Începând cu luna martie a anului 2020, „normalul” a căpătat o nouă definiție, diferită de cea pe care o știam și cu care eram obișnuiți. Munca s-a mutat pentru majoritatea acasă, școala s-a mutat pe platformele Google Classroom și Microsoft Teams iar distanțarea socială singurul mod în care ne puteam proteja unii pe alții .Tot în aceeași lună, pe data de 15 martie, a venit și hotărârea de Guvern care a închis spațiile comerciale, teatrele, cinematografele, sălile de fitness dar și sălile de joacă pentru copii. Această veste a afectat-o și pe Ilioara Arbune, proprietar al unui spațiu de joacă pentru copii și antreprenor în domeniul divertismentului pentru copii.

ÎNAINTE DE PANDEMIE

De 10 ani, Ilioara și-a ocupat weekendurile si după-amiezile, fiind entertainer și organizând numeroase spectacole pentru copii și mii de petreceri dedicate acestora. Fie că era la sala de joacă sau pe teren, la diferite evenimente, festivaluri, aniversări sau chiar botezuri, ea era prezentă printre copii, devenind una de-a lor. Cu toate că a studiat în cadrul Facultății de Geografie, din cadrul Universității din București, partea ei artistică a câștigat din ce în ce mai mult teren, acaparând în final și viața ei profesională. „Mi-am dat seama că sufletul meu se află în lumea copiilor.”.

Felul lor diferit de a fi au făcut-o pe Ilioara să pășească în această lume, să depășească momente dificile, au menținut-o mereu pe linia de plutire iar fericirea și energia copiilor au devenit cea mai mare mulțumire și recompensă pentru ea.

„Cred că în dezvoltarea mea un factor cheie au fost copii și oarecum ei au ținut vie jumătatea mea care încă trăiește copilăria și vrea să dea mai departe toată magia jocului pe care ar fi foarte păcat să o pierdem.”

MARTIE 2020

Chiar când reușise să procure trei mascote inedite și foarte dorite pentru viitoarele evenimente și totul mergea ca pe roate și la sala de joacă dar și în cadrul firmei Marili care asigura divertisment pentru copii pentru orice ocazie, a fost nevoită să pună stop din cauza epidemiei de COVID-19. Având în vedere că majoritatea activităților presupuneau multă interacțiune între participanți și copii cu greu înțelegând de ce trebuie să stea distanțați, suspendarea activității a fost cea mai eficientă decizie, atât pentru clienți cât și pentru restul animatorilor și angajaților. Când am întrebat-o cât timp credea că va dura această pauză, Ilioara mi-a mărturisit că nu se aștepta să se termine foarte repede, știind istoricul celorlalte pandemii de la nivel global.

„Am fost unul dintre oamenii care au înțeles nevoia de a închide spațiile și de a opri activitatea.”. Cu toate că, în primă instanță, o pauză a fost bine venită după o activitate neîntreruptă de 10 ani, odată cu trecerea timpului s-a instaurat o mică panică deoarece resursele pe care le avea au început să se consume, atât cele umane, angajații având nevoie de sprijinul ei, cât și financiare, suportând în continuare cheltuielile de la sala de joacă dar și costurile implicate pentru Marili.

PROFA DE DISTRACȚIE

După două luni întregi în care toată lumea a fost scufundată în incertitudine, Ilioara a observat faptul că mediul educațional, mai ales pentru copii, întâmpină probleme destul de mari adaptării la educația online. Deodată, profesorii erau mai mult decât  simpli facilitatori ai educației care livrează informații, aceștia fiind nevoiți să le mențină atenția copiilor într-un alt mod decât cel clasic dar în același timp să își ducă obiectivele la bun sfârșit. Într-un moment de impas, o învățătoare i-a cerut Ilioarei ajutorul, neștiind ce să mai facă în mediul online pentru copii de clasa pregătitoare, iar aceasta a conceput o idee de activitate care mai apoi a fost aplicată și de alte cadre didactice.

Răspunsul pozitiv al inițiativei, dar și feedbackul excelent de la copii, profesori și chiar părinți, au determinat-o pe Ilioara să conceapă diferite ateliere de joc, destinate exclusiv cadrelor didactice, care au avut un mare succes, ajungând la peste 350 de profesori din toate colțurile țării, astfel luând naștere proiectul „Profa de distracție”, care a ajuns cunoscut în sfera educației.

O realizare importantă a „profei de distracție” a fost depășirea granițelor țării noastre, susținând ateliere pentru profesorii de limba, comunicare și civilizație română din Europa. „Atelierele de joc chiar au fost un succes.” Apelarea profesorilor la atelierele Ilioarei a venit și din dorința de a-i face pe copii să treacă mai ușor peste tot ce se întâmplă deoarece și-au dat seama că elevilor le-au fost luate pauzele în care se jucau și poate uitau de griji și interacțiunea cu alții de vârsta lor care este crucială în dezvoltarea lor armonioasă.

ORA DE JOACĂ

Pentru copii, a apărut în mediul online, programul „Ora de joacă”, realizat în parteneriat cu Școala de Film și Televiziune din Galați, program educativ-interactiv dedicat celor mici. Acest show a fost urmărit în direct în fiecare luni, de la ora 20:00 și chiar a intrat în rutina multor familii care cu adevărat se implicau, pe o perioadă de șase luni de zile. Timp de o oră, Ilioara alături de echipa ei pregătea activități tematice, dansuri, rubrici în care intra și interacționa LIVE cu cei mici și cu părinții lor, care îi scriau și îi mulțumeau pentru tot efortul pe care îl depune, în ciuda contextului în care ne aflam.

La ora actuală, Ilioara mi-a spus că primește constant mesaje de la copii care vor înapoi programul „Ora de joacă”, lucru care chiar a surprins-o și de care este mândră că a reușit să îl clădească, chiar dacă la început nu era nici ea foarte familiară cu partea tehnică. Surpriza a venit atunci când părinții au intrat în jocul copiilor, fapt ce a dus și la consolidarea relațiilor părinți-copii de peste tot, aceștia conștientizând și nevoia celor mici de a se distra . „Mulți părinți și-au cunoscut cu adevărat copii în perioada pandemiei. La baza relațiilor cu toți cei din jur se află jocul deoarece ne naștem cu această tendință de a ne juca iar acest aspect nu ar trebui să fie neglijat, fiind nucleul, sau „ingredientul secret” spre dezvoltarea sănătoasă a unui individ.”

ATELIERELE DE RECONECTARE PRIN JOC

În toată perioada de pandemie, a fost evidentă lipsa și necesitatea copiilor de a interacționa și de a se distra ,mai ales în mediul urban, fapt ce a făcut-o să se gândească și la copii mai puțin norocoși. Având drept scop includerea copiilor din familii defavorizate, Ilioara a venit cu inițiativa de a porni o nouă asociație, Asociația Dodoroni, cauză care a fost înscrisă și la Semimaratonul organizat de Fundația Comunitară Galați din această vară, pentru a primi sprijin în consolidarea fundației. Asociația are drept scop principal găzduirea atelierelor de reconectare prin joc, care să cuprindă o serie de activități de educație non-formală, coregrafii, spectacole, destinate divertismentului și dezvoltării acestora. Atelierele vor avea loc din toamnă, fiind perioada prielnică reconectării colectivelor de copii. „Am cunoscut copii care care se bucură atunci când primesc un balon, am cunoscut copii care se bucură atunci când primesc doar un zâmbet și cred că aceștia sunt copii pe care ar trebui să îi caut mai mult în perioada care vine.”

ANCORA ILIOAREI? OPTIMISMUL

Din întreaga mea discuție cu Ilioara, am observat că ancora ei în toată această perioadă a fost optimismul, susținând că ar fi păcat să ne pierdem jovialitatea și acest spirit. A avut încredere în propriile ei instrumente și nu s-a gândit nicio secundă că inițiativele nu ar fi dat roade. „Pandemia a adus foarte lucruri bune”. În ciuda contextului, pe lângă cele două mari proiecte, a avut timp pe care l-a investit și în creativitatea ei, reușind să înregistreze și încă câteva melodii pentru copii, să vină cu inițiative noi dar și să consolideze conexiunile cu echipa care i-a fost alături.

Tuturor ne lipsește orice fel de interacțiune cu prietenii, ne este dor să ne distrăm și joaca face parte din tot acest divertisment.”.

REVENIREA LA JOC

După 15 luni de la începutul pandemiei în care nu s-a emis nicio directivă care să sprijine domeniul de divertisment pentru copii, începând cu luna iunie 2021 sălile de joacă pot fi deschise, doar dacă însoțitorii copiilor sunt vaccinați. Cu toate că încă este un subiect sensibil, Ilioara este fericită că în sfârșit a apărut o speranță pentru acest domeniu și lucrurile par să se îndrepte într-o direcție favorabilă. Cu toate acestea, și această revenire va trebui făcută treptat, având în vedere faptul că un an în care copii au stat acasă și au petrecut timpul foarte mult pe rețelele de socializare, si-a lăsat amprenta asupra acestora. „Vor fi copii care vor refuza din prima să meargă la sala de joacă, fie pentru că deja cred că sunt prea mari sau pentru că au alte lucruri mai une de făcut, însă nu trebuie să ne limităm la cei patru pereți ai sălii de joacă. Aceasta poate fi oriunde, în casă, în parc, în gradina casei, atâtata timp cât există o oarecare coordonare și câteva reguli, pentru că asta le-a lipsit cel mai mult în toată această perioadă.”a subliniat aceasta. рефинансирование кредита предложения банков