24 de ore de inot
La început a fost cuvântul iar pentru ei acest cuvânt a fost înotul. Așa descria Sami, alias Horia Ionuț cum a început totul. După un model francez, prima ediție a maratonului celor 24 ore de înot de la Brașov a fost acum 24 ani. Nu se înoată ,așa cum s-ar crede 24 ore de către fiecare participant, ci după un calcul matematic simplu, fiecare membru al echipei formată din 12 persoane plus 2 rezerve, va înota patru serii de 30 minute din 6 in 6 ore.
11 mai 2018
240 de sportivi se pregătesc pentru Maratonul celor 24 de ore de inot. Regulile sunt foarte simple, 20 de echipe a cate 12 concurenti care inoata 30 de minute, la fiecare 6 ore, timp de 24 de ore.
Totul pare simplu când vrei să te înscrii, te antrenezi înainte, vezi că ai rezultate, începi să îți faci calcule, și simți că o să fie ușor. Ajungi acolo, vezi sportivi de performanță, copii și oameni în vârstă care sunt sau par mai pregățiți ca tine, care deja își fac strategii; apoi vezi schimburile în care o să înoți și îți dai seama că o să ai tură de la 3 dimineața. Parcă nu mai sună așa ușor, nu?
Ai ajuns la echipă cu câteva minute înainte să înceapă totul. Simți agitația din jur, nerăbdarea concurenților, energia publicului. Te uiți la cei aliniați pe blocstart și te bucuri că acum nu ești unul din ei. Toată lumea ar fi cu ochii pe tine, tu ai fi cel care sparge gheața și stabilește ritmul în care ceilalți o să înoate. Prea multă presiune. Rândul tău este mai încolo, când atmosfera este una mai calmă. Numai bine așa.
Ora 10:00
Mai sunt 15 secunde. Numărătoarea inversă începe. Vezi cum sportivii se pregătesc, auzi publicul cum își încurajează prietenii.
Lumea a început să înoate, arbitrii contorizează turele parcurse, sportivii deja încep să se uite la metrii parcurși de adversar dar tu te poți relaxa, mai ai 5 ore până îți vine rândul. Te gândești să mergi acasă să pierzi vremea, dar nu ai vrea să părăsești atmosfera de aici, așa că rămâi și începi să povestești cu lumea, îți faci prieteni noi, te distrezi alături de coechipieri sau de cei din echipa adversă.
Ora 15:00
Antrenorul tocmai ți-a făcut morală pentru că a stat să te caute căci tu erai pe afară și pierdeai timpul fără să te uiți la ceas. Imediat vine rândul tău. Mergi repede să te schimbi, îți iei ochelarii norocoși și fugi să îți faci încălzirea.
Te urci pe blocstart și aștepți. Te uiți la ceas și la cel care înoată pe culoarul tău. Îți calculezi câte ture mai poate faci și îl încurajezi să dea tot ce are mai bun. Mai sunt câteva secunde și se fluieră schimbul de ștafetă.
Ești în apă acum, ai început să înoți. Îți găsești ritmul, îți amintești repede că trebuie să îți dozezi energia și din când în când verifici câți metri ai făcut în timp ce îți iei avânt să te împingi pe perete.
1500 de metri, atât ți-ai calculat media.
ORA 3:00
Asta este cea mai grea serie. Ai dormit două ore până acum, și chiar nu ai vrea să te ridici. Este ea o tribună cu scaune din plastic, dar atât de bine dormi pe ele.
Reiei rutina, îți faci încălzirea, te pui în șezut pe blocstart și te uiți în jur. Peisajul de fură repede, privirea îți fuge în toate părțile, îi vezi pe cei care dorm și îi invidiezi, îi vezi pe antrenorii care cumva încă au energie și îi vezi pe concurenți cum dau tot ce au mai bun din ei; asta te motivează.
Auzi fluierul, îți iei poziție de sărit și ai plecat. Din acest moment, timp de 30 de minute ești doar tu și apa. Mintea este goală, îți auzi pulsul, respirațiile, apa cum trece pe lângă tine. Nimic din jur nu mai contează, orice aveai în minte s-a dus. Probabil că asta te atrage spre sportul asta, posibilitatea de a te deconecta.
Ora 9:30
Ai terminat ultima serie. A fost mai ușoară decât cea de la 3 dimineața și se vede, ai făcut două ture în plus. Ieși din bazin, îi vezi pe părinții tăi care sunt acolo să te susțină și care se bucură cu tine pentru faptul că ai înotat mai mult și îți vezi echipa care te umple de energia care s-a dus in cele 30 de minute.
Ora 10:00
Sportivii se alinează la capătul opus de unde au început pentru a parcurge ultimii 50 de metri ai maratonului din acest an. Poți vedea sportivii care păreau obosiți înainte să intre în apă cum își adună orice energie mai au pentru a avea cea mai rapidă ultima tură.
Totul durează câteva secunde dar atmosfera din acel moment reprezintă unul din motivele care te va face să revii în anul următor. Știu că nu poți spune ce ai simțit atunci, dar din fericire ai filmat totul.
Ultima parte constă în premierea celor mai tineri și mai în vârstă participanți (5 respectiv 66 de ani). Apoi, pe rând se premiază în ordinea clasamentului, toate echipele participante, marcând astfel sfârșitul a încă unei ediții de succes.
Echipa ta a luat locul 6, dar devine irelevant pentru tine. Maratonul celor 24 de ore nu este doar o competiție sportivă, ci este un prilej de a cunoaște oameni noi și de a lega prietenii, pe toți unndu-i aceeași pasiune: înotul.