Într-o zi obișunită de week-end îl găsești pe Patrick Alberto Vraja în camera sa, confecționând un nou model de origami. Uneori, petrece numeroase ore sau chiar zile întregi, lucrând până când acesta a fost realizat cu succes. Dar cum a început toată această pasiune pentru origami?
PRIMII PAȘI ÎN LUMEA ORIGAMI
Avea doar 6-7 ani când a descoperit această metodă de confencționare și de modelare a hârtiei, părându-i chiar foarte misterioasă în acel moment. A rămas cu totul șocat la vederea primei sărituri a unei broaște din hârtie, lumea întorcându-i-se pe dos când a început să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat. A fost prins în vraja acelei arte, acest sentiment nemaipărăsindu-l de atunci, ci din potriva, simțindu-l din ce în ce mai puternic în fiecare moment. În mintea sa de copil, a început să viseze cu ochii deschiși la o întreagă armată de broscuțe, la avioane de hârtie, bărcuțe impermeabile, cu motorașe.
Creierul meu a început să fumege idei mărețe și nerealiste, dar acesta era sentimentul important, acel “șut” necesar unei motivații puternice, care să dureze. Și oh, boy, a fost tot ce mi-a trebuit.
PATRICK ALBERTO VRAJA
Această experiență i-a oferit lui Patrick o nouă viziune asupra modalității prin care și-ar putea desfășura timpul liber, printr-un hobby care îl determină să își dezvolte creativitatea și, totodată, fiind și stimulativ. Este foarte recunoscător mamei sale, întrucât i-a făcut cunoștiință cu această pasiune, fiind unul dintre cele mai frumoase daruri ce i le-a făcut vreodată.
PATRICK ALBERTO VRAJA
Trebuie să îi mulțumesc mamei mele pentru acest lucru minunat – ea este învățătoare, și eu eram un copil foarte liniștit și curios. Știind acest lucru, consider că a luat una din cele mai bune decizii – să îmi deschidă ochii față de o lume nouă, sclipitoare.
În urmă cu 14 ani, accesul la Internet era destul de limitat, copiii și tinerii neavând foarte mult acces la platforme digitale, precum YouTube, cu care să își ocupe timpul. Pe atunci, aceștia se jucau afară cu prietenii jocuri interactive care îi determinau la socializare. În aceeași situație se regăsea și Patrick, doar că singurul lucru în care simțea că se regăsește cu adevărat era origami-ul. În ciclul primar, atât la școală, cât și acasă, confecționa atâtea broaște săltărețe, încât se gândea să își facă chiar o mică afacere cu ele. Dorea să le vândă pe 10-50 de bani fiecare și să le dea la schimb pe triunghiuri de brânză topită sau, în cazuri foarte rare, pe batoane Dots.
EVOLUȚIA
În perioada liceului, Patrick descoperă o serie de canale de YouTube cu tutoriale, care intrau în mai multe categorii: simple, intermediare și complexe. Datorită acestora, a reușit să își facă o întreagă colecție de animale, dinozauri, dragoni, confecționând orice i se părea atractiv. De la simpla vizualizare a unui site cu tutoriale simple, în formă de diagramă, incluzând poze desenate sau schițate cu fiecare pas ce trebuia parcurs pentru a obține origami-ul final, tânărul și-a propus să confecționeze toate modele existente acolo pentru a putea trece în cele din urmă la un alt nivel. Reușind să își indeplinească scopul, viața i-a deschis o nouă cale, în ceea ce privește arta origami.
La un moment dat am văzut un tutorial cu un dragon foarte arătos, și toată flacăra mea a izbucnit în extaz – am zis că trebuie neapărat să îl fac! Asta a fost acum 10 ani, aproape 11, so it’s a looong time ago. Tutorialul îl găsiți easy pe YT, modelul se numește Fiery Dragon. Mi-a luat două ore cred, hârtia se rupse la coadă, dam munca mea a dat finally roade!
PATRICK ALBERTO VRAJA
De la realizarea acelui dragon, Patrick a reușit să evolueze într-un ritm foarte alert, fiind foarte entuziasmat ca a reușit să creeze cu propriile mâini un astfel de model fascinant. Acesta, după prima încercare, l-a confecționat de foarte multe ori, încercând să îl personalizeze prin modificarea poziției dragonului, a coarnelor sau a cozii, învățând astfel să fie foarte creativ în ceea ce privește sculptatul hârtiei, o abilitate de care era din ce în ce mai mândru. A ajuns să facă chiar zeci de dragoni, știind pe derost toți pașii necesari, fără a fi nevoie să se mai uite la tutorial. Patrick apreciază această artă atât de mult, încât a devenit terapeutică pentru el. Când are parte de o zi mai proastă sau este supărat din orice motiv, starea sa negativă trece prin confecționarea de origami.
Mă regăsesc în repetivitate, în liniște, în spațiul meu personal; sunt o persoană foarte liniștită, rezist presiunii și îmi place o provocare, să fac un ’’mental gymnastics’’, ca să spun așa. Din acest motiv pot aprecia arta asta atât de mult.
PATRICK ALBERTO VRAJA
Trecând această perioadă de început cu brio, în care s-a perfecționat în confecționarea origami-ului intermediar, a descoperit modele mult mai dificile, trecând astfel la un alt nivel. Următorul său model a fost un dragon foarte complex. mai exact Ancient Dragon, creat de Satoshi Kamiya, un maestru contemporan japonez. Prima dată a reușit să îl realizeze în totalitate în clasa a XI-a.
Chiar dacă în cartea cu acel dragon, autorul menționa faptul că timpul necesar pentru realizare este de aproximativ 8 ore, fiind la început și la prima încercare, adolescentul a avut nevoie de câteva zile pentru realizarea acestui model, neavând nici materialele necesare pentru acest lucru.
Continuarea pasiunii
În prezent, Patrick este foarte recunoscător datorită faptului că are posibilitatea de a practica arta origami-ului, fiind mereu încântat să arate lumii noi realizări. Acesta învață în continuare fiind conștient că mai are nevoie de foarte multă practică pentru a ajunge la cel mai înalt nivel posibil. Cea mai mare operă a sa, o reprezintă Dwarful Gimli, din “Lord of the Rings”, fiind foarte apropiat de sufletul său. Prin acest origami el consideră că doar prin multă ambiție, dedicare și muncă se poate ajunge la rezultate bune, în orice domeniu.
Important e să îți placă ceea ce faci, dacă se poate, din toată inima. Consider că aceasta este rețeta succesului, liniște, pace și mulțumire față de ceea ce faci!
PATRICK ALBERTO VRAJA