Yoga este un grup de practici fizice, exerciții de respirație, concentrare și meditație care își au originea în India Antică și au ca scop armonia corp-minte-suflet. Aceasta este cel puțin definiția termenului de pe wikipedia.

Dar practica yoga înseamnă mai mult decât acele posturi fizice (asane), ci, mai degrabă atingerea echilibrului interior, o stare de bine şi eliberarea de frici, temeri, gânduri.

Pentru a avea o imagine de ansamblu completă asupra acestui fenomen ce capătă o amploare din ce în ce mai crescută, opiniile propriu-zise ale unor cursanți, care au luat contact cu ceea ce presupune această activitate, sunt prezentate în cele ce urmează:


Am inceput sa merg la yoga de aproximativ 6 saptamani, cu o frecventa de 3-4 ori pe saptamana. Uneori mă simt relaxată, alteori plină de energie, în funcție de clasa din ziua respectivă, echilibrată fizic și emoțional.
Aș recomanda această activitate oricui.  Eu la început am mers de curiozitate, dar  după numai 2-3 ședințe am simțit beneficiile acestei practici. Exercițile fizice te ajută să îți lucrezi si să îți armonizezi frumos corpul, iar meditația ghidată, de la sfârțitul clasei te relaxeaza profund.
Daca vrei sa aduci un beneficiu mintii tale, sufletului, dar si corpului tau, atunci alege yoga,

Elena, 42 ani

Fac yoga de de aproape 1 an. Deși sunt cel mai mic din grupă, acest lucru nu mă descurajează, ba chiar mă motivează. Yoga m-a ajutat în a fi mai calm, mai concentrat pe ce am de făcut, și mai ales să am răbdare. Și pe plan fizic am remarcat îmbunătățiri semnificative: am reușit să slăbesc, mi-am îmbunătățit elasticitatea și am căpătat o condiție fizică mai bună.

Am învățat să fiu mai răbdător. Am ajuns să mă simt bine în corpul meu. Recomand această activitate oricui, indiferent de vârstă, deoarece yoga este pentru oricine și are multe beneficii, atât fizice, cât și spirituale.


Pe lângă aceste avantaje căpătate odată cu o practică constantă, am vrut să aflăm și mai exact ce presupune acest concept, Yoga. Iar pentru a afla resorturile mai ascunse ale aceste practici ce are în spate o istorie de mii de ani, am apelat la un specialist în acest domeniu.

Lia Oprea este Yoga-master la unul dintre pricipalele cluburi de Yoga din țară, „Yoga Studio”. Pentru ea, yoga reprezintă vindecare,  și totodata ceea ce a determinat-o să privească viața dintr-o altă perspectivă, răbdarea și acceptarea. A învățat-o să fie flexibilă, atât fizic, cât și mental-emoțional.Yoga m-a ajutat să ating ceva de natură superioară, ceva ce căutam, dar încă nu găsisem. M-a ajutat să-mi reamintesc ceva ce am învățat, uitat însă acum mult timp Să stau liniștită. Să fiu calmă și liniștită în mine. Să fiu unde e viața. Să simt clipa. AICI  și ACUM. Mi-a marcat drumul cu indicatoare astfel încât să-mi redescopăr sinele. De fiecare dată. De oriunde aș fi. M-a învățat RĂBDAREA si ACCEPTAREA.

Efectele practicii Yoga nu pot fi cuprinse în doar câțiva termeni cheie. Dar, înspre a defini totuți în linii mari ce însumează această practică, YOGA vindecă. Te învață cum să te vindeci de unul singur. Te restructurează complet, din interior spre exterior pentru a te pune în armonie și în echilibru cu tine însuți. Îți restabilește echilibrul cu care ai venit pe această lume, dar pe care, treptat treptat îl pierdem odată cu înaintarea în viață.

În practica fizică m-a ajutat să fiu flexibilă să extind această flexibilitate și spre celelalte 2 dimensiuni: inimă și gând. Astfel ți se oferă o modalitate mai ușoară de a depăși diversele impasuri care au apărut în viață, perioadele mai dificile, și acele momente când viața te pune la încercare, dar nu prin luptă cu ele ci trecând prin ele ca un zbor…. Când opui rezistență, situațiile dificile persistă. Dar când te lași purtat de ele, de fapt te miști cu grație prin probleme, aluneci mai ușor și le depășești în mod victorios.
Nu aș putea spune că Yoga mi-a schimbat modul de viață. Marea schimbare pe care a produs-o aceasta în schimb este MODUL ÎN CARE MĂ RAPORTEZ ASUPRA VIEȚII. Așadar, într-un fel sau altul, a schimbat cam tot. În momentul în care înțelegem că nu mai putem schimba nimic din trecut, pentru că ce s-a întâmplat în trecut rămâne permanent, când înțelegem că viitorul nu reprezintă o garanție pentru absolut nimeni, atunci rămânem cu clipa de față. Momentul prezentului.. Singurul în care poți face modifica ceva sau să alegi. Poți alege să fii un războinic înfierat sau unul calm, curajos si flexibil. Tu ce alegi?


Meditația are rolul ei în practica de zi cu zi a unei sesiuni de Yoga. Fie dimineața ori seara. Cursanților mei le ofer zilnic la sfârșitul practicii fizice10-15 min de meditații ghidate, ce completează perfect efortul fizic depus înainte, întocmai pentru a continua procesul început în plan fizic cu cel în plan emoțional.

Ne-a mărturisit Lia în interviul de mai sus.

Rezumând knowledge-ul acumulat pe parcursul materialului, am ales ca în încheiere să rezum totul la un scurt citat, ce cuprinde toată esența Yoga:

“Healing yourself” is to treat other with dignity and respect”


кредитная карта рассрочки без отказа