Eli Neicuț este o tânără de 28 de ani, care se ocupă cu voluntariatul, implicarea și promovarea faptelor bune. „Eu eram genul de copil care adora să spună poezii, să cunoască oameni noi și să își facă prieteni. M-am făcut mare și am continuat să îmi urmez pasiunea de a mă conecta cu oamenii.”
Și-a creat propriul brand prin sintagma „Eli Vorbește”. Numele acesta a fost pus de prietenul său în timp ce se afla în căutarea unui nume care să fie simplu, ușor de reținut și care să o descrie. Însă, activitatea ei nu se oprește doar la vorbit, ci și acționează și inspiră oamenii să i se alăture pentru a construi împreună lucruri bune.
Eli a construit o casă pentru o familie săracă de la zero
Eli s-a făcut cunoscută datorită casei pe care a construit-o pentru o mamă cu șase copii. Ea a avut ideea de a începe acest proiect și a reușit să coordoneze 1231 de voluntari, împreună cu care au reușit să acopere costurile casei de peste 50.000 de euro. „Nu am știut că o să ne iasă, din contră, am minimizat eforturile pe care le implică construirea unei case. Știam doar că făceam Youtube de un an și, deși cifrele nu erau foarte mari, eram foarte entuziasmată de răspunsul și feedback-ul oamenilor buni din jurul meu.”, povestește Eli.
Inițial a făcut câteva calcule minime, gândindu-se la strictul necesar pentru construirea casei: „M-am gândit că pui fundația, pereții, acoperișul, ferestre, lavabilă, parchet, cât de greu poate să fie. Dar doar 3-4 luni a durat până am rezolvat cu actele, apoi a venit frigul, lucru care a încetinit procesul construirii, apoi m-am confruntat cu niște muncitori care nu au fost așa cum ar fi trebuit să fie.” Eli a realizat că este mult mai greu în realitate să construiești o casă decât părea pe hârtie, dar constant a avut în minte fețele celor șase copii. Scopul principal pentru care a inițiat acest proiect este faptul că își dorea ca acei copii să nu aibe destinul mamei lor, care a fost chinuită în trecut de tatăl lor. Și-a dorit ca aceștia să nu mai experimenteze același tip de sărăcie și același abuz pe care l-au trăit ceilalți membrii ai familiei. Acest motiv a determinat-o să lupte foarte mult pentru a duce la bun sfârșit proiectul.
Unul din momentele critice ale construcției l-a reprezentat momentul în care casa pe exterior era terminată, urmând să se ocupe de interior, însă, între timp a venit pandemia. În perioada următoare nu mai putea apela la suportul oamenilor, așa cum o făcuse până atunci, astfel a decis să înscrie cazul în cadrul emisiunii Visuri la Cheie. Echipa de la emisiune, nu doar că a transformat acea casă într-una foarte elegantă și foarte modernă, ci au și prezentat foarte frumos acțiunea inițiată de Eli și implicarea celor 1321 de voluntari: „Au vorbit atât de frumos, încât primesc acum poze cu alte case inspirate după casa noastră”.
În prezent, Eli păstrează legătura directă cu acea familie, însă o face mai puțin decât înainte: „Ceea ce am vrut să facem cu casa aceasta a fost să îi învățăm să pescuiască, nu să le dăm constant bani și să îi facem dependenți de noi. Din când în când ne bucurăm să vedem că în continuare au grijă de casă, că nu se lasă de școală, că au grijă unul de celălalt și asta pentru noi este cel mai important.” Eli se gândește la momentul în care va putea să mai aducă câteva imagini cu această familie și pe canalul său de Youtube pentru că este o familie îndrăgită de urmăritorii ei. De asemenea, spune că un an de zile i-a fotografiat și filmat în diferite ipostaze, atât ea, cât și unii jurnaliști, și a simțit nevoia de a le da puțin timp să se bucure fără să fie în permanență cu camera în față.
Eli Vorbește la radio
Eli prezintă o emisiune la radio, pe postul celor de la Radio Tananana. Această emisiune reprezintă pentru ea un lucru de care nu știa că are nevoie, până nu a început să o facă. „Consider că a fost întruchiparea citatului norocul trebuie să te găsească muncind. Sunt foarte mulți oameni care așteaptă să le sune telefonul pentru a fi invitați în astfel de proiecte, cunosc oameni care caută ani de zile un loc de muncă la radio și nu găsesc, iar eu am fost invitată la o emisiune ca invitat, iar apoi mi-a fost spus să mă fac comodă pentru că ei cred că voi mai sta pe acolo”. Feedback-ul pe care l-a primit după 20 de ediții este că lumea o vede pe Eli ca pe o persoană care a lucrat în FM-ul românesc o viață întreagă.
Prezintă o emisiune de două ore, de la ora 16:00 la 18:00, în care încearcă să aducă patru invitați, pe care Eli obișnuiește să îi numească „influenceri de fapte bune”, și care vorbesc despre subiecte diferite și adresate tuturor vârstelor. Eli consideră că este o experiență fascinantă deoarece se confruntă cu adrenalina live-ului, dar se întâlnește și cu optimismul și pozitivitatea pe care o ia de la oamenii care în momentele dificile se gândesc cum să facă și mai mult și mai bine, ci nu să dea înapoi de la ceea ce și-au propus.
Influencer de fapte bune
Pe lângă, activitatea sa de la radio, Eli se ocupă pe site-ul ei cu vânzarea unor tricouri personalizate cu sintagma „Influencer de fapte bune”. Până a ajuns la forma finală a modelului, Eli a trecut printr-un proces de creare, prin care a încercat de una singură să găsească o variantă pentru tricouri. În final a decis să apeleze la o persoană profesionistă, iar sintagma a venit dintr-un cumul de factori. Era în perioada în care cuvântul „influencer” a început să fie folosit de foarte multă lume, iar Eli s-a gândit că acest cuvânt va fi folosit în continuare, motiv pentru care a decis să fie utilizat și pentru fapte bune. „Practic însumează ce fac eu. Nu fac doar voluntariat și implicare, ci și promovez, fac campanii, aduc oamenii mai mult în față”, spune Eli.
Drumul ei este plin de fapte bune, dar și de refuzuri
De-a lungul vieții s-a implicat în diferite acțiuni de binefacere: „Cam pe unde am simțit eu că mă enervează ceva și că mă supără, acolo m-am implicat. Pe rând au fost diferite situații cum ar fi educația, un copil bun care merită mai mult sau cum este în prezent, oameni care își caută sensul în viață”. Eli a reușit până în prezent să formeze legături cu aproape toate ONG-urile din România: „Chiar dacă nu-l cunosc eu direct, sigur cunosc eu pe cineva care cunoaște pe cineva de acolo, pentru că noi suntem o comunitate de oameni foarte mișto, care chiar dacă nu sunt văzuți în prime-time la televizor, există și fac foarte mult bine”.
În activitățile sale s-a confruntat cu foarte multe refuzuri, mai ales în momente cheie, în care știa că trebuie să livreze ceva sau să ajute, uneori fiind pusă în poziția de a alege între a ajuta cinci oameni, sau a ajuta o singură persoană. „De multe ori trebuie să lucrez cu mine și să înțeleg că nu este despre mine, ci este despre ei”, spune Eli.
Totodată, amintește că dacă un om refuză să o ajute nu înseamnă că nu a prezentat ea suficient de bine proiectul, ci poate a ajuns într-un moment nepotrivit, poate cauza respectivă nu este pe placul oamenilor cu care vorbește sau poate unii oameni nu sunt pregătiți să primească ajutorul. Ceea ce face nu este un lucru simplu, însă consideră că menirea ei pe pământ este să conecteze oamenii care vor să ajute cu cei care au nevoie de ajutor. Ea își dorește ca implicarea de câteva ore în weekend ca voluntar, trimiterea unui SMS o dată pe lună pentru a dona sau donarea unor lucruri o dată la câteva luni, să devină activități normale, firești.
Activitățile preferate și planurile de viitor
În timpul liber, în funcție de starea pe care o are, Eli face diferite activități. Dacă este în procesul de creare sau de îmbunătățire citește sau se uită la seriale care o pot inspira. Spre exemplu în prezent, urmărește serialul New Amsterdam, care în opinia ei este un serial în care se urmărește bunătatea și modul în care oamenii pot ajuta. De asemenea cântă, lucrul acesta reușește să o ajute și în emisiunile ei de la radio. Dar, dacă se simte obosită și are nevoie de o pauză, obișnuiește să se uite la emisiuni de stand-up comedy, sau la diferite videoclipuri care o fac să râdă, sau iasă cu prieteni, cu care dezbate alte subiecte decât voluntariatul.
Planurile lui Eli de viitor se îndreaptă spre o comunitate de oameni care fac bine, și care promovează la rândul lor, binele făcut de alte persoane. Organizează de fiecare dată când are ocazia întâlniri, discuții, meetinguri pe Zoom cu persoanele care o urmăresc, sau răspunde prin mesaje în privat, pentru că este de părere că doar așa poate să aibă un impact real. Iar pe măsură ce oamenii aceștia o cunosc și află activitatea ei, vor spune altor oameni, și astfel vor duce binele mai departe. какую кредитную карту оформить