După cum deja ne-am obișnuit cu toții, pandemia COVID-19 își face simțită prezența în orice domeniu posibil. Concursurile de ciclism nu sunt vreo excepție, toate fiind amânate sau anulate la începutul anului 2020. Cu toate acestea, în luna august unii organizatori mai ambițioși au anunțat că vor organiza concursuri incepând cu luna septembrie 2020. Printre ei se enumeră și Cristea Florin, organizator al concursului deja cu tradiție din Bacău: XC Maraton Bacău, pe care l-am luat la întrebări privind dificultatea organizării unui concurs în timp ce se respectă măsurile privind combaterea răspândirii virusului.

Dificultățile nou-întâlnite în organizarea unui concurs pe timp de pandemie

Cristea Florin este proprietarul unui magazin specializat de biciclete în Bacău. El este un adevărat pasionat de biciclete, de aici și dorința de a organiza un eveniment în care să vadă cât mai mulți bicicliști din toată țara simțindu-se bine pe două roți. El ne va prezenta experiența sa ce a rezultat în final, într-un eveniment reușit.

Ce v-a determinat să organizați un eveniment într-o perioadă atât de nefavorabilă?

Concursul XC Maraton Bacău este un eveniment de tradiție din punct de vedere național, lumea vine din toate colțurile țării pentru a parcurge traseul în amănunt muncit de colegii mei care știu Pădurile din împrejurul Bacăului ca-n palmă. Într-un an atât de neobișnuit am simțit nevoia de a le aduce aminte oamenilor de un concurs care mai aduce a normalitate, ce aduce aminte vremuri normale în care nu ne gândeam că e ciudat să vedem o persoană fară mască pe față. Așadar, asta am făcut. Am pornit o documentare alături de partenerii mei, pentru a căuta răspunsul la întrebarea daca se poate să organizăm un eveniment în care să nu se răspândească virusul printre participanții noștri. Iar după lungi discuții cu oameni deja documentați, am ajuns la o concluzie afirmativă, dar cu anumite condiții stricte de respectare a prevenirii răspândirii virusului, ce s-au dovedit a fi ușor de respectat de către participanți, deoarece toți erau deja obișnuiți cu majoritatea măsurilor, fiecare dintre ei întâlnindu-se cu acestea și în viața cotidiană.

Cristea Florin, staff XC Maraton Bacău
Care au fost noutățile apărute în organizare ediției din 2020?

Noutățile au fost numeroase, exact cum ne-am așteptat de la început. De la noi autorizații, până la măsurile impuse de distanțarea socială obligatorie. A trebuit să punem la dispoziție fiecărui participant un formular COVID-19 prin care să ne asigurăm că nimeni nu a intrat în contact cu vreo persoană infectată, precum și măsurarea temperaturii corporale, masca fiind obligatorie peste tot, mai puțin în timpul concursului. Startul participanților a fost cea mai radicală schimbare, deoarece pentru a se respecta distanța a trebuit să dăm starturi în perechi la interval de 30 de secunde. În final nimeni nu a fost infectat cu virusul în urma evenimentului nostru, noi fiind foarte mulțumiți de rezultatul final.

Cristea Florin, staff XC Maraton Bacău

Competiția de ciclism din perspectiva unui participant

Am participat la zeci de concursuri prin toata țara de-a lungul timpului, pe diferite trasee, de la foarte grele până la ceva mai ușoare, accesibile pentru toată lumea pasionată de ciclism. Concursul de la Bacău este pentru mine un eveniment care mi-a rămas întipărit în suflet datorită traseului absolut superb prin Pădurea Trebeș care emană o stare de spirit aparte. Am fost plăcut surprins să văd ca anul acesta se organizează, dat fiind faptul că majoritatea concursurilor au fost anulate, deoarece unii organizatori nu au vrut să-și bată capul cu probleme pe care nu le-a mai avut nimeni în istoria concursurilor de ciclism în România: gestionarea persoanelor pe timp de pandemie. Pe de altă parte, unii organizatori poate s-au gândit că nu există vreo metodă prin care viața participanților să nu fie pusă în pericol dar iată ca organizatorii de la Bacău au dovedit că se poate.

Cristea Tudor, rider de performanță

Nouă ne-a plăcut atmosfera de la XC Maraton Bacău 2020, de aceea, îți recomandăm ca data de 25 septembrie 2021 să ți-o rezervi participării la acest eveniment deoarece nu vei regreta cu siguranță. список кредитных банков онлайн