Chiar dacă voluntariatele nu oferă niciun câștig material, asta nu înseamnă că sunt inutile. Prin participarea la voluntariate tinerii au oportunitatea de a-i ajuta pe alți oameni, de a se dedica unei cauza în care cred ei sau să aducă o mică contribuție la dezvoltarea societății. Deși aceștia consideră că prin munca lor de voluntar îi ajută pe alții, defapt voluntarii mai mult se ajută și pe ei înșiși. Multe persoane prin astfel de activități simt că au un scop și se bucură de faptul că pot fi utili într-un anume mod. Faptele bune pe care le facem au un efect benefic asupra stării noastre psihice.

Mai mult de atât, voluntariatul contribuie în mod esențial la dezvoltarea personală și profesională a oamenilor, mai ales a tinerilor care la vârsta respectivă  își conturează caracterul. În ziua de astăzi din ce în mai mulți tineri sunt încurajați să participe la voluntariate fie prin intermediul școlii sau al colectivului din care fac parte. Iar adolescenții răspund cu entuziasm la această provocare. Fiecare are propriul său motiv pentru care se înscrie la voluntariat. Astfel elevul sau studentul respectiv acumulează o serie de competențe care îl ajută atât în relația cu cei din jurul său, cât și cu el însuși.

Dăruind vei dobândi

Teodora, o tânără de 19 de ani, face parte de mai bine de patru ani din OTS- Organizația Tinerilor Sibieni, o organizație nonguvernamentală care își propune să redescopere valorile tradiţionale româneşti şi valorile culturale. În cadrul acestui mediu Teodora împreună cu tinerii din asociație au  realizat mai multe acțiuni de binefacere: făceau o dată pe lună o masă caldă pentru adăpostul de noapte, mergeau în vizită la azilul de bătrâni și la orfelinat, când le permitea timpul. Prin intermediul acestor activități, tânărei i-a crescut dragostea față de cei din jurul său. Pentru ea om înseamnă: „a fi în comuniune cu ceilalți, într-o dragoste nemărginită pentru cel de lângă noi, indiferent de nume, rasă, meserie, caracter, nu doar într-o supraviețuire în care fiecare aleargă și câștigă pentru sine”.  Pentru Teodora acest spațiu reprezintă o evadare de la o lume egoistă. Ea consideră  că trăim într-o lume atât de concentrată pe ea însăși încât uită ceea ce înseamnă celălat, uităm că bucuria vine prin celălalt, când îl ajutăm, când ne implicăm în viața lui. Faptele bune făcute de ea o ajută să fie o persoană mai bună.

Andreea e studentă în anul doi la facultatea de matematică și lucrează ca tehnician veterinar la o clinică veterinară. Pe lângă acest program destul de încărcat, totuși își găsește timp  să fie voluntară pentru Asociația Pan, o organizație caritabilă dedicată animalelor abandonate, în principal câini şi pisici. S-a înscris la această organizație deoarece își dorește să ajute animalele cu un istoric neplăcut. Andreea se preocupă de partea de marketing, mai exact recrutarea de sponsori. Fiind o persoană implicată în ceea ce face, încearcă să influențeze în spre bine și oamenii din jurul său. Ea încearcă să le explice celorlalți că omul, ca ființă superioară, nu trebuie să lezeze viața altor făpturi. De fiecare dată când întâlnește o personă care simpatizează animalele de pe stradă, îi recomandă să le aducă la asociație pentru a preveni înmulțirea lor necontrolată, prin castrare, cheltuielile fiind preluate de către asociație.

Voluntariatul mă face să mă simt utilă

Lui Alesia, elevă în clasa a 12-a, îi face plăcere să se implice la voluntariatele din orașul său natal-Sibiu, care pun accentul pe ramura culturală, precum: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional Astra Film Sibiu și Festivalul ARTmania.  Ea se bucură să facă parte din echipa unui eveniment cultural de importanță mare și să știe că a contribuit la funcționarea lucrurilor, în timp ce se și distrează. Aceste experiențe deosebite au ajutat-o în mod special din punct de vedere social. S-a văzut nevoită să interacționeze cu o multitudine de oameni: alți voluntari, coordonatori și invitați din toate colțurile lumii. A trebuit să treacă peste rușinea sa și să interacționeze cu toată lumea. Astfel a cunoscut mulți oameni cu care împarte interese comune, a creat prietenii și i-a crescut încrederea în sine. Mai mult de atât, participarea la aceste evenimente culturale i-a crescut Alesiei apetitul pentru artă. Tânăra care înainte nu prea avea idee de artele spectacolului, acuma merge cu mare drag la piese de teatru, de fiecare dată când i se ivește ocazia.

Ecusoanele Alesiei

Mai mulți prieteni mi-au spus că o să fie fain

Alte persoane deși se înscriu la voluntariate pe simplul motiv că au auzit că este distractiv, la finalul zilei realizează câte lucruri au avut de învățat din respectiva experiență.  Paul, un tânăr din Sibiu de 20 de ani, mărturisește că el acum trei ani s-a înscris la concursul „Redbull Romaniacs” ,ca voluntar, pe motivul că: „mai mulți prieteni mi-au spus că o să fie fain”. În prezent, anul acesta ar fi cea de a treia ediție consecutivă la care participă. Chiar dacă Paul s-a înscris dintr-un motiv superficial, a avut parte de o experiență complexă care i-a adus un plus de valoare. Acest eveniment l-a obligat să iasă din zona sa de confort. A fost nevoit să vorbească cu invitați în engleză. Chiar dacă nu îi prea plăcea această cerință a fost deschis provocării. Astfel, și-a exersat și  dezvoltat abilitățile de comunicare într-o limbă străină. Mai mult de atât, în cadrul acestui festival destul de obositor s-a confruntat cu multe situații stresante. El a învățat să își mențină calmul și în momente de maximă tensiune, o calitate care mai târziu îi va fi de mare ajutor în cariera profesională.

 Școala nonformală

Programul de voluntariat din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă o platformă de promovare a educaţiei nonformale prin intermediul artelor spectacolului. Acest program constă în: 7 cursuri de formare înainte de începerea festivalului desfășurate pe parcursul anului, crearea unei agende sau portofoliu cu cele învățate și un examen final pentru aprobarea de a participa la festival ca statut de voluntar.  În cadrul ședințelor de pregătire, metodele de predare se desfășoară într-un mod diferit față de cele tradiționale din școli: se desfășoară jocuri care ajută  la dezvoltarea imaginației, ritm, viteza de reacție, atenție distributivă dar nu în ultimul rând au ca scop relaxarea voluntarului.

Majoriatea elevilor se întâlnesc prima oară cu cursuri în care pot gândi liber, unde pot avea păreri și nu trebuie să învețe pe de rost.

Andrada Grosu, coordonatoare program voluntariat

Un exemplu de joc ar fi „Statuile vivante”. Elevii au fost împărțiți în grupe care să creeze un tablou din corpurile lor. În acel tablou trebuia să fie o poveste: doi frați se ceartă pe o portocală. Având în vedere că echipa era formată din destul de multe persoane (cam 7-8 persoane), tinerii au fost nevoiți să recurgă la imaginație pentru a completa tabloul: doi coechipieri erau cei doi frați, altcineva reprezenta mama care să îi împace, altă persoană s-a pus să fie masă, mâinile a trei tineri formau ceasul (orar,minutar,secundar). Astfel s-a creat tabloul. Scopul acestui joc a fost ca tinerii să înțeleagă faptul că fiecare are un rol important, indiferent de cât de mărunt este.  Chiar dacă la acest festival sute de voluntari, rolul fiecăruia în parte contează.

Acest program de voluntariat are ca scop să umple golurile din sistem prin intermediul educației nonformale. Parcurgând aceste cursuri se creează o unitate. Cursurile pun accent pe cum să ne comportăm în societate.  De altfel, aceste cursuri au și menirea de a le oferi oportunitatea voluntarilor de a se întâlni și împrietenii înainte de a activa împreună în festival.

Poză de pe pagina de Facebook cu toți voluntarii

Chiar dacă acest program de voluntar necesită mult interes, se merită pentru experiența din cadrul festivulului. Lui Roxana, voluntară FITS cu experiență, i-a făcut plăcere să facă parte din acel colectiv. Cel mai mult la acest festival i-a plăcut atmosfera creată de voluntarii care o înconjurau. Mereu era o energie caldă în jur. După o zi întreagă de festival deși era epuizată, următoarea zi mergea entuziasmată și curioasă ce lucruri se vor întâmpla. Fiecare zi trecea foarte repede pentru Roxana. Tânăra voluntară și-a făcut prieteni noi care au ajutat-o să fie mai sociabilă și încrezătoare în propria persoană. Chiar dacă Roxana cu colegii ei voluntari s-au confruntat cu situații stresante, le-au rezolvat împreună ca o echipă.

Fotografie de grup

Impactul pozitiv asupra tânărului

Psihologul Mihai Copăceanu susține că rolul experiențelor din afara școlii sunt esențiale fie că vorbim de activități de voluntariat sau de stagii de practică, de intershipuri. Voluntariatul oferă șansa unei interacțiuni cu persoane din diferite domenii: cultural, social sau artistic. Tinerii își pot dezvolta abilități de comunicare, abilități sociale și mai mult pot dobândi cunoștințe în domeniile în care vor activa. Toate aceste experiențe au un rol însemnat în creșterea stimei de sine.

Avantajele voluntariatului se referă atât la dobândirea unor cunoștințe noi în domeniile pentru care optează (cultură, artă, sănătate, sport, evenimente, timp liber) cât și în ceea ce privește dezvoltarea unor abilități personale și interpersonale. Persoanele timide se pot implica în acțiuni colective de voluntariat tocmai pentru a-și depăși timiditatea. Inițiativa și dorința de a cunoaște mai mulți oameni, de a-și lărgi anturajul, de a lega prietenii, de a fi influențați în sens pozitiv sunt câteva argumente în favoarea voluntariatului nu doar de a scrie ceva pe CV.

Unui tânăr indecis în carieră i-aș sugeră să se implice în cât mai multe activități extracurriculare și de voluntariat, pentru a descoperi noi domenii de muncă pe care școala nu ni le prezintă.

Psiholog Mihai Copăceanu

Înbunătățirea Sănătății

Potrivit statisticilor realizate de BMC Public Health participarea la voluntariate a dus la o creștere de 8,50% a sănătății mintale; 9% sănătatea fizică; 7% satisfacția vieții și 11% la bunăstarea socială, precum și o scădere de 4% a depresiei. Acest fapt dovedește impactul pozitiv pe care îl are voluntariatul atât pe plan fizic cât și mintal.

Astfel, pentru tinerii din ziua de astăzi participarea la voluntariate poate juca un rol destul de important în dezvoltarea caracterului său, din punct de vedere: social,cultural, mintal, psihologic dar și fizic.  

крупный займ в мфо