Încă de la începutul lunii martie a anului 2020, de când s-a instalat carantina națională, oamenii au început să resimtă drastic efectele pandemiei. Pe langă statul în casă, izolarea, distanțarea socială, lipsa libertății de a ieși din casă și starea de panică generală, oamenii începeau să se confrunte cu noi probleme ale vieții cotidiene. Sportul și activitățile fizice în aer liber au devenit un capriciu pe lângă toate catastrofele ce se petreceau în jur. Oamenii au trebuit să se obișnuiască cu viața în casă, astfel formele activității fizice au fost nevoite să fie adaptate pentru interior, iar oamenii să își restructureze rutina de antrenament în concordanță cu noile condiții.

adaptarea sportului la condițiile pandemiei

Nimeni nu s-ar fi găndit că nu va avea vreodată libertatea de a ieși afară să facă sport, sau chiar că astfel îi va putea fi pusă viața în pericol. Și totuși, s-a întâmplat, iar oamenii s-au adaptat. Cei mai curajoși au încercat să găsească moduri de a se putea antrena în continuare în spațiile exterioare, în zone special amenajate și respectând regulile de distanțare socială. Cei care însă s-au supus interdicțiilor de a nu părăsi incinta propriei case, și-au adaptat antrenamntele la spațiul interior, sau chiar au abandonat de tot mișcarea. Iar alții s-au apucat cu mai multă ardoare, găsind mai mult timp să dedice acestei activități.

Baza Sportivă Gheorgheni

Se poate spune că locuitorii Clujului sunt norocoși la acest capitol deoarece infrastructura orașului i-a ajutat foarte mult în perioada pandemiei să evite sedentarismul. Pe lângă spațiile special amenajate în oraș pentru încurajarea sportului, bicicletele dispuse de Primărie pentru închirierea gratuită și toate activitățile întreprinse pentru încurajarea activității fizice, un mare avantaj este Baza Sportivă din Gherogheni. Întemeiată pentru utilizarea benevolă de către cetățeni, aceasta găzduiește o multitudine de terenuri amenajate special pentru practicarea sporturilor, atât interioare, cât și exterioare. Pe perioada pandemiei au fost încă utilizate terenurile precum cel de fotbal, tenis, baschet, volei, atletism, și multe altele, piste de alergat, zonă de skate, locuri de joacă pentru copii de toate vărstele și foișoare menite pentru recreere.

Într-o plimbare lejeră prin acest complex, se poate observa diversitatea oamenilor veniți cu același scop și energia revigorantă pe care o emană. De la sportivi amatori, la profesioniști, copii cu părinți și oameni ieșiți pentru a se plimba, aici este locul potrivit pentru toți. Pentru unii sportivi, acest complex are un rol fundamental în a realiza performanță, fiind singurul loc în care se pot antrena. Chiar și pe perioada pandemiei, aceștia se mențin constanți în antrenamente și înearcă pe cât se poate să își continue activitatea, respectând însă măsurile de distanțare impuse.

Acesta este și cazul lui Vlad Crișan, un tânăr clujean pasionat de sporturi precum fotbal și box, găsind astfel o plăcere  în a se antrena în incinta bazei sportive. Vlad își petrece majoritatea timpului în zona de seniori, prevăzută cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate sportivilor experimentați, sau pe pista de alergat, însă consideră că “aici avem destul de multe posibilități să facem diferite sporturi”.

Zona de bouldering

Vlad susține, legat de efectul pandemiei asupra activității sale: “Chiar și atunci când a fost starea de urgență, am continuat să vin aici. În perioada aceea, chiar venea și mai  multă lume pentru că erau închise sălile și oamenii nu aveau altă variantă. Deși nu a fost închisă baza în acea perioadă, a existat o limită de acces a oamenilor și poliția controla pentru a păstra distanța între noi”. Vlad este optimist în ceea ce privește efectele pandemiei în legătură cu practicarea sportului, declarând că va continua să vină cu regularitate la baza sportivă, cât de mult va mai fi posibil având în vedere reglementările în vigoare.

 Pentru alți utilizatori, Baza Sportivă din Gheorgheni și facilitățile sale reprezintă un mod de a ține pasul cu necesitățile ocupațiilor din domeniul în care profesează. Deși turneele și campionatele s-au împuținat sau chiar anulat, oamenii din mediul sportului trebuie să își continue activitatea pentru a-și menține performanța atinsă.

Semn pistă de alergare

 În această situație se află arbitrul de fotbal Cătălin Flonta, care se antrenează în baza sportivă pentru a se menține în formă și se pregătește pentru a-și relua activitatea profesională. Efectele pandemiei au fost resimțite seminifcativ în domeniul său de muncă, limitând drastic activitatea. Deși meciurile de fotbal au fost pentru o perioadă anulate, Cătălin susține:“am continuat să mă pregătesc și în perioada în care nu s-au desfășurat meciuri oficiale, urmând ca în toamna anului 2020 să înceapă  o parte din competiții.” Având o perspectivă de ansamblu asupra situației sportivilor de performanță constrânși de restricțiile pandemiei, Cătălin afirmă:“Mai ales sportivii la nivel înalt cu siguranță s-au antrenat acasă, nu poți să dai cu piciorul la munca de atâția ani și să stai doar, să nu faci nimic. Fiecare a găsit alternativa de a se antrena și cu siguranță și-au continuat antrenamentele și în perioada aceasta mai dificilă.” Pentru acesta, baza sportivă este și un prilej de a se întâlni cu alți arbitrii pentru a face mișcare împreună: “De obicei mă antrenez individual, uneori cu un coleg sau doi, depinde dacă ne permite programul, ne antrenăm și împreună”.

Pista de alergat

Pe de altă parte, unii sportivi chiar și-au îmbunătățit performanța în perioada pandemiei, găsind mai mult timp și dispoziție pentru a se antrena. Munca de acasă permite o flexibilitate mai mare a orelor de activitate, iar rutina zilnică poate fi rearanjată complet, fiind supusă la schimbări benefice pentru programul unui sportiv ambițios.

În această situație se regăsește și alergătoarea Raluca Marian, care și-a descoperit pasiunea pentru atletism în incinta Bazei Sportive Gheorgheni. Întrebată despre efectele pandemiei asupra antrenamentelor sale, aceasta a răspuns: “Pandemia mi-a schimbat activitatea în bine, este un foarte mare avantaj pentru mine. Mi s-au schimbat total orele și implicit toată activitatea de peste zi.” Referitor la carantina din martie, Raluca susține: “Fiind starea de urgență și fiind acasă luna respectivă, am început să alerg dimineața pentru că aveam timp. Înainte alergam după-amiaza și aveam ziua plină și simțeam că sunt dezorganizată.” În legătură cu performanța pe care a reușit să o atingă, constată: “Anul acesta am alergat triplu sau de patru ori mai mult decât anul trecut și de zece ori mai mult decât în ultimii ani.”

Raluca datorează performanța sa și programului “Primul meu maraton” desfășurat în Cluj de către organizația “Runners Club”, care a ajutat-o să își facă un plan de antrenament și să rămână motivată. Deși anulat din cauza pandemiei, ea a reușit să alerge singură acest maraton în incinta bazei sportive. Reprezentând un mare pas în parcursul său sportiv, Raluca a exclamat vizavi de performanța atinsă: “Nu credeam că aș fi putut!”. Raluca se consideră “norocoasă” pentru oportunitatea de a se antrena la baza sportivă și în starea de urgență, când aceasta a rămas deschisă, însă respectându-se un număr limitat de utilizatori, pentru siguranța acestora.

Efectele lipsei sportului asupra psihicului

Într-o dicuție cu psiholoaga Roxana Mateiu-Vescan de la Centrul de Carieră, Alumni si Relația cu Mediul de Afaceri pe tema lipsei sportului în pandemie este subliniat faptul că statul în casă afectează semnificativ oamenii, mai ales cei care erau destul de activi înainte.

 “…lipsa mișcării fizice a avut o influență mai mare asupra celor care erau mai activi în perioada de dinainte de carantină, decât asupra celor care nici înainte nu făceau prea mult sport. Cercetările arată faptul că starea de bine a celor care aveau un stil de viață activ a fost afectată mai mult decât starea de bine a celor care nu aveau un stil de viață activ. Astfel, deși mișcarea fizică și sportul regulat se asociază cu un nivel de sănătate mai ridicat și cu o calitate a vieții mai ridicate, efectele inactivității nu au fost aceleași pentru toata lumea.”

Psiholog Roxana Mateiu-Vescan
sursa

Psiholoaga susține și faptul că un stil de viață inactiv împreună cu restricțiile carantinei, se pot resimți ca o stare de depresie, cu simptome precum “letargie, tristețe, lipsa energiei”. Dumneaei explică acest fenomen astfel:

 „Sportul și activitatea fizică, chiar dacă e mai puțin intensă, ajută sângele să se pună în mișcare și astfel să oxigeneze creierul. În lipsa acestora, creierul se oxigenează mai puțin eficient (mai ales dacă stăm mai mult în casă), ceea ce ne face să fim mai puțin energici, să nu ne putem concentra, iar activitățile cotidiene să ne „coste” mai mult timp și mai mult efort.”

Psiholog Roxana Mateiu-Vescan
sursa

În final, doamna Mateiu-Vescan afirmă:”Desigur, activitate fizică se poate face și acasă și poate avea un efect benefic, chiar dacă nu este identică cu modul de desfășurare a activității de dinainte de pandemie.”

Astfel, activitatea sportivă trebuie menținută pe pandemie pentru a rămâne într-o stare psihică sănătoasă, și cât se poate de optimistă. Mișcarea fizică pe care o făceau oamenii înainte de pandemie trebuie recăpătată pe cât posibil, pentru a nu avea consecințe grave mai târziu. Chiar dacă pandemia a afectat radical omenirea din foarte multe puncte de vedere, activitatea fizică nu ar trebui să fie unul dintre ele, iar cât mai mulți oameni trebuie să conștientizeze acest fapt.