În ultimul timp, relația dintre muncă și studiu s-a schimbat într-un mod aparte. Acum tot mai mulți studenți, în special studenți cu venituri reduse, aleg să lucreze în timpul facultății. Dorința de a obține școlarizarea necesară dar și o experiență de lucru benefică este tot mai mare.

Un studiu publicat de Universitatea Georgetown a constatat că 70% dintre studenți lucrează. Majoritatea lucrează în domeniul HoReCa, vânzări sau roluri administrative, care deseori oferă salarii mici și mai puține oportunități de a dezvolta abilități căutate pe piață.

Într-un studiu realizat pe mai mult de 160.000 de studenți la o universitate publică, cei care dețineau o slujbă cu jumătate de normă sau cu normă întreagă în timp ce mergeau la școală aveau salarii mai mari cu până la 20.000 de dolari decât colegii de clasă care nu lucrau în timpul facultății, publică într-un articol Rutgers School of Management and Labor Relations. 

În România, în 2017, Redacția I Love Cluj publică un articol în care constată faptul că peste 40% dintre studenți lucrează în același timp.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ana a lucrat și a studiat timp de un an la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Motivul ei principal pentru care și-a căutat un job a fost oportunitatea de a lucra cu persoane care deja aveau o experiență considerabilă în domeniul studiat de ea. De asemenea, a avut și ocazia de a lucra pe un proiect folositor și anume o aplicație care să fie folosită de alți programatori, în comparație cu proiectele pe care le făcea la facultate care sunt doar cu scop didactic. „Al doilea motiv a fost continuarea pe acest post sau pe unul mai bun după terminarea studiilor. Știam într-un fel că am un loc asigurat. Al treilea, bineînțeles cel financiar, care să fie un fel de ‘safety blanket’.”

La început i-a fost mai greu dar cu timpul a devenit normal și confortabil. „Am încercat să țin ca preocupare principală studiile, așa că am făcut mici compromisuri din punct de vedere profesional. După ce am discutat cu supervizorii am primit mici pauze când aveam examene.”

Cristina a terminat facultatea în 2016. Ea a studiat Biochimie, în cadrul facultății de Biologie și Geologie, la Cluj. A lucrat în vara dintre anul întâi și anul doi, precum și prima lună din anul doi. „Voiam să fiu mai independentă din punct de vedere financiar, dar și pentru a crea o impresie despre ce ne oferă piața muncii.”

În ceea ce privește procesul în sine, pentru Cristina a fost foarte greu. „Am rezistat doar o lună deoarece profesorii nu erau înțelegători. Aveam nevoie să merg cu alte grupe la laboratoare și în orar toate cursurile și laboratoarele erau foarte împrăștiate.” Datorită faptului că lucra într-un magazin din mall, trebuia să ofere suport clienților iar acest lucru devenea tot mai dificil fiind obosită de la facultate.

Inițial, în primul ei an la Facultatea de Litere UBB, pentru Andrea chiar și ideea de un job part-time părea riscantă. A participat în mare parte la campanii de promovare a diferitelor produse în cadrul supermarketurilor. „Am profitat de faptul că acestea îmi ofereau un program flexibil, o campanie dura în medie 3-5 zile, iar în rest mă puteam ocupa de facultate. Începând cu al doilea an am conștientizat nevoia unui job care sa mă poată ajuta să mă întrețin și care să îmi ofere un venit fix și lunar, așa că am apelat la un job part-time, care mai apoi s-a transformat în full-time.”

Dorința de a fi independentă și de a-și câștiga proprii bani a fost motivul principal. A experimentat acest sentiment de la primul job sezonier avut la 16 ani și a realizat cât de satisfăcător este.

„Evident, factorul principal a fost necesitatea de a avea un loc de muncă, părinții neavând posibilitatea de a ne susține financiar pe mine și pe fratele meu. Majoritatea colegilor și prietenilor din facultate erau nevoiți să facă același lucru, din aceleași motive.”

Andrea

Studenții veniți în Cluj din alte părți sunt mult mai predispuși să-și caute locuri de muncă în timpul facultății. Nevoia de a fi independent financiar și cheltuielile pe care dacă ai fi locuit în Cluj de la bun început nu le aveai te împing înspre o decizie de acest fel.

Studenții cu venituri reduse și cu locuri de muncă sunt, de asemenea, predispuși să aibă medii mai mici și cel mai puțin probabil să absolvească decât colegii lor cu venituri mai mari, același studiu publicat de Universitatea Georgetown arată. 

Photo by cottonbro from Pexels

În unele zile Ana avea două meeting-uri în același timp, ședință importantă la locul de muncă și laborator cu prezența obligatorie. „Încercam să fiu atentă la ambele. Bineînțeles acestea erau excepții pentru că dacă nu aș fi putut să mă ocup de studii și nu făceam față cu ce se întâmpla la locul de muncă, atunci luăm evidenta decizie de a demisiona. În același timp am vrut să văd dacă pot sa fac asta, să fiu productivă și să pot să-mi planific tot astfel încât să nu mă epuizez.”

Organizarea temelor și proiectelor care sunt destul de multe a făcut ca această perioadă să fie puțin dificilă. „Al doilea cel mai greu lucru a fost să știu când să mă opresc sau când să spun că am nevoie de o pauză. În anul precedent abia am făcut față să le pot termina la timp, la fel ca anul acesta, cu câteva nopți nedormite.” Principala motivație pentru Ana a fost că îi place ce învață și ce oportunități îi oferă locul de muncă.

În ceea ce privește mediile, Ana nu a fost afectată negativ. Ba din contră, „nu știu sigur dacă este o corelație indirectă dar probabil pentru că am fost mai organizată și cu atenția concentrată pe ce aveam de făcut am reușit să obțin medii mai mari. Chiar dacă nu am mai urmărit cursurile și în timpul acela lucram, determinarea a ajutat mai mult decât timpul liber.”

În luna în care a lucrat și a încercat să se prezinte la facultate a fost foarte dificil pentru Cristina, deoarece pusese munca pe primul loc iar la facultate nu prea mai putea să se prezinte. Tot timpul se simțea confuză cu ce teme sau prezentări avea de realizat. „Mediile nu mi-au fost afectate, dar mi-a fost afectat volumul de muncă pentru facultate și multe lucruri pe care le-am avut de recuperat datorită faptului că am stat o lună și am muncit.”

Un alt lucru dificil pentru Cristina a fost să știe pe care dintre cele două să prioritizeze, lucrul sau facultatea. „În cele mai multe cazuri a fost lucrul, dar foarte probabil dacă era facultatea pe primul loc mi-ar fi fost mai ușor în unele domenii. De asemenea, mi-era foarte greu să am o viață personală deoarece tot timpul liber pe care îl aveam puneam una din cele două pe primul loc.”

Pentru Andrea, pe lângă cele două, munca și facultatea, intervenea și dorința de a socializa, de a călători și de a petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. „Jonglatul dintre toate acestea poate deveni foarte obositor, și inevitabil trebuie să prioritizezi ceea ce e mai important pentru tine.”

Andrea a observat lipsa timpului alocat studiului, dat fiind faptul că mereu prima dorința de a se odihni și distra în timpul liber. Din lipsa unei bune organizari se poate ajunge foarte ușor la examene respinse sau note mici. De asemenea, nu avea mereu posibilitatea de a participa la toate cursurile și seminarele, așa că trebuia să învețe mai mult singură din materialele de care reușea să facă rost cu ajutorul colegilor sau prietenilor din an. „Aici intervenea partea pozitivă din socializarea care îți “răpea” timpul de învățat. Consider că e important și ce fel de job îți alegi, programul de lucru și domeniul, pentru că toate acestea să fie în completarea programului deja existent de la facultate.”

Andrea simțea mereu că sunt prea puține ore într-o zi și prea multe lucruri de făcut. „M-am simțit în mod constant extenuată, pe grabă, făcând lucrurile pe jumătate. De asemenea, perioada finală a celor 3 ani de studii, examenul și lucrarea de licență, toate acestea au fost o adevărată provocare pentru un student care lucrează full-time. Însă sentimentul pe care-l ai în momentul în care realizezi că ai reușit este neprețuit.”

Majoritatea studenților merg la muncă pentru a se întreține dar și pentru a câștiga experiență, fie ea în domeniul ales de studenți sau nu. Acest lucru poate să ducă la burn-out, lipsă de interes față de facultate, volum mare de muncă din ambele părți dar și la un sentiment de satisfacție la final, când realizezi că ai reușit cu ambele.
деньги ночью в долг займ