Sporturile extreme sunt privite cu nesiguranță de către oameni, în special dacă aduc cu ele pericole la orice pas. În România, întâlnim o comunitate mică de longboarding, un sport pe care nu mulți tineri îl aleg din cauza riscului la care s-ar expune.

Majoritatea celor care obișnuiesc să folosească un longboard aleg stilul cruising, pentru distanțe scurte sau plimbări relaxante prin oraș. Acesta reprezintă stilul principal, pe care orice începător al longboard-ului trebuie să îl cunoască. Însă, iubitorii de adrenalină preferă downhill – mai exact, coborârea în viteză pe un drum abrupt. Cele două nu pot fi comparate, pentru că tehnicile fiecărui stil sunt diferite.

„Am simțit că este exact ceea ce vreau să fac mai departe și să progresez cât mai mult.”

Unul dintre românii în căutare de senzații extreme este Eduard Winsch (Tedy), care a avut prima experiență cu longboarding-ul în 2017. A primit împrumut o placă pentru a descoperi singur acest sport, cochetând până atunci doar cu street skateboarding-ul. În urma acelei experienței a știut că povestea lui tocmai avea să înceapă.

La noi în țară, în special în județul Hunedoara, au avut loc atât evenimente naționale, cât și internaționale – de la competiții de freeride, până la etapele Cupei Mondiale, unde au participat rideri din toate continentele. „A fost o experiență inedită să particip la evenimente, să văd atâția oameni din țări diferite care au venit să se bucure de acest sport. Este un sentiment excelent să concurezi cu rideri mult mai buni decât tine, fiind unul dintre lucrurile care ne ajută să progresăm. Pot să spun că în momentul în care ajung la viteza de 80-90 km/h nu mă mai gândesc la absolut nimic. Rămân concentrat pe ceea ce fac și mă simt de-a dreptul liber.”

Fiind un sport nou în România, reacțiile celor care îi văd pe practicanții de downhill diferă. „De cele mai multe ori, oamenii se bucură când ne întâlnesc, fiind cel mai probabil pentru prima oară când văd așa ceva. Desigur, alții sunt reticenți sau speriați și îi inteleg perfect, e neobișnuit să vezi o persoană pe placă în timp ce coboară pe un drum cu 80-90 km/h pe lângă mașina ta.”

Dezavantajul cel mai mare în ceea ce privește longboarding-ul este lipsa frânei. La downhill, derapajele sunt puternice și controlate, iar încetinirea trebuie bine calculată. „La finalul iernii trecute, în timp ce coboram împreună cu câțiva prieteni pe un drum nu foarte complicat, nu am anticipat corect viteza și, din cauza vitezei pe care o aveam, nu am reusit să frânez complet într-o curbă. Am intrat cu aproximatv 60 km/h într-o mașină parcată și m-am ales cu rotula fisurata și cu o lovitură la menisc. Am luat o pauză de aproape cinci luni, însă după recuperare am fost ca nou și m-am urcat din nou pe placă.”

„Sfatul meu pentru un începător este să aibă echipament adecvat, răbdare și multă motivație. Este un sport în care se cade ușor, însă doar cu motivație treci peste și ajungi să perseverezi.”

займ безработным без проверки кредитной истории