Acasă pentru ființele fără grai, dar cu suflet

 Animalele fără stăpân de pe stradă au fost întotdeauna o problemă pentru majoritatea orașelor din România, în special orașele mai puțin dezvoltate. Totuși, în ultimul timp au apărut tot mai multe asociații dornice să se implice in atât în rezolvarea acestor probleme, cât și în salvarea animalelor.

Din acest punct de vedere, Cluj-Napoca se clasează în topul orașelor cu cele mai multe asociații de protecție a animalelor. O parte din aceste asociații au și adăpost, însă majoritatea colaborează cu alte adăposturi pentru a găzdui cât mai multe animale, în special câini. În prezent, în Cluj sunt aproximativ 10 adăposturi de câini, conform lui Ioan Oleleu, directorul adjunct de la Direcția Sanitar-Veterninară Cluj Napoca. Printre acestea se numără Asociația Arca lui Noe, Centrul de Ecarisaj Cluj-Napoca, Asociația Nuca sau Ray  Animal Rescue. Majoritatea acestor adăposturi se finanțează prin donații de la iubitorii de animale dornici să ajute și beneficiază de sprijinul și ajutorul voluntarilor. Astfel, voluntarii sunt cei care ajuta cel mai mult fie prin implicarea lor  fizică, prin hrănirea animalelor, furnizarea transportului acestora în cazul nevoii de deplasare, mobilizarea online pentru a le găsi stăpâni, fie prin donații lunare ce constau în bani, mâncare sau medicamente. De asemenea, toate asociațiile dispun de ajutor din partea cabinetelor veterinare în cazul problemelor medicale, care din păcate sunt extrem de des intâlnite la animalele de pe stradă.

Alexandra Ciornei este voluntară la un adăpost cu peste 1000 de câini de aproximativ doi ani și spune că a ajuns acolo datorită unei prietene, de asemenea voluntară. Alexandra își petrece aproximativ trei zile pe săptămână la adăpost, fiind unul din cei 10 voluntari activi. Pentru ea nu este greu să aibă grijă de câini, fiind obișnuită de mică să salveze animale.

E o plăcere sa fii înconjurat de câini și să stii că îi poți ajuta, există deci câstiguri altele decât cele materiale.  Cred că situația câinilor vagabonzi din Cluj ar trebui și ar putea fi una mult mai bună, însă cred că e mai bună decât în alte locuri ale țării. Eu personal sper că lucrurile se vor schimba în bine pentru animalele fără stăpân.” spune Alexandra.

Raisa Giulia Ludoșan este o altă tânără sufletistă din Zalău care își urmează visul din copilărie, acela de a salva căței, aici în Cluj



Așadar, ea este cea care a înființat asociația „Ray Animal Rescue”. Dragostea ei pentru animale a determinat-o să înființeze această asociație pentru protecția animalelor în care îngrijește momentan peste 50 se suflete. “Am început să salvez când eram mică, aduceam câte unul, câte doi câini acasă. La fiecare etaj al blocului era câte o cutie în care adăposteam un animăluț.” spune Raisa.   În prezent, tânăra deține o școală de toaletaj canin și este make-up artist, dar cu toate acestea toată pasiunea și devotamentul ei le dedică asociației pe care a înființat-o în 2015. A început prin a salva un câine, apoi doi și tot așa, până ajuns să hrănească aproximativ 50. Cinci dintre aceștia sunt ai ei, de asemenea adoptați, iar celorlalți speră să le găsească familii adoptive. 

A renunțat la tehnică dentară pentru a-și urma visul

Raisa s-a mutat din Zalău în Cluj-Napoca atunci când a început facultatea de tehnică dentară, dar și-a dat seama imediat că nu vrea să profeseze în acest domeniu, deoarece nu o reprezintă. La scurt timp după absolvire, tânăra s-a anagajat la o pensiune de câini, unde a lucrat aproximativ jumătate de an, iar mai apoi s-a alăturat unei asociații suedeze pentru protecția animalelor.

 “Mi-am dat seama că nu vreau să fac tehnică dentară și am început să citesc cărți de self-help. Am ajuns la concluzia că vreau să fac ceva care să îmi placă atât de mult, încât să o fac și gratis . Dacă mă trezesc la 6 dimineața, trebuie să mă trezesc cu scopul de a face chestia aia cu plăcere.” mărturisește tânăra.

 A urmat un curs de toaletaj canin, unde a și predat, iar în prezent școala o deține ea. În momentul de față, școala de toaletaj canin este sponsorul principal al asociației, 70% din banii pentru căței provenind de aici.  Tânăra mărturisește că nu mai are timp liber absolut deloc. De luni până vineri predă la școala de toaletaj, în weekend machiază și în restul timpului se ocupă de asociație.  O dată sau de două ori pe săptămână aceasta parcurge un traseu de aproximativ 100 km în care hrănește câinii fără stăpân din împrejurimile Clujului, dar atunci nu simte că lucrează. “Este mult mai greu psihic decât fizic.” a spus Raisa.

Oamenii sunt mai interesați să cumpere decât să adopte 

 Una dintre problemele cu care se confruntă Raisa este reticența oamenilor din România la adopții. Majoritatea preferă să cumpere animale de companie, iar cei puțini care doresc totuși să adopte impun foarte multe condiții. Câinii de talie mică sunt adoptați cel mai ușor, deoarece sunt ușor de îngrijit chiar și în apartament, în vreme ce câinii de talie mare își găsesc familii cel mai greu.
În urma experiențelor prin care a trecut, Raisa preferă să dea câinii spre adopție în străinătate, unde are certitudinea că aceștia vor fi iubiți și îngrijiți corespunzător.  Tinerii, și mai ales cei din străinătate sunt cei mai implicați. Orice ajutor din partea oamenilor o încurajează pe Raisa, implicarea oamenilor oferindu-i în primul rând satisfacție sufletească. “De multe ori îmi pare rău că m-am apucat de asta, că am făcut asociația, dar mă gândesc la cazurile de adopție ok, la oamenii care adoptă și la câinii care ajung în mâini bune și mă încurajez.” mărturisește tânăra.

Am întrebat-o pe Raisa care este situația câinilor maidanezi din Cluj, din punctul ei de vedere, iar tânăra ne-a asigurat că lucrurile sunt mai bune în ultimii ani, cel puțin în comparație cu celelalte orașe din România. În Cluj există aproximativ 10 asociații de acest gen care se ocupă constant și care colaborează cu ecarisajul, ceea ce înseamnă că aici nu se eutanasiază. Dacă vorbim în general despre situația din România, este cu totul altă poveste. Sunt orașe unde nu există asociații de protecția animalelor. 

Eu salvez de oriunde, dacă sunt cazuri grave nu mă interesează dacă sunt din Cluj, Sălaj sau împrejurimi.  Am fost și până în Oravița, 700 km într-o zi, după un cățel cu o problemă gravă la ochi.” povestește aceasta. 

https://www.instagram.com/raisagiulia

 În România, din păcate, legislația privind protecția animalelor nu este luată în serios. Cele mai grave și îngrijorătoare cazuri sunt acelea în care animalele sunt abuzate și ținute în condiții nefavorabile, aceasta fiind principala preocupare a Raisei, care preia cazurile cele mai grave cu prioritate. O altă problemă majoră este nepăsarea oamenilor cu privire la propriile animale. Există extrem de multe cazuri în care stăpânii refuză să își sterilizeze animalele de companie, iar unii oameni practică și monta ilegală. Toate aceste greutăți cu care se confruntă atât Raisa, cât și marea majoritate a asociațiilor de protecție a animalelor, nu fac decât să înrăutățească situația câinilor maidanezi din România. 

Singura soluție pe termen lung este sterilizarea câinilor

Cele mai multe dintre asociații au diverse programe în care asigură sterilizarea animalelor de pe stradă, ba chiar și animalelor de companie celor cu situații financiare mai puțin favorabile. Din păcate însă, mulți dintre stăpâni refuză acest demers, considerând că monta animalelor este un proces firesc. Nu multe persoane știu că în momentul de față, monta este ilegală, și continuă să își ducă animalele la împerecheat datorită câștigurilor materiale. De cele mai multe ori, câinii și puii abandonați provin de la gospodării, proprietarii considerând că au deja prea multe animale în jurul casei.

Oamenii consideră că este de datoria asociațiilor să salveze toți câinii pe care îi găsesc, fără să se găndească la spațiul de care dispun acestea. De cele mai multe ori, asociațiile se trezesc cu pui de câini sau de pisică la ușă, fiind nevoiți să se ocupe de ei și să le caute stăpâni.