Considerat orașul Nadiei,deva venerează faptul că aceasta și-a avut începuturile la poalele cetății, prin statui, busturi și picturi ce decorează astăzi puncte turistice, prin intermediul cărora Deva poate deveni un centru cultural al gimnasticii.

Poză făcută pe Centru Vechi al Devei, în care se poate vedea Cetatea.
Cetatea Devei văzută de pe centrul vechi al orașului

cUM poate influența NADIA UN ORAȘ?

Stabilită în Statele Unite ale Americii, la 58 de ani Nadia Comăneci lasă în urma sa un efect puternic asupra locurilor pe unde a trecut. Nu mulți oameni se pot lăuda cu orașul în care locuiesc, că marea gimnastă româncă, cunoscută peste mări și țări, a avut un prim popas aici în Deva, Județul Hunedoara, la Liceul Sportiv. Acesastă școală cu program sportiv în prezent, ce adună toate sporturile precum: fotbal, atletism, taekwondo, judo, arte marțiale, box, gimnastică aerobică, în trecut a fost o școală doar cu program pentru gimnastică de unde Nadia s-a lansat spre olimpiada de la Montreal cu prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

Un orășel de 56.000 de locuitori, Deva își dezvoltă o ramură a turismului pe baza trecutului glorios pe care l-a avut Nadia Comăneci. Liceul sportiv din Deva este locul unde gimnasta și-a început drumul spre succes, avându-l antrenor pe Bela Karoly. Deva este un loc liniștit, cu turiști veniți în special pentru a cunoaște istoria orașului. Cea mai cunoscută parte turistică este Cetatea Devei, o fortăreață dacică construită în vârful unui deal. Acolo sus sunt multe legende legate de aceasta, însă la poalele Cetății, Nadia Comăneci este principalul motiv pentru care Deva este cu adevărat orașul Nadiei.

Busturile de bronz al numelor mari din gimnastică ce au trecut pragul liceului sportiv din Deva. Primul fiind desigur cel al Nadiei Comăneci.
Busturile de bronz ale gimanstelor trecute pe la Liceul Sportiv din Deva

Din perspectiva unui devean, este perfect normal ca atunci când te îndrepți spre centrul vechi al orașului să te intersectezi cu statuia Nadiei. Odata ajuns acolo să te minunezi de pictura imensă de 10m. Pentru un străin sau turist venit pentru prima dată aici, este ca un mare sanctuar dedicat Nadiei Comăneci. La baza cetății, centrul turistic principal al orașului, acolo de unde pleacă telecabina, se află bustul Nadiei alături de alte nume mari din gimanstică ce au trecut pe la Liceul Sportiv din Deva, atât gimnaste cât și antrenori.

bUSTUL DE LA BAZA CETĂȚII

Bustul de bronz al Nadiei Comăneci fotografiat din față.
Bustul Nadiei Comăneci

În fața sălii de gimnastică și totodata în fața telecabinei pe unde trec cei mai mulți turiști, se află 15 busturi de bronz ale foștilor antrenori și gimnaști. Primul bust după cel al antrenorilor Bela si Marta Karolyi, este cel al Nadiei, măsurând aproximativ 40 de cm.

STATUIA DIN CENTRUL ORAȘULUI

Statuia din zona Lido din Deva, reprezentând-o pe Nadia Comăneci în trei poziții diferite ale unui exercițiu de gimanstică.
Statuia Nadiei Comăneci din centrul orașului Deva

În centrul orașului, locul prin care treci inevitabil, fie că te îndrepți către o terasă de pe centrul vechi sau spre Cetate, statuia Nadiei stă mai bine de 15 ani în același loc. În ciuda faptului că această zonă a trecut prin diferite perioade de modernizare, statuia Nadiei rămâne atracția principală din Zona Lido.

PICTURA DE 10M

Pictura în mărime de zece metri pe suprafața unei clădiri.
Pictura urbană a Nadiei Comăneci

Ultima dintre proiectele dedicate Nadiei, în toamna anului 2019 pictura urbană de 10m a Nadiei, colorează Centrul Vechi și reamintește de fiecare dată măreția acetui mic oraș, dar și potențialul turistic de nedescris.

Potențialul cultural al orașului

Nadia este venerată de Deveni, probabil mai mult decât alte orașe, doar că mult prea puțin. Totuși insuficient și neeficient…De ce? Pentru că Deva cu un plan bine gândit și cu resursele potrivite, investite corect are potențialul unui oraș de o importanță culturală imensă. Oameni ce o iubesc sau o admiră pe Nadia, ar face tot posibilul să viziteze primele locuri în care aceasta s-a antrenat. „Deva, The City of Nadia”, o altă perspectivă din care poate fi văzut orașul, nu doar „Deva, The Citadel City”, acest loc ar putea fi vizitat și căutat de toată lumea nu doar din România, ci de pe tot globul. Nadia Comaneci este o figură importantă la toate evenimentele mari de peste ocean, fiind o vedetă de rang internațional.

În viitor…

După spusele Nadiei „împreună cu Federația de Gimnastică, Deva poate deschide porțile centrului de gimnastică cu o taxă de intrare bineînțeles, astfel banii putând fi investiți în dezvoltarea gimnasticii și al sportului românesc.” În prezent la Deva este pregătit doar lotul de junioare.