artă pe piele

Cum te-ai tatuat devine addictive,nu este dependența de durere ci de frumos.

Kruger Horinada și Alex Iftime în salonul lor.


Tatuajele pot reprezenta un subiect tabu pentru unii oameni, dar se pare că devin din ce în ce mai căutate.Indiferent că acestea reprezintă o experiență de viață, sau că sunt creații mai abstracte un tatuaj te poate scoate din rutină.


Tatuajele sunt o formă de artă prin care te poți exprima. Forma aceasta de artă a evoluat de-a lunugul timpului, atât din punct de vedere al tehnicii cât și al scopului inițial pentru care tatuajele au fost create. Cu mii de ani în urma oamenii foloseau ustensile din os cu aspectul unor dălți zimțate pentru realizarea unui tatuaj, iar cu timpul și cu evoluția tehnologiei, acele ustensile au fost înlocuite cu o aparatură ultra modernă.

Mulți oameni sunt interesați de semnificația tatuajelor dar nu și de povestea artistului care poate face posibil acest moft.Kruger Horinada și Alex Iftime sunt doi tatto artiști care sunt vetereani în acest domeniu, începându-și activitatea de prin anii 2000. Dupa mulți ani de profesat prin alte țări, ambii au decis să își deschidă un salon de tatuaje și piercing , în orașul lor natal, Dorohoi.

Proiectul a fost unul gândit și realizat de cei doi tatto artiști la care a adus și o contribuție foarte importantă și soția unuia dintre ei, Ionela Iftime.Cei doi tatuatori au dezvoltat acest proiect într-un timp scurt, iar ideea a fost una spontană. Cei doi susțin că au mai fost câteva inițiative de a-lungul aniilor însă niciuna nu a fost dusă până la capăt.

Kruger Horinada consideră că prin acest salon aduce un tribut Dorohoiului, oarșul unde a copilărit și unde a descoperit pasiunea pentru această artă. Artistul s-a specializat în străinătate prin țări precum: Olanda, Italia,Spania însă locul unde a dobândit cea mai mare parte din expreiența sa a fost într-un salon din Amsterdam unde lucrează și în prezent. Pasiunea sa pentru tatuaje a început din copilărie, improvizând diferite ustensile de tatuat și exersându-și tehnica  pe propia piele. Din anul 2005 a început să tatueze la nivel profesionist și să își extindă orizonturile ,,Am avut un shop la București, și am inițiat și un proiect împreună cu Cosmina Apăsăriei, un show televizat precum Miami Ink, dar din păcate fiind în România, așa cum au început lucrurile așa s-au și terminat.”

Cât despre Alex Iftime, pasiunea  sa a descoperit-o în Italia, iar dupa un scurt timp s-a mutat în Londra unde a profesat timp de 5 ani. La vârsta de 12 ani s-a tatuat pentru prima dată cu o mașinărie improvizată, iar în 2003 ajuns în Italia a tatuat un prieten și s-a făcut observat de către șeful său care a vrut să îl ajute și să i-a oferit niște banii pentru niște cursuri de tatuat ,,Am  luat atestatul în Italia, apoi m-am mutat în Londra iar din 2004 tatuez încontinuu. Nu am fost expret din prima, am avut și multe persoane care nu au fost mulțumiți alții care îmi mulțumesc și acum, dar așa înveți.’’

Recent, Alex Iftime s-a întors acasă și s-a decis să își continuie activitatea de tatto artist în Dorohoi. Spre deosebire de țările în care a lucrat, artistul consideră că ăși câștigă mai bine existența în propiul său oraș ,,În cinci zile, am făcut aproape 1000 de euro, din banii ăștia eu nu trebuia să dau nimic la nimeni, cum ar fi chirie,partea salonului etc. Și am decis să rămân acasă’’.

În ceea ce privește costurile unor tatuaje, acestea variază în funcție de gama de culori, complexitatea tatuajului sau mărime. Există tatto artiști care taxează pe cm2 sau în funcție de timpul alocat realizării tatuajului, în general pe numărul de ore. În funcție de complexitatea modelului și rezistența clientului la durere, realizarea tatuajului poate varia între 30 minute și 12 ore.

Tatuaj relizat de Alex Iftime

Sfatul pe care îl oferă cei doi artiști, Kruger Horinada și Alex Iftime, ar fi să ofere o atențiedeosebită în privința salonului unde se desfășoară procesul de tatuat și să ia în calcul, faptul că acestea sunt permanente. ,,Cum te-ai tatuat devine addictive,nu este dependența de durere ci de frumos. Durerea este trecătoare, după ce te tatuezi de mai doare relativ, dar îți dorești mai multe’’.- Kruger HorinadaCu o istorie îndelungată, tatuajele continuă să fascineze.

Complexitatea modelelor şi tehnicile folosite înscriu această activitate în rândul formelor de artă dar şi a meseriilor la modă, cool și de viitor.