice și administrative, stewarzii, stafful tv si media, stafful medical, administratorii teren. Atmosfera este una de adaptare, este o provocare .

Decebal Codru Grădinariu, director general

Pregătirea echipei

Media Design UTA Arad

Planul de pregătire este unul total diferit față de cel de dinainte de pandemie. Noile restricții impuse fac ca desfășurarea antrenamentelor să fie una mai dificilă.

În prima parte a pandemiei, a trebuit ca toată echipa să fie carantinată, vestiarele fiind închise, cu sigiliul DSP Arad, jucătorii se echipau la hotel, iar prezența în același timp pe teren era de maximum 6 jucători/oră, programul de pregătire, triplându-se din perspectiva staffului tehnic. În luna aprilie s-a mărit nr.de jucători la 10, apoi la sfârșitul lunii mai 2020 s-a permis efectuarea antrenamentelor cu efectiv complet și s-au deschis și vestiarele, păstrându-se cu strictețe măsurile de protecție impuse de DSP.

Lazslo Balint, antrenor UTA Arad

desfășurarea meciurilor

Media Design UTA Arad

O restricție legată de desfășurarea meciurilor care a avut un impact major atât la nivel financiar cât și psihologic este interzicerea spectatorilor pe stadion. Această restricție este aplicată la nivel național, valabilă pentru toate ligile de fotbal masculin și feminin. UTA Arad este o echipă de tradiție, având o galerie de suporteri care este printre cele mai mari din România. Galeria de suporteri al UTA-ei este o galerie de “ultrași”. Atmosfera din timpul meciurilor de dinainte de pandemie din Arad a fost mereu una impresionantă, vocile suporteriilor se făceau auzite pe toată perioada meciului. Show-urile de pirotehnie sunt de asemenea adesea întâlnite la meciurile echipei.

Astfel, lipsa suporterilor arădeni în tribune a fost un lucru dificil de înlocuit. Cântecele de încurajare din tribune au fost înlocuite cu o liniște deplină. Suporterii din tribune garantează atmosfera unui meci de fotbal. Prin cântecele de încurajare, jucătorii sunt mult mai motivați să joace la potențialul maxim pentru ca echipa să câștige.

Neexistând “presiunea” spectatorilor, prestațiile jucătorilor sunt în mod paradoxal influențate negativ, deoarece chiar dacă nu există apostrofările inevitabile pe care le generează publicul, nu există nici motivarea din punct de vedere vizual, pe care o livrează un stadion plin, indiferent că este pozitiv sau ostil, acest aspect este esențial în capacitatea de a se concentra/motiva a fotbalistului, în general și al celui român, în special. Acest aspect afectează la nivel global.

Lazslo Balint, antrenor UTA Arad

Performanțele individuale

Media Design UTA Arad

Ca jucător, ești responsabil de propriile performanțe individuale. Pe lângă antrenamentele colective care au loc cu toată echipa, antrenamentele individuale sunt cele care fac într-un final diferența dintre jucători și valoarea fiecăruia. Antrenamentele individuale constau în general în sesiuni individuale la sălile de fitness, care au fost închise o perioadă de timp din cauza pandemiei, sau în sesiuni de alergare sau antrenament îndividual în aer liber.

Se poate spune că această pandemie pe undeva la început ne-a cam scos din ritm pentru că nu prea știam cum să reacționăm din moment ce nu am mai trecut prin așa ceva. Dar, până la urmă tot fotbalul mondial a trecut prin această problemă și trece în continuare… ne-am obișnuit cu situația și continuăm să ne pregătim cât mai bine și să ne îndeplinim toate obiectivele echipei și cele personale.

Ciprian Rus, atacant UTA Arad

Însă, totul depinde de perspectiva fiecărui jucător. Unii jucători au văzut această perioadă ca perfectă pentru pregătirea personală.

A fost un an greu cu pandemia asta, dar în mod personal am avut mai mult timp să am grijă de mine de corpul meu.

Erico Da Silva, fundaș UTA Arad

Motivația este aceeași

Media Design UTA Arad

Atmosfera creeată de pandemie atât pe plan competițional, cât și pe plan social și psihologic este una deprimantă. Motivația de a face orice este foarte scăzută și greu de controlat. Însă, cu toate acestea jucătorii și staff-ul echipei reușesc să o mențină la un nivel înalt.

În primul rând motivația ți-o faci singur,adică motivația de a face ceva in orice situație și dacă ai asta in minte sigur vei fii motivat.

Iacob Florin, portar UTA Arad

Fără motivație constantă nu poți ajunge un fotbalist de succes.

Eu mereu sunt motivat indiferent de situație, cu suport sau fără trebuie sa fiu motivat.

Erico Da Silva, fundaș UTA Arad

Echipa de conducere a clubului este alături de jucători în această perioadă. Întrebat cum reușește echipa de conducere să motiveze jucătorii și antrenorii în această perioada, directorul general a răspuns:

Jucătorii și antrenorii, la acest nivel sunt profesioniști, deși conducătorii multor echipe au redus până la 50% remunerațiile, clubul nostru a hotărât să nu apeleze la acest demers, considerând că jucătorii și stafful tehnic va aprecia acest aspect! Clubul a pus la dispoziția echipe un psiholog sportiv, care face parte cotidian din programul echipei.

Codru Grădinariu, director general

Și motivația suporterilor de a susține echipa este încă prezentă. Galeria echipei a fost prezentă la mai multe meciuri în acest sezon, în afara stadionului. Aceștia au cântat pentru a încuraja echipa și au făcut numeroase show-uri de pyrotehnie.

Pasiunea pentru fotbal nu poate fi oprită

Media Design UTA Arad

Pasiunile sunt lucrurile care dau sens vieții. Acestea sunt printre cele mai profunde emoții trăite, atrăgând și menținând bucuria în noi chiar și atunci când ne confruntăm cu cele mai mari obstacole. Când esxistă pasiune pentru un anumit lucru, acesta devine automat foarte semnificativ și profund.

Nu mi-a afectat niciodată nimeni și nimic pasiunea pentru fotbal. Este la fel pasiunea acuma ca și înainte de pandemie.

Iacob Florin, portar UTA Arad

Pandemia a creeat multe obstacole pentru lumea fotbalului dar un lucru este cert, pasiunea pentru fotbal nu a fost afectată.

Nu a fost afectată pasiunea noastră pentru fotbal. Din contră, ne era dor și mai mult să stăm cu baieții să mergem la antrenament, cantonament și așa mai departe

Erico Da Silva, fundaș UTA Arad