cele mai reuşite 7 FESTIVALURI DE FILM DIN ROMÂNIA

Fie că îți place să urmărești filmele preferate la cinema, cu sufletul la gură și înotând în popcorn, fie că te bucuri de patul comod de acasă și de telecomanda pe care aproape niciodată nu o găsești, este imposibil să nu trăiești măcar o dată experiența unui festival de film. În ultimii ani, în România au apărut tot mai multe festivaluri care îți pun la dispoziție o atmosferă de neuitat, cu proiecții care mai de care mai catchy și oameni faini. Crede-mă, altfel îți vei aminti de un loc, de un moment al vieții tale, să zicem chiar și de un film, când poți să îl asociezi cu un festival de anvergura celor care urmează.

În continuare am adunat cele mai cunoscute și faine festivaluri de film din România, poate așa, la anul, ți-e mai ușor să te hotărăști la care din ele să iei parte. 🙂

1. câmpulung film fest

Câmpulung Film Fest este un festival internațional de film care, în sfârșitul lunii august a fiecărui an, aduce în nordul Bucovinei, într-un orășel pitoresc de la poalele muntelui Rarău, câte două țări: una din Europa și una din afara ei, cu tot cu regizori, actori și traducători.

Astfel, CFF este un festival comparativ de film, iar proiecțiile se fac succesiv, în „pachete”. Ceeea ce este inedit aici este faptul că filmele sunt difuzate majoritatea în aer liber, în parcări, piscine, pe dealuri, dar și în săli de teatru, biserici și clădiri abandonate. În niciun caz nu trebuie ratat filmul de încheiere al festivalului, pe deal, cu orașul la picioarele tale și cu stelele deasupra ta.

Chill Zone CFF 2019 – Parcul Eminescu

Scopul pe care și-l propune acest festival este să conecteze cât mai multe puncte pe hartă, cât mai multe culturi, dar și cât mai multe suflete.

2. tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și are loc în fiecare an în inima Ardealului, în Cluj-Napoca.

A devenit un brand în ultimii 18 ani, datorită atât selecției minunate de filme, cât și organizării ireproșabile, puse la punct de fiecare dată. Ceea ce este remarcabil la acest festival este faptul că nu prezintă doar filme, ci se oferă publicului posibilitatea de a lua parte la seminarii, ateliere, conferințe, expoziții de artă și petreceri.

Piața Unirii – Cluj-Napoca

TIFF este locul în care se creează legături, se promovează arta cinematografică și se susține întreaga comunitate tânără iubitoare de frumos.

3. Lună plină

Festivalul „Lună Plină” este primul festival românesc de film dedicat în totalitate genurilor horror și fantastic și se desfășoară în fiecare an la Biertan, în județul Sibiu. Aici, pe străduțele pietruite și pline de praf, te trezești într-o atmosferă de basm, uitându-te în jur după fantome și strigoi, vegheat de impresionanta Biserică Fortificată (unde s-a filmat „The Nun”, în caz că nu ai știut). Nu trebuie ratată sub nicio formă secțiunea „Lună Plină Shorts”, două serii de scurtmetraje horror din țări diferite, atît de diferite între ele încât te trezești că te întrebi ce este de fapt fantastic/horror și ce nu.

„Lună Plină” este prezentat de Festivalul Internațional de Film Transilvania și intenționează să ofere publicului cele mai bune producții horror și fantastice într-un cadru de vis, fie ele clasice sau moderne, repere ale cinematografiei de gen sau pe cale să devină.

Proiecție în aer liber la Cinema Vertigo, Biertan

P.S. Dacă ajungeți la Biertan, trebuie neapărat să luați parte la treasure hunt-ul organizat în cadrul festivalulul, „Moonhunt”, pentru o experiență horror completă.

4. anonimul

Festivalul de Film „Anonimul” are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Acesta a luat naștere la inițiativa Fundației „Anonimul”, care și-a dorit un festival nou, diferit, înclinat spre filme independente și regizori tineri.

Datorită locației de vis, locul magic în care Dunărea întâlnește Marea Neagră, festivalul este încărcat de o atmosferă parcă desprinsă din povești. În fiecare an, aici se întâlnesc în jur de 5000 de vizitatori iubitori ai filmului, și trebuie să precizăm faptul că Sfântu Gheorghe este o locație izolată, accesul putând fi făcut doar pe cale aeriană sau acvatică.

Camping Sfântu Gheorghe

Un eveniment dedicat în special tinerilor, acesta debordează de libertate, zâmbete și voie bună. Cu alte cuvinte, good vibes only.

5. ASTRA FILM FESTIVAL

Astra Film Festival, desfășurat în centrul Transilvaniei, la Sibiu, este un eveniment major în comunitatea europeană de film, fiind cel mai important festival de film-documentar din România.

Festivalul promovează cinema-ul implicat, abundent în detalii, care relatează conceptul condiției umane sub forma unor povești cinematografice puternice. A fost înființat în urmă cu 26 de ani și de atunci consolidează, în regiunea Europei Centrale și de Est, o platformă pentru realizatorii noi de filme-documentare, oferindu-le oportunități de networking și de apreciere a activității lor pe plan internațional.

Astra Film Junior – secțiunea pentru copii

Programul prezintă o selecție de secțiuni tematice, creând o perspectivă amplă asupra filmului documentar românesc și nu numai.

6. farad

fARAD este un festival de film documentar ce explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității. Festivalul propune publicului o gamă variată de filme documentare, hibride și experimentale recente, recunoscute în marile festivaluri internaționale.

Desfășurat anual în Arad, acest festival are ca scop educarea comunității prin imagine, dar și revitalizarea interesului pentru filmul de artă.

Laboratorul fARAD

În fiecare an, fARAD are o nouă temă, cea a ediției 2019 find „Harta și Teritoriile”, reflectând relațiile dintre oraș, arhitectură, urbanizare, geografie și societat. Mai simplu spus, aduce în discuție conexiunea puternică și mereu prezentă dintre oameni și oraș.

7. nordic film festival

Nordic Film Festival se desfășoară în inima Bucureștiului, la Cinema Elvire Popesco, pe la mijlocul lunii februarie. Acest festival celebrează cultura și cinematografia țărilor nordice cu patru zile pline de proiecții.

Cu o selecție aparte de lungmetraje, documentare și o compilație de scurtmetraje, evenimentul demonstrează că țările nordice, adormite sub zăpadă și vegheate de nopți lungi și reci, ascund povești pe cât de fascinante, pe atât de actuale pentru comunitate, din orice colț al lumii ar fi ea.

NIFF 2019 – Cinema Elvire Popesco

Filmele, producții premiate la festivaluri importante de profil din lume, sunt subtitrate în română și engleză. În acest fel, se promovează în rândul nostru, al românilor, ceea ce înseamnă excelența pentru industria filmelor nordice.

Și asta nu e tot. Sunt atât de multe festivaluri pe care nu ar trebui să le ratezi, atâtea locuri care merită din plin să fie vizitate, filme ce trebuie văzute, amintiri ce trebuie făcute. Eu zic totuși să începi de aici, cu pași mici, dar siguri. Primul e mai greu, și anume să te ridici din pat, să îți cauți cazare pe undeva sau să scoți cortul de la păstrare. Adună-ți prietenii și vezi un film. Poate două. Apoi totul o să vină de la sine și te vei îndrăgosti iremediabil de festivalurile de film din România. Pentru că merită.