Albert Einstein afirma că „ dansatorii sunt atleții lui Dumnezeu”, iar în această perioadă sunt greu încercați. În contextul pandemic, acesta fiind un sport de contact, de la o simplă recomandare a Federației Române de Dans Sportiv de a se reduce numărul de participanți de la antrenamente s-a ajuns la suspendarea activității sălilor de dans.
Dansatorii, atât cei amatori, cât și cei profesioniști sunt afectați atât fizic, cât și psihic din cauza acestor lucruri.
Ilia Kolosov – CEO, Aida Dance Shoes USA
Este fondatorul unei companii de pantofi de dans ce a revoluționat industria pantofilor de dans.
Această pandemie a schimbat total viața dansatorilor, ei practic locuiesc în sala de dans, iar acum cum le este interzis accesul acolo mulți trec printr-o criză de identitate (cel puțin cei cu care comunică Ilia Kolosov, CEO Aida Dance Shoes). Dansatorii profesioniști nu mai au un punct de focus clar acum, mulți caută diverse soluții pentru a-și câștiga existența și pentru a-și umple timpul ce trebuia petrecut în sala de dans cu altceva. Fizic, dansatorii nu sunt așa tare afectați, aceștea fiind firi atletice, mai cad din când în când în patima fast-food-ului și a snaks-urilor, dar își revin rapid înapoi la dieta obișnuită.
Major Arnold – Antrenor la Clubul de Dans Sportiv „Arny Dance ” din Salonta, județul Bihor.
A inceput dansul de societate la varsta de 11 ani în Salonta ,iar la un an mai tarziu a continuat cu dansul sportiv în Oradea până la terminarea liceului , după a continuat la Timișoara și la Brașov, timp în care a absolvit Școala de Antrenori. Și-a început activitatea de antrenor pe când avea doar 17 ani, în localitatea Salonta unde activează și în prezent.
Antrenorii pentru a-și menține sportivii motivați au apelat la antrenamentele online. Major Arnold, antrenor la Clubul de Dans Sportiv „ Arny Dance” a împărtășit că „la început nu voiam să aud de lecții online, la fel și elevii mei”. Au încercat să își păstreze speranța că vor reveni curând la programul lor normal, dar au ajuns la a face aproape jumătate de an doar online. Pentru a păstra cât de cât o stare pozitivă măcar a sportivilor săi de performanță, Arnold continuă să îi motiveze reamintindu-le că atunci când ei lenevesc și se întreabă pentru ce se mai antrenează ( din cauza lipsei concursurilor ) adversarii lor din ringul de dans se antrenează din greu. „Prima dată nu am vrut să aud de concursuri online, având speranța că vom fi în sălile de concurs, dar din păcate nu am avut de ales. Până la urmă am acceptat invitația FRDS atât ca arbitru, cât și ca antrenor să îmi îndemn sportivii să încerce «ringul online»”
Una din marile perechi din dansul sportiv a fost dispusă să ne împărtășască experiența lor din pandemie. Este vorba de Bogdan Boie și Natalia Luchiv. În 2018 au avut parte de două evenimente importante în cariera lor de dansatori profesioniști, au intrat în Top 25 WDSF ( top-ul Federației Internaționale de Dans Sportiv cu cele mai bune 25 de perechi din lume) și au fost semifinaliști la Românii au Talent. Din cauza pandemiei nu s-au putut bucura prea mult de locul ce îl ocupă în clasamentul diviziei profesioniste, în 31 martie 2020 retrăgându-se din viața competițională.
Nu numai sportivii au fost afectați grav de această pandemie, dar și industriile dezvoltate pe lângă ei. „ Industria pantofilor de dans este afectată grav. Noi creăm produse pentru a satisface nevoile dansatorilor, iar o dată cu încetarea antrenamentelor și a competițiilor cererea de panofi a scăzut. Supraviețuim doar datorită clienților noștri fideli, cei ce repetă acasă și fac antrenamente online. A fost o lovitură puternică, înainte eram prezenți cu standul firmei la 26 de competiții pe an, iar acum abia am făcut 4. Acest fapt ne-a determinat să luăm măsuri rapide, a trebuit să închidem fabricile pentru o perioadă de timp datorită numărului mare de cazuri și a fricii de îmbolnăvire. ” – Ilia Kolosov
Dacă tot am vorbit despre dansatori, aici este un filmuleț cu Bogdan Boie și Natalia Luchiv de la una din cele mai importante competiții ale lor.