Odată ce se maturizează, mulţi tineri şi-ar dori să fie independenţi, să nu mai ceară bani părinţilor pentru toate lucrurile pe care şi le doresc, iar această dorinţă se intensifică în momentul în care devin studenţi. Găsirea unui echilibru între studiu şi muncă, poate fi destul de dificilă, în special la început de drum. Chiar şi angajaţi, uneori tot mai au nevoie de nişte bani. Câţiva tineri descurcăreţi mi-au împărtăşit cum au câştigat sau câştigă bani în plus în perioada studenţiei.
Meditaţii
Diana, studentă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, a oferit meditaţii la matematică şi informatică elevilor din liceu, generală şi unui student. „Eram în anul 2 de facultate şi 500 de lei pe lună de la părinți erau cam puţini, Clujul e scump dacă vrei să ieşi să te distrezi, nu era suficient pentru mine. În acei 500 de lei intra şi taxa de cămin şi mâncarea, ai mei nu imi trimiteau pachet cum primeau alţi studenți. Voiam să pun şi bani deoparte, voiam să merg prin vacanţă şi voiam şi să fiu independentă de părinţi, să nu trebuiască de fiecare dată să le cer bani. Aveam o prietenă care dăduse meditaţii şi am zis că hai să încerc şi eu. În generală şi liceu aveam rezultate bune, ştiam bine materia. Am dat anunţ pe ceva site dedicat meditaţiilor. Luam cam 40 de lei pe oră.
Lucruri Handmade
Denisa, studentă în anul 1 la Facultatea de Ştiințe Economice şi Administrarea Afacerilor, mi-a povestit despre pasiunea ei, din care reuşeşte să strângă bani pe pagina de Instagram. „De când eram mică îmi plăcea tot ce înseamnă handmade, drept urmare am şi încercat o groază de activități. Preferata mea şi cea care a durat cel mai mult era să fac brățări, lănțișoare și cercei din mărgele. În vara lui 2020 am primit flori de la niște persoane dragi si nu voiam sa le arunc aşa că le-am presat și am zis că o sa fac eu ceva cu ele. Ulterior am făcut 2 semne de carte şi mi-a plăcut mult rezultatul așa că am tot adunat floricele. Peste puţin timp am văzut pe Tik-Tok o tipă care şi-a făcut cercei din trandafiri naturali și rășină și m-am gândit sa încerc și eu. Primele bijuterii au fost un eșec, dar mi-a plăcut enorm procesul, aşa că am continuat.” Tânăra crede că inelele iau cel mai mult timp de realizat, dar sunt şi preferatele ei. Banii câştigaţi îi investeşte tot în materiale pentru obiectele acestea. „Inițial am făcut o mulțime de lucruri pentru mine și prieteni, iar faptul că ulterior am putut să câștig şi niște bănuți din pasiunea mea nu poate decât să mă bucure.”
Tot la această categorie am descoperit hainele cumpărate, transformate şi vândute de Iasmina (Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării). Totul a început când am văzut un set format dintr-o camaşă tot pe o pagină de Instagram ca a mea, dar mi s-a parut cam scumpă pentru ceea ce era. Totuşi, fata respectivă nu dăduse mai mult de 10 lei pe camaşa aia şi am zis să merg la un croitor sa îmi fac şi eu un set, pe care ulterior să îl vând. Ajunsă acolo, i-am zis ce vreau, mi-a spus cât ar costa şi m-am gândit: „35 lei pentru o taietură, două cusături şi o bucată de elastic? no way”. Un prieten i-a făcut primele două stocuri de haine, apoi a învăţat-o să folosească maşina de cusut. „Tind să cred că mereu am ştiut să cos la maşină, doar că nu am făcut-o vreodată. Încerc să transform hainele vintage sau banale din second-hand-uri în haine de actualitate şi să le dau o nouă viaţă.” Studenta îşi alocă timp pentru mersul prin magazine, gânditul şi crearea designului hainelor, apoi spălatul, fotografierea, editarea pozelor şi în final, postarea lor pe Instagram. Aceasta spune că e un proces destul de obositor, dar merită.
Jacheta aceasta e cea mai scumpă haină pe care a vândut-o. E o camaşă Wrangler cumpărată la un leu dintr-un second-hand, pe care a cusut bucățele din două perechi de blugi rupţi luaţi şi aceia dintr-un outlet la 2 lei.
Câţiva bani într-un timp scurt
Alţi studenţi s-au îndreptat spre oportunităţi ocazionale, fiind ajutoare la concerte, promoteri în diverse campanii sau clasicul împărţit de pliante.
“În anul I, stăteam prost cu banii, primeam de acasă cam 400 de lei pe lună de cheltuială şi trebuia cumva să scot şi un bonus. Am văzut multe oferte de ajutoare la concerte pe grupurile de studenţi şi am vorbit cu un prieten să mergem şi noi. Am lucrat pe tura de seară, după concertul lui Lenny Kravitz. Cei de dimineaţă au montat tot ce ţine de scenă, lumini, aparaturi, instrumente muzicale (şi aparent Kravitz are multe instrumente muzicale), iar noi, cei de seară, trebuia să le demontăm şi să le instalam în camioanele care veneau parcă pe banda rulantă. Am lucrat vreo 5 ore pe puţin, de pe la 10 seara, pană pe la 3 noaptea, şi am luat 75 de lei. Aa da, şi am primit şi un tricou pe care scrie Lenny Kravitz. Au întârziat cu plata cam o săptămână, când eu făcusem deja rost de bani din altă parte, aşa că am cheltuit banii pe mâncare sau bere.” (Raul, Facultatea de Automatică şi Calculatoare).
„Eram studentă şi aveam nevoie de bani făcuţi destul de rapid şi uşor, astfel încât să nu îmi încurce programul şcolar”, spune Oana (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei). „Am participat la mai multe lucruri. Am început fiind promoteriţă în mall, oferind mostre gratis, apoi împărţind flyere şi baloane, iar ulterior mergeam la inventare nocturne unde aranjam marfa pe rafturi.” Aceasta spune că cele mai multe campanii au fost într-un mall, dar şi în supermarketuri, pe stradă, în scări de bloc, unde împărţea Cola oamenilor. „Se specifică cerinţele, pentru unele joburi ai nevoie de un anumit aspect fizic, cum ar fi înălţimea. Se spun detaliile pentru care se caută oameni, data şi intervalul orar. Eram plătită în funcţie de promoţie: la unele era plata 10 lei, la altele 12 pe oră. Faceam undeva la 150 lei pe weekend.”
Acestea au fost doar câteva din metodele pe care tinerii studenţi le-au încercat în speranţa de a avea atât puţin timp liber, cât şi de a strânge nişte bani pentru micile lor nevoi.оставить заявку на займ без отказа на карту