Câtă lumea poate să spună că a crescut vizavi de un adevărat model în viață? Dintr-un cartier rural, uitat de lume, numit Lușca, aflat undeva în județul Bistrița-Năsăud a început povestea lui Dan Onigoae. Acum, după ani de muncă, Dan se poate identifica cu titluri precum campion la concursuri de fitness și culturism, fitness trainer, nutriționist,dar și antrepenor. La nici 30 de ani, Dan împreună cu soția sa, Andra, și-au deschis propria lor sală de fitness în Cluj – Primal Fitness.
Dar ce îl face de fapt pe acest om demn de admirație? Păi faptul că tot ce a realizat până acum în viața a făcut-o pe cont propriu, faptul că a trebuit să muncească din greu pentru orice lucru își dorea și faptul că mereu și-a dorit mai mult de la viață și nu s-a mulțumit cu puținul pe care viața din locul natal o oferea. Dan provine dintr-o familie cu doi copii, ambii băieți, ai căror părinți au fost nevoiți să plece în străinătate la muncă pentru a le asigura un trai cât de cât decent. Acesta spune că ” Nu pot spune că am avut o copilărie fericită, a fost plină de momente grele și neajunsuri. Simțeam mereu că sunt sub nivelul tuturor colegilor mei. Singurele momente fericite de care îmi amintesc sunt din timpul vacanțelor de vară în care joaca împreună cu alți copii de pe stradă mă făcea parcă să uit de griji“.
Disciplina și pasiunea pe care acest om o depune în orice face mi se par cu adevărat inspiraționale. La primul concurs de fitness și culturism la care Dan a participat s-a pregătit singur, deoarece nimeni nu a crezut în el la început. Spre surprinderea tuturor a câștigat locul 2 și a fost doar prima victorie dint-un număr mare de bătălii ce au urmat. Tot singur s-a antrenat pentru Cupa României unde a câștigat locul întâi la categoria sa . Nimic nu a fost ușor, deoarece el trebuia să acopere costurile financiare din această pasiune. A avut tot felul de joburi care să îl ajute să meargă mai departe și să continue să facă ceea ce îi place. Dorința de a fi mai bun l-a ajutat mereu să meargă mai departe indiferent de obstacolele întâlnite. Dan nu consideră că are niciun regret sau vre-un eșec în viață, acesta le numește doar “lecții ce trebuiau învățate”, susține chiar și că ” încerc să învăț lucruri și din greșelile altor oameni, mereu este câte ceva de învățat în jurul nostru, fiecare lucru care ni se întâmplă se întâmplă cu un motiv, nimic nu se întâmplă de dragul de a se întâmpla”.
Deși ai crede că Dan ar fi cel mai mândru de reușitele sale profesionale, nu se întâmplă să fie adevărat totuși. Dan este cel mai mândru de faptul că a reușit să acceseze fonduri europene pentru a își ajuta părinții să se întoarcă acasă și și-a ajutat fratele să își deschidă o frizerie. Acest lucru m-a surprins extraordinar de tare și asta m-a făcut să îl admir și mai mult. Modestia și dragostea pentru familie sunt două calități rar întâlnite la tinerii din ziua de azi.
Dan spune că și-ar fi dorit să descopere plăcerea de a citi mult mai repede, spune că cititul i-a salvat viața și că în cărți a găsit răspunsuri pe care nimeni altcineva nu i le putea oferi “Nu o să pot mulțumi niciodată îndeajuns cărților. Înainte să citesc eram vai și amar de capul meu, la noi în casă nu găseai o carte, nici să sapi doi metrii sub pământ. Eu nu am trăit cu cărți, mi-ar fi plăcut să am o familie care să mă fi îndrumat de mic spre cărți și cultură, dar a trebuit să descopăr eu singur asta”. Nu a avut mulți prieteni așa că majoritatea timpului și-a petrecut-o cititnd, învățând și dezvoltându-se atât fizic cât și psihic. Cititul l-a ajutat mult în devenirea persoanei care este astăzi.
Ca descriere personală, Dan se consideră un om liniștit, calm, căruia îi place să facă sport și să se gândească constant la un echilibru “între tot ce înseamnă viață”. A fost mereu pasionat de sport, a jucat fotbal până la vârsta de 15 ani, după care a plecat în Spania și a jucat acolo handbal până la 19 ani. În Spania spune că a cunosc ce înseamnă să faci performanță în sport, dar a fost nevoit să renunțe din cauza unei accidentări și din lipsa banilor. De fitness s-a apucat din dorința de a arăta bine și de a se menține, dar după 4 ani ajunse să observe rezultate care să îl facă să își dorească mai mult în acest capitol. Atunci a început să participe la concursuri de fitness și culturism unde câștiga locuri de top cu o pregătire gândită doar de el.
Aspectul preferat legat de cariera sa este faptul că a învățat enorm de multe lucruri legate de viață, nu neapărat doar de sport. “Fitnessul m-a învățat să mă dezvolt, să fiu o persoană mai bună din toate puctele de vedere, să fiu mai matur, mai echilibrat, mai educat”. Altă lecție pe care Dan o transpune din fitness în viața de zi cu zi este încărcarea progresivă, “de fiecare dată când mă simt plafonat sau când simt că bat pasul pe loc, încerc să vin cu ceva nou, cu ceva în plus pentru a mă provoca și pentru a deveni mai bun”. Sfatul pe care Dan îl oferă celor care vor să îi calce pe urme este să nu piardă timpul.“Du-te caută-ți un antrenor bun, acesta este primul pas” spune Dan. Pentru el toată călătoria a durat ani, a fost un proces de învățare, dar pentru cei ce își doresc să facă performanță în acest sport e indicat să consulte un antrenor de fitness profesionist care ofere o evaluare, “care să îți spună direct și clar în față dacă ai vreo șansă, deoarece în acest sport depinde foarte tare de corpul,structura, geneticul tău”.
Ca și concluzie, Dan este un model pentru mulți și avem multe de învățat de la acest om. Pentru toți acest om este o motivație, o motivație născută din motivația lui de a fi mai bun și de a lupta pentru ceea ce își dorește în viață. Nimic nu este imposibil, trebuie doar să îți dorești.