Incendiul din Australia

  Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu 24 de morţi şi au provocat „pagube considerabile”, au anunţat duminică autorităţile australiene după o nouă zi marcată de condiţii meteorologice catastrofale, relatează AFP şi dpa. De asemenea, jumătate de miliard de animale au murit în incendiile care distrug Australia începând din luna septembrie până în prezent, anunță presa australiana. Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări.

Efectele asupra urşilor Koala

   Nu este clar câți urși Koala au mai rămas în Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia și Australian Capital Territory – cert este că aceștia sunt vulnerabili în fața amenințărilor. Printre aceste amenințări se numără defrisarile, bolile și efectele schimbării climatice. Atunci când numărul de urși Koala ajung sub o valoare critică, aceștia nu mai pot produce următoarea generație, ducând într-un final la dispariția speciei.

    Vreme de milioane de ani, urșii Koala au fost o parte importantă a sănătății pădurilor de eucalipt prin consumarea frunzelor din coroanele copacilor. De asemenea, excrementele lor ajută la reciclarea nutrienților. Fosilele lor datează de mai bine de 30 de milioane de ani, iar oamenii de știință cred că urșii Koala au fost cândva o sursă de hrană pentru animalele carnivore din capătul superior al lanțului trofic.

    În luna mai a anului 2012, urșii Koala au fost declarați ca fiind pe cale de dispariție în Queensland, New South Wales, Victoria și South Australia. Procentele de pierdere a populațiilor de Koala din aceste zone au fost de 53%, 26%, 14%, respectiv 3%.  Urșii Koala din Victoria și South Australia sunt în mod special vulnerabili în fața mai multor amenințări, printre care lipsa de diversitate genetica.

    Amenințările asupra populațiilor de Koala rămân constante, din păcate. Cea mai mare o constituie pierderea habitatului format din păduri de eucalipt – păduri atât de esențiale pentru traiul și prosperitatea acestei specii. Dacă aceste păduri nu sunt protejate, restaurate și extinse pe porțiuni mai mari, atunci ursuleții Koala își vor păstra în continuare statutul de a fi pe cale de dispariție din punct de vedere funcțional – și adeseori, după acest punct, nu se mai pune problema dacă vor dispărea, ci când.

   

În sud-estul Australiei, regiunea cea mai populată a insulei, a fost decretată stare de urgenţă, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane în trei state. În Sydney s-au înregistrat sâmbătă temperaturi record, cu 48,9 grade Celsius în Penrith, o suburbie în vestul oraşului.  Cel mai populat oraş al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori în zona metropolitană, este afectat de întreruperi de electricitate după ce două staţii au fost distruse de incendii, iar autorităţile le-au cerut oamenilor să restricţioneze consumul de curent electric. La Canberra, mercurul termometrelor a atins 44 de grade, o temperatură fără precedent, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice australiene.

Declaratii ale pompierilor care salveaza animalele din incendiu:

„Ceea ce ne place să facem, amice, ne pune viaţa în pericol”, a continuat el ironic. „Eu o fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen, pentru australieni” declara un pompier din Australia.

„Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru orice nenorocit din guvern”, a mai spus acesta.

  Gheţarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanţă maronie din cauza incendiilor din Australia.

Fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la o distanţă de câteva mii de kilometri, iar gheţarii, care de obicei au culoarea albă, au prins o nuanţă caramel, potrivit serviciilor de meteorologie şi relatărilor de pe reţelele de socializare, informează AFP, citat de Agerpres. Prezenţa fumului, însoţit de un miros înţepător, a fost remarcată pentru prima dată în această zonă miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a fost văzut sub forma unui glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.