Din cauza situației pandemice actuale, majoritatea domeniilor și-au modificat modul de desfășurare a activităților. Printre cele mai afectate domenii este învățământul. Învățământul de stat a avut, pe toată această perioadă dificilă, anumite norme clare prin care să se desfășoare orele.
La începutul acestei situații critice, s-a luat decizia ca învățământul de stat să fie mutat în mediul online. S-au găsit soluții destul de rapid, folosindu-se de platforme cunoscute la nivel mondial precum Zoom, Teams, Meets, Moodle etc.
Din punctul de vedere al întoarcerii fizic la școală, s-au creat mai multe scenarii, prin care elevii să vină pe rând la școală. Toate acestea s-au realizat pentru a se reduce numărul de infectări, în timp ce elevii vor învăța într-un mod firesc, la școală.
Centrele de limbi străine nu au primit indicații exacte prin care să știe cum să gestioneze situația actuală. La început, în contextul stării de urgență, ședințele s-au desfășurat exclusiv online, pe o platformă de comunicare audio-video. Odată cu diminuarea restricțiilor, ședințele au început din nou să se desfășoare fizic.
Sistemul hibrid a fost o soluție pentru câteva săptămâni, dar se pare că nu una benefică pentru elevi. Din cauza dispozitivelor de proastă calitate, elevii care au avut de stat acasă au avut de suferit. Ministerul a oferit tablete elevilor care nu au putut să își desfășoare orele online din cauza lipsei dispozitivelor, dar acestea nu sunt foarte calitative, după părerea experților.
În cazul orelor particulare, fiecare persoană trebuie să țină cont de posibilitățile proprii în vederea participării, asigurându-și dispozitivele necesare. Ce este totuși un impas pentru traineri sunt metodele de lucru interactiv.
„Este dificil să predau gramatică, dacă nu folosești o tabletă grafică este greu să subliniezi diferențele conjugării. În special la franceză, unde sunt o grămadă de terminații, multe care sună la fel, dar au grafii diferite. Ce este totuși plăcut este partea de comunicare, elevii spunând că au un „friendly talk” și se simt în largul lor”
Lavinia, trainer engleză/franceză

Printre principalele probleme ale învățământului online se numără lipsa interacțiunii a profesorilor cu elevii, dar și a elevilor între ei. Avantajul învățământului privat este chiar acesta, interacțiunea este foarte puternică, fiind mai puțini indivizi în grup, maxim 8, față de 30 de elevi într-o clasă.
Zi de zi este o provocare să găsesc metode prin care să îi stimulez să răspundă, să nu vorbesc eu toată ora și să mă asigur că au înțeles. Copiii sunt reticenți și trebuie să trag mult de ei ca să vorbească măcar 2-3.
I. Selejan, profesor
Cu camerele și microfoanele oprite, elevii sunt întrebați și nu răspund, scuzându-se uneori că nu le funcționează pe chat, cazurile în care sunt prezenți la oră. De multe ori se loghează la orele online, dar aceștia nu sunt prezenți, aceștia fie dorm, fie fac alte treburi prin casă.
Este astfel evident că această comunicare nu este benefică. Elevii nu reușesc să mențină același ritm de studiu facând mai multe lucruri în paralel, pe fundal auzind ceea ce predau profesorii.
Îmi este greu să mă concentrez la un ecran, mai ales când profesorul nu are cea mai bună calitate a camerei când încearcă să ne predea. De multe ori nu se vede ce desenează și când făceam în hibrid bătea lumina pe tablă și nu înțelegeam nimic din video. Abia aștept să mă întorc, să mă împrietenesc cu colegii mai bine, să îmi cunosc profesorii și să pot să mă simt un elev normal.
Răzvan, clasa a V-a
Ce este cu adevărat îngrijorător este abandonul școlar. Este un fapt cunoscut că România are rata de abandon școlar deja ridicată, dar situația actuală înrăutățește și mai rău.

Centrele de limbi străine au fost afectate de această pandemie la început, dar pe parcurs cât mai mulți oameni au dorit să își ocupe timpul liber cu activități noi, precum cursurile de limbi străine.
„Am avut o cerere foarte mare de cursuri pentru limbi moderne, în special engleza și franceza. Am introdus și module noi, cursuri de conversație, pentru cei care doresc să își îmbunătățească în special vocabularul. Norocul nostru este acum că putem să desfășurăm cursuri fizice. Părinții sunt la lucru și nu au cu cine să își lase copiii de grădiniță, cu care facem activități zilnice.”
Marius, director centru de limbi străineоформить займ безработным