Sănătatea mintală a reprezentat dintotdeauna un subiect față de care oamenii au avut păreri împărțite. În România, însă, majoritatea o văd ca fiind ceva inexistent, ceva ce este doar în imaginația unora. Astfel, cei care se confruntă cu tulburări psihice pot deveni confuzi foarte ușor. Din fericire, există oameni care aleg să își folosească influența în lume pentru a-și educa publicul cu privire la acest subiect. Astfel, acesta devine mai accesibil și ușor de înțeles.

Sănătatea mintală este un subiect foarte complex. Este un lucru cu care se confruntă o mulțime de oameni.

Totuși, românii, în general, sunt insensibili când vine vorba de acest subiect. Anxietatea și depresia sunt luate mai degrabă ca tendințe și comportamente de om alintat decât ca niște probleme ce pot influența foarte mult felul în care un om își trăiește viața. Terapia este considerată ca fiind ceva exagerat, ca pe un moft și nu ca pe ceva care chiar te poate ajuta. Mai mult, în ochii oamenilor, din păcate, sănătatea fizică este singura în care se merită să investești și singura pe care se merită să o menții.

Tot mai mult suntem învățați să negăm conceptul de sănătate mintală. Există în viața fiecăruia dintre noi cel puțin o persoană, fie aceasta din familie, din cercurile de prieteni sau fie chiar o simplă cunoștință, care nu crede în problemele pe care acest subiect le include. Asta nu înseamnă că ele nu există.

Cei care se confruntă cu diverse tulburări psihice devin din ce în ce mai confuzi și se simt tot mai neînțeleși. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru aceștia pare să existe, în sfârșit, o soluție, întrucât tipurile de conținut care promovează sănătatea mintală sunt întâlnite în mod tot mai frecvent.

Educația pe Youtube

Pe Youtube se regăsesc diverse videoclipuri ce abordează diferite subiecte legate de sănătatea mintală. Unul dintre cele mai populare canale unde se regăsesc astfel de videoclipuri se numește Psych2Go. Scopul acestui canal este „de a face psihologia mai accesibilă pentru toată lumea”. Videoclipurile de pe acest canal abordează subiecte serioase într-o manieră distractivă. Animațiile sunt o parte esențială a conținutului de pe acest canal.

Acest videoclip, de exemplu, explică diferențele dintre anxietate și depresie.

Educația pe Instagram

În ultimul timp, Instagram a devenit o platformă versatilă, unde poți face aproape orice. Pe lângă faptul că această platformă este o sursă principală de entertainment, ea este și o modalitate prin care utilizatorii aleg să învețe lucruri noi și să fie conștienți și informați cu privire la anumite lucruri care sunt de actualitate în lume. Mai mult, există și oameni minunați care aleg să își folosească puterea pe care o au în mediul online pentru a își educa publicul cu privire la anumite aspecte.

Acest lucru este valabil și în situația sănătății mintale. Sunt introduse elemente ce țin de acest concept în artă și în diverse forme de conținut de pe Instagram. Mai mult, aceste tipuri de conținut sunt construite așa încât să fie înțelese de un public cât mai larg. Culori vii, fonturi simple, sau chiar și ilustrații sugestive, dau o formă abordabilă conținutului.

Feed-urile utilizatorilor au început să devină încet, încet invadate de diverse tipuri de conținut ce duc cu gândul la sănătatea mintală. Fotografii și ilustrații cu citate motivaționale, distribuite în mod alert pe Stories, ajung să fie văzute de extrem de multă lume.

Mai mult, postările care oferă informații concrete despre anumite stări, trăiri, emoții, devin din ce în ce mai populare. Acestea, în general, aparțin de pagini care sunt realizate în mod special pentru a conștientiza publicul despre anumite manifestări și despre cum ar trebui să răspundă la acestea.

Astăzi am ales să vorbesc cu administratorii unei astfel de pagini.

Diana Naherniac și Miruna Maidik sunt studente la Publicitate, în anul 2. Pagina lor de Instagram, @safementalplace, este, de fapt, un proiect pentru facultate. Totuși, aceasta a devenit un sprijin pentru mulți tineri care nu își permit să meargă la un psihiatru, dar și pentru mulți studenți care au fost copleșiți de pandemia de COVID-19.

Numele paginii nu a fost ales întâmplător. Scopul acestuia a fost să inspire „încredere, înțelegere, empatie și, cel mai important, (importanța pe care o are) externalizarea emoțiilor”.

În ceea ce privește externalizarea emoțiilor, Diana spune că este foarte importantă comunicarea.


E ok să îți permiți să trăiești emoția, dar nu trebuie să te descurci singur cu toate gândurile, nesănătoase de multe ori, care îți invadează complet persoana.

Diana Naherniac, administrator al paginii de Instagram @safementalplace

Fetele au avut oportunitatea de a colabora cu psihiatrul Lavinia Bejenariu, împreună cu care au răspuns la o serie de întrebări ale urmăritorilor paginii. Ele consideră că această colaborare le-a ajutat să se apropie mai mult de publicul lor.

Oricum, Diana și Miruna consideră că este extrem de important ca românii să fie educați cu privire la sănătatea mintală. Acest proiect le-a ajutat și pe ele să afle multe despre acest concept. Observând „nevoia tinerilor de a fi acceptați, înțeleși, chiar iubiți într-un final”, ele au recunoscut importanța deținerii unor cunoștințe legate de sănătatea mintală. Astfel, îi pot înțelege mai bine pe cei din jur și, chiar mai mult, pot fi un sprijin pentru aceștia.

Ce spun tinerii despre astfel de pagini?

Conform Statista, majoritatea utilizatorilor de pe Instagram din România au vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Astfel, persoanele din această categorie de vârstă sunt mai predispuse să intre în contact cu diferite tipuri de conținut legate de sănătatea mintală. Mai mult, acest conținut poate avea un impact mare asupra tinerilor, din moment ce Instagram a devenit pentru ei ceva indispensabil.

Astăzi am ales să vorbesc cu trei studente care urmăresc pagini ce abordează aspecte legate de sănătatea mintală. Toate recunosc impactul pozitiv pe care acest tip de conținut îl are asupra lor.

O pagină pe care Georgiana o urmărește este @anxiety_wellbeing. În interiorul acestei pagini se regăsesc multe postări care abordează diverse metode de a face față stărilor anxioase și depresive. Georgiana spune că această pagină a ajutat-o foarte mult, prin optimismul care se reflectă în postări.

Xenia urmărește pagina @safementalplace și nu numai. Astfel de pagini o fac să se simtă mai bine. Acestea o ajută să treacă mai ușor peste stările ei de anxietate. Mai mult, Xenia spune că paginile precum @safementalplace o inspiră să fie „mai tolerantă și mai empatică”. Ea recunoaște importanța acestor pagini, spunând că „(astfel de) proiecte asigură persoanele anxioase că nu sunt singure”.

Și Valeria urmărește pagini legate de sănătatea mintală. Ea le vede ca pe „niște remindere zilnice” că trebuie să aibă grijă de ea. Valeria recunoaște faptul că există multă negativitate în social media și consideră că paginile legate de sănătate mintală o fac să uite de aceasta. Astfel, acestea o aduc „înapoi pe linia de plutire”.

Arta și mintea noastră

Arta a jucat dintotdeauna un rol important în viața oamenilor, fiind o sursă principală de divertisment. Însă, în ultimul timp, arta și-a extins semnificațiile. Prin intermediul acesteia, subiecte serioase ajung să fie dezbătute.

În cazul sănătății mintale, lucrurile nu stau diferit. Acest subiect începe să fie introdus în lucrările multor artiști, mai ales în mediul online. Lucrările, care continuă să fie definite prin stilul propriu al artiștilor, au ceva în plus pe lângă rolul de a bucura ochii publicului. Acestea au și un rol educativ, făcându-i pe oameni să recunoască altfel sentimentele lor și ale celor din jur.

Ce cred psihologii despre aceste fenomene? Este bine ca sănătatea mintală să devină un concept atât de accesibil?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, am ales să vorbesc cu psihologul Mihaela Aicoboae. Ea consideră că aceste reprezentări ale sănătății mintale în mediul online sunt binevenite, deoarece aduc „o creștere a nivelului de informare si conștientizare a populației”.

În general, programele de comunicare pentru sănătate care țintesc la nivelul societății pot schimba atitudinile și comportamentele individuale și, implicit, (pot) schimba normele sociale per ansamblu […] Deci, sunt un lucru binevenit în condițiile actuale.

Mihaela Aicoboae, psiholog

сервис по подбору кредитов онлайн бесплатно