Ochii larg închiși

Oricât de plin de treabă sunt în timpul săptămânii încerc să-mi ocup serile de joi cu un film alături de prieteni sau iubită. Mi-a plăcut mereu Stanley Kubrick, însă spre rușinea mea am văzut doar „A clockwork Orange” și „2001: A Space Odyssey”. Am mai încercat să văd „Full Metal Jacket”, dar am adormit. Un bun prieten, pe care îl voi numi Daniel, vine joi cu ideea să vedem ultimul film al lui Kubrick, „Eyes Wide Shut” din 1999. Vreau să menționez că apreciez și consum conspirații în mod meta-ironic. Meta-ironic este următorul nivel după post-ironic, adică atunci când nu mai știi chiar cât de ironic faci ceva așa că alegi să râzi și să rămâi sceptic, ținând cont de faptul că orice părere ai despre orice subiect este dovedibil greșită în afara înțelegerii umane. „Pe Reddit zice lumea că masonii l-ar fi asasinat pe Kubrick pentru că ar fi demascat prin acest film anumite practici ezoterici făcute de elită.” După introducerea făcută de Daniel nu mai aveam nevoie de niciun trailer să mă convingă. L-am piratat și i-am dat play.

nicole kidman nude
eyes wide shut

Femei foarte frumoase dezbrăcate

Nu voi face un rezumat la film, dar vreau sa contextualizez ideea. Protagonistul este personajul tânărului Tom Cruise care împreună cu Nicole Kidman au o familie semi disfuncțională din pricina suspiciunii adulterului. Filmul îi portretizează fragilitatea masculină plasându-l în cât mai multe situații în care are prilejul de o înșela pe Nicole Kidman.

Cum toată acțiunea îl urmărește pe Tom Cruise, apare o scenă în care acesta se întâlnește cu o cunoștință veche, un pianist. Cunoștința îi povestește la un moment dat despre niște evenimente dubioase asemănătoare cu niște orgii  la care el este invitat uneori pentru a cânta. Acesta menționează că mai mereu este legat la ochi și că ar fi reușit să vadă femei foarte frumoase dezbrăcate. Tom Cruise devine interesat de oportunitatea de a-și înșela soția cu femei frumoase dezbrăcate așa că pianistul îi scrie pe un șervețel „FIDELIO”, parola cu care să poată intra la orgie.

Tom Cruise, purtând o mască, se infiltrează la acest eveniment unde toată lumea purta măști și este pus în fața unui ritual ocultist al cărei melodie îmi sună mie și lui Daniel extrem de cunoscut. Din acest moment nu voi mai povesti filmul deoarece nu asta face obiectul materialului meu. Mă uit la Daniel și îl întreb ce părere are despre ritual. Cântarea era lentă și avea cumva elemente bizantine. Aceste nuanțe bizantine erau atât de pronunțate încât devenisem convins că actorii cântau în greacă veche. 

Vreau să menționez că Daniel este pasionat de muzică și de ingineria de sunet. Are pe telefon aplicații de tip DAW cu care poți chiar să produci dacă treci peste faptul că ecranul și placa de sunet te limitează foarte grav. „Dă puțin play de la începutul ritualului și nu vorbi deloc”. Fac ce mă roagă Daniel, după care îl privesc cum se apropie cu telefonul de PC și înregistrează melodia ritualului. Își pune earpods-urile și după aproximativ un minut citesc groaza pe fața lui.

Eyes Wide Shut Ritual Orgy (IAO Edit by BaphometoAo)

Kubrick you son of a bitch

Avem multe motive să fim mândri că suntem români, de la Eminescu și Coandă până la Hagi și băiatul ăla de 20 de ani de pe Silicon Valley. Daniel tocmai descoperise o comoară și în același timp un motiv de mândrie națională. „Ce ai făcut acolo? Ce auzi? Îmi dai și mie”. Daniel îmi întinde căștile și telefonul. Mă uit pe ecran și văd că în panoul mixerului era activ un singur efect, „REVERSE”. Acest efect inversează ordinea informației digitale a sunetului. De exemplu, dacă eu mă înregistrez zicând copac mare și aplic acest efect, după ce voi da play se va auzi eram capoc”. În sfârșit, dau play la înregistrarea cântării ritualului și mă iau fiorii pe toată șina spinării. „WTF?”

Printre viori și note diavolești se auzea foarte clar liturghia în limba română. Ce? De ce? Păi cum adică liturghia în limba română? Ce știe Kubrick despre noi în afara de ce o fi citit pe la Bram Stoker. Continuăm șocați să terminăm filmul, după care Daniel pleacă. Nu am dormit foarte bine în acea seară.

Și totuși…

Am făcut ce ar fi făcut oricine și am căutat pe Google. Conform dazeddigital.com Kubrick împreună cu compozitoarea ar fi vrut să facă „SEX MUSIC”.

 “He looked at me right in the eyes and said ‘Let’s make sex music!’ I thought to myself, what the hell is sex music? Is it Barry White?” laughs composer and pianist Jocelyn Pook, who worked with director Stanley Kubrick on the music for 1999’s Eyes Wide Shut. “Stanley didn’t really care to elaborate, he just trusted me to answer the question.”

Articolul este foarte interesant și detaliat, dar dezamăgitor pentru patriotul conspiraționist din mine. Motivul deciziei compozitoarei este că liturghia în română suna creepy și nicidecum că dacii au fost poporul ales, sau că noi am avea ADN de îngeri.

Eyes Wide Shut

Nu mă las bătut și aleg să îmi contactez dirigintele din generală, fost profesor de religie și actual preot în Bacău. Voiam să mă lămurească și pe mine deoarece eram foarte bamboozled.

Bună ziua domnule diriginte Alexandru Nistor! Vreau să mă consult cu dumneavoastră pe o temă ezoterică. În 1999 Stanley Kubrick a făcut filmul Eyes Wide Shut, un film despre relațiile interumane în raport direct cu elitele care ne conduc lumea și activitățile oculte pe care acestea  le practică. La un moment dat în film este inserată peste scena unui ritual ocult, liturghia în limba română dată pe reverse. Vorbele pe care am reușit să le extrag ar fi  „Viața, sănătatea, pacea, iertarea și aflarea păcatelor slugilor lui Dumnezeu” sau „Domnului să ne rugăm”. Ce credeți că a vrut regizorul să dovedească ponegrind astfel graiul românesc.

Salut, Radu! Mulțumesc că mi-ai scris. Vreau să știi că am văzut filmul chiar în anul în care a apărut la Cinema Onești. Îmi amintesc scena unui ritual, dar nu am făcut niciodată o asociere directă cu slujba domnului. Gura populară îndeamnă să respecți simbolurile domnului așa cum sunt, fără să modifici ceva la ele. În biblie nu vei găsi absolut nimic despre inversarea rugăciunilor sau a semnului Sfintei Cruci. Părerea mea sinceră este că regizorul a folosit artificiul deoarece slujbele ortodoxe au un sunet interesant.

orthodox church inside

Diavolul stă în detalii

În mod evident toată pregătirea teologică a fostului meu diriginte nu a fost suficientă pentru a mă mulțumi, așa că am decis să revăd filmul cu persoana care sigur știa adevărul, bunica mea. După ce se termină filmul și bunica mă ceartă că i-am arătat asemenea scene cu oameni despuiați, îi povestesc despre liturghia inversată. Răspunsul ei a fost tot ce aveam nevoie.

Asta nu este lucrare curată. Actorii ăștia fac toate porcăriile. Banul te face să-ți vinzi și copii, D-apoi e și mai ușor să îl vinzi așa pe Dumnezeu. Să nu mă mai pui să mă uit la așa ceva.