„Doar fii tu însuți, NU schimba nimic la tine”

Catalog, ambulanță și o minge de handbal. Ce pot să aibe ca punct comun aceste trei lucruri? Geta Illés este persoana care îmbină reușit cele trei elemente cu multă pasiune. Profesor la Colegiul Național „Decebal” Deva, fost portar de handbal, în prezent antrenoare pentru echipa liceului de handbal, fost medic la ambulanță și acum actual voluntar pe perioada pandemiei.


„Am simțit că trebuie să ajut”

Anul 2020, lumea este speriată de pandemie și de carantină, multe persoane suferă material din urma faptului că au rămas fără job. Restul persoanelor care nu au fost atât de grav afectate, se chinuie doar să arunce vina pe politicianul X sau pe ministrul Y. În aceste condiții se ridică adevărații eroi și descoperă adevăratul caracter uman.
Astfel, întrunul dintre centrele de tratament COVID-19 la Spitalul Județean din Deva, Geta Illés este singura persoană voluntară. Fiind repartizată la cortul de decontaminare, pe unde trec toate cadrele medicale care au avut contact cu posibile persoane infectate.
Soție, mamă a trei copii și un posibil exemplu pentru zeci de elevi, odată cu suspendarea orelor de la școală datorită pandemiei, Geta Illés a făcut un pas în față pentru a oferi o mână de ajutor foștilor colegi din serviciul de ambulanță. Aceasta este îmbrăcată complet într-un costum ce lasă expus doar ochii, ochi în care se poate citi bucuria de a ajuta persoanele din jur. „Când a fost declarată starea de urgență, văzând ce se întâmplă în sistemul sanitar am simțit că trebuie să ajut și eu cumva. Întotdeauna am știut că menirea mea este să îmi ajut semenii, indiferent cum.”


În prima săptămână de liceu, pentru mine și clasa mea este totul drăguț și nemaipomenit. Toți profesorii sunt atât de drăguți cu noi, ne întreabă de la ce școală am venit și restul întrebărilor de prezentare. Toți avem în gând același lucru: „Ce minunat va fi liceul cu acești profesori”(nu aveam dreptate în totalitate). În schimb un singur cadru didactic iese din monotonia prezentărilor, dulcegăriilor și așa mai departe. Acest cadru didactic își prezintă așteptările pe care le are de la noi: să ai echipament la fiecare oră de sport, să nu stai degeaba la oră. să ai mereu scutire de la doctor în cazul în care nu poți face sport. Clasa mea fiind una plină de fete, era genul care se ferea de sport, doamna profesoară a stârnit puțină teamă în rândul colegelor mele. „Cine a venit la liceu teoretic să facă sport? Nu e normală!”, era tot ce se auzea prin clasă. Iar acum spun că nu există un mod mai rău de a citi o carte după copertă, în cazul acesta, după doar 50 de minute.
Aceasta a fost prima întâlnire cu doamna profesoară Geta Illés și ultimul moment în care am auzit o persoană să aibă o impresie atât de greșită despre persoana ei

„În momentul în care am început să predau am spus: WOW! Aș duce bani de acasă, doar să mă lase să predau”

După cei douăzeci de ani petrecuți la serviciul de ambulanță, Geta a devenit profesoară la Colegiul Național „Decebal” din Deva. Totodata, după ce a făcut parte din echipa orașulu de handbal, pe postul de portar, doamna profesoară a reușit să combine două dintre pasiunile sale. A reușit să aducă acest sport și în liceul nostru, unde fotbalul și baschetul erau sporturile principale. În anul 2015 a întemeiat prima echipă reprezentativă a liceului de handbal. O adevărată încercare, care în primul an a fost doar o perioadă de acomodare cu acest sport pentru elevi. O perioadă grea, dar cu ajutorul doamnei Geta Illés, care acum a devenit antrenoarea și coordonatoarea echipei, a transformat o adunătură de elevi, într-o adevărată echipă. Pasiunea s-a pentru handbal, care a fost transmisă acum și elevilor, s-a concretizat în trofee, diplome și medalii.


AMBULANȚĂ SAU CATEDRĂ?

„Decizia de a pleca din sistemul de sănătate am luat-o cu sufletul împăcat. Nu are cum să nu îmi fie dor de ambulanță, am lucrat douazeci de ani. Cei de acolo sunt ca o familie pentru mine. Periodic îmi fac timp să trec pe la ei și stam la povești, ne aducem aminte de clipele petrecute împreună”. În vreme ce unii fac o meserie doar pentru bani, atât profesori, cât și în alte domenii, Geta Illés este una dintre persoanele care se gândesc la job, cu pasiune. Una dintre persoanele care își practică meseria cu scopul de a ajuta, cu gândul la cei din jur, nu la propria persoană. „Mi-as dori sa existe o cale sa le pot face pe amândouă.”

În prezent, doamna profesoară așteaptă reluarea orelor de sport, în cadrul clădirii Colegiului Național „Decebal” Deva, în schimbul orelor de pe Zoom, Slack, Google Meet, Microsoft Teams și așa mai departe. Serviciul oferit în programul de voluntariat, continuând pe parcursul pandemiei.

Patru ani mai târziu de la începerea liceului, odată cu ultima oră de sport cu doamne profesoară, a venit și vremea celebrului cântec Gaudeamus. Poate că pentru alte cadre didactice, a fost doar un moment de mulțumire pentru răbdarea și notele oferite, dar de această dată a fost un adevărat moment de rămas bun, cu o încărcătură emoțională puternică și pe care nu l-am așteptat sub nicio formă. Personal, nu am putut trece de prima strofă, întrucât simțeam cum o parte din mine moare, am izbucnit în lacrimi. În decursul anilor de liceu „profa rece” din prima săptămână de liceu, s-a transformat într-o a doua mamă pentru mine. Lacrimi urmate de o îmbrățișare și de cuvintele pe care nu le voi uita niciodata: „Viața este frumoasă și trebuie trăită, nu ai de unde să știi înspre ce te îndreaptă, privește înainte. Eu sunt fericită, mi-am atins ‘misiunea’, am făcut trei copii. Faceți și voi copii, sunt frumoși și îți colorează viața”.
Comportamentul uman, sfaturile care nu țineau întotdeauna de școală,sport sau handbal, ajutorul și aprecierea oferite cu căldură…urmau să dispară.
Un exemplu de urmat, o persoană cu un caracter deosebit. Geta Illés este modelul de urmat într-o societate ce ațintește spre evouluție și schimbare în bine.