Cheia succesului

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să se rupă de sistemul educațional din România și să își urmeze propriul „drum”. Își doresc o viață independentă sau pur și simplu nu se regăsesc în ceea ce se predă.


În următoarele rânduri, vom urmări povestea unui student din Craiova, Radu Sorin Andrei, care și-a dat seama că școala nu reprezintă lucrul de care are nevoie. Din punct de vedere profesional, Sorin a început să vadă că sistemul educațional nu acoperă aproape nimic din interesele sale.

Lăsând școala pe planul al doilea, a început să caute și să învețe singur despre ceea ce îl pasiona – calculatoarele.

Cum a început totul?

Dintr-o ambiție de a-mi cumpăra un telefon. Avea un prieten S7 Edge și am vrut și eu să-mi iau. Le-am cerut alor mei; bineînțeles că n-au vrut să-mi dea.”.

Una din nevoile fundamentale ale unui om este apartenența la un grup social. Tinerii, mai ales, se ciocnesc cu acest lucru aproape zilnic. Dacă pentru a te simți în rând cu lumea la 15 ani ai nevoie de un telefon, atunci cumva trebuie să obții acel telefon.

Prima opțiune: părinții.
Dar ce faci dacă părinții nu vor să contribuie?

Strânsesem 2000 de lei de la bunici, de la rude, de Paște, de Crăciun și-așa mai departe și i-am investit pe toți în rable.”. (N/A: rable = laptopuri vechi/stricate)

Planul era simplu. Sorin s-a gândit să cumpere de toți banii pe care îi avea laptopuri la mâna a doua, pe care urma să le repare, să le îmbunătățească, după care să le vândă și să facă un mic profit.

Am pierdut toți banii.”.

Ce-i drept, planurile sunt ușoare în teorie, dar mai grele în practică. Un lucru pe care cei mai mulți îl fac în aceste momente este să renunțe. Dezamăgirea primei pierderi este destul de greu de gestionat, mai ales în adoescență, însă o vorbă din bătrâni spune că dacă nu riști, nu câștigi. Exact pe această premisă a mers și Sorin – „Am căpătat experiență. Mai departe, doi ani mai târziu, am făcut prima sută de milioane la 17 ani”.

Reacțiile celor din jur

Nimeni n-avea încredere în mine. Am fost luat la mișto. Concurența fiind mare, nimeni nu mi-a dat vreo șansă.”.

Fiind obișnuiți cu tiparul pe care părinții și bunicii noștri l-au urmat – termini școala, faci o facultate, te angajezi – multe persoane încă trăiesc cu impresia că trebuie procedat la fel și în prezent. Pentru unii este potrivit, iar sistemul educațional din România le îndeplinește nevoile și dorințele, dar, bineînțeles, că există și excepții.

La început poate fi greu, însă, odată ce progresezi în ceea ce faci, părerile se schimbă. De aceea următoarea întrebare pe care i-am adresat-o lui Sorin a fost „Cum crezi că te percep cei din jurul tău acum, de când ai început să ai mai mult succes?”.

Depinde. Pentru mine, există două categorii de oameni. Cei care văd doar succesul care vine odată cu ceea fac eu și doar știu să judece, să vorbească pe la spate, să bârfească… Și oamenii care sunt cot la cot cu mine – nu neapărat pe domeniul ăsta, pe oricare alt domeniu – care știu că pentru a face ceva este o muncă în spate și atunci oamenii de genul tind să îmi respecte munca, și pe mine ca om.”.

Ca oameni, ne uităm mereu în „curtea vecinului”. E posibil ca acolo să vedem um pom care face mere roșii sau o grădină cu flori frumoase și colorate. Când te intorci în curtea ta, vezi doar buruieni și câteva mere căzute, pe care le devorează viermii. Primul gând este „De ce la mine nu e ca la vecinu’? Sigur are un sol mai fertil. A avut el noroc anu’ ăsta.”. Și sigur îți poți imagine un bătrân morocănos cu o lopată în spate, mergând să strice grădina aceea minunată de flori.

Cert este că de cele mai multe ori vedem doar rezultatul și uităm să ne gândim și la munca din spate; la toate dezamăgirile sau eșecurile prin care cineva a trecut pentru a ajunge unde este.

Deci, până la urmă, care este cheia succesului?

Probabil, fiecare persoană are propria sa cheie, pentru că suntem diferiți. Trebuie să ne descoperim singuri drumul. Să muncim și să ne atingem visurile.

Sorin a dezvăluit câteva din secretele care l-au ajutat pe el să evolueze și să ajungă într-un punct la care acum câțiva ani doar visa.

Din faptul că eu sunt obsedat de ceea ce fac, am avut succes.”.

Sorin descrie pasiunea sa pentru calculatoare ca o obsesie. De când era mic, l-a atras tot ce ține de hardware și și-a dedicat mare parte din timp acestui lucru – „Tre’ să fii posedat de ceea ce faci.”.

În alte cuvinte, una din calitățile de care trebuie să dai dovadă pentru a-ți atinge scopul este ambiția. Să țintești cât mai sus și să „tragi tare” să ajungi acolo, indiferent de părerile celor din jur, indiferent de eșecurile pe care le ai.

Un alt lucru important în acest drum este ceva ce învățăm chiar și din desenele animate: prietenia. De-a lungul călătoriei sale până în prezent, Sorin a avut patru prieteni, fiecare cu rolul său, care l-au ajutat, nu doar să aibă succes pe plan profesional, ci pe toate planurile.

  • Un prieten care l-a ascultat mereu când a avut nevoie și cu care poate împărtăși totul, de la ce a făcut azi de dimineață pâna la cum să abordeze fata de care-i place – „Ne povesteam unul altuia tot ce se întâmplă în viețile noastre.
  • Un prieten care l-a ținut cu picioarele pe pământ – „Eu am fost foarte euforic. El e rece – e foarte rece – și cumva îi luam și eu din atitudinea asta și m-a ajutat foarte mult.
  • Un prieten care îl făcea mereu să uite de orice problemă, cu care putea să facă orice îi trecea prin cap – „Genul ăla de om cu care te distrezi oriunde. Unul din cei mai șmecheri oameni pe care i-am întâlnit.”
  • Un prieten care a reprezentat sprijinul său psihic și emoțional și care nu l-a lăsat niciodată să renunțe la visurile sale, indiferent de obstacolele care au apărut – „A fost lângă mine mereu.

Fiecare persoană are propriul său drum. Suntem unici și avem nevoi și dorințe diferite. Sorin este unul din oamenii care a avut curajul să își depășească propria condiție. Nu s-a mulțumit cu starea sa de confort, el a vrut mai mult și, după multă muncă depusă, a obținut ce și-a dorit. Chiar dacă este abia la început, iar succesul la care visează este mult mai mare decât ce are în prezent, cu siguranță, este pe drumul cel bun.

Sorin este un simplu student, dar are idealuri mari. Este înconjurat de oameni care îl ajută să crească și de la care are ce învăța. Îi place ceea ce face în prezent și este mulțumit de persoana care a ajuns.

Deci, în concluzie, cheia succesului este să găsești pasiunea aia care arde în tine și să devii cel mai bun. Un lucru important și de ținut minte este că „trebuie să îți placă mai mult procesul, nu rezultatul final. Degeaba îți plac banii, dacă stai 12 ore, câștigi bine și îți urăști munca. Dacă ești obsedat de ceea ce faci, vei reuși 100%.”.рефинансирование физических лиц