Odată cu terminarea studiilor liceale, mulți tineri se întreabă ce facultate vor urma și ce beneficii îi vor aduce acesta odată cu finalizarea ei.În ultima perioadă, mulți tineri se gândesc să urmeze o facultate în străinătate. Dar de ce?Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania, S.U.A. sunt unele dintre cele mai cautate destinații deoarece dețin un nivel economic dezvoltat și acestea au investit masiv în sistemele lor educaționale de învățământ superior.

Care sunt avantajele?

Un avantaj pe care îl constituie studiul în străinătate estefaptul că instituțiile academice din aceste state au cadre didactice bine pregătite, motivate și cu experiență în industrie, oferă facilități și materiale moderne, și, poate, cel mai important, fac eforturi permanente de îmbunătățire a procesului academic și a condițiilor oferite studenților. Aceste eforturi constante se reflectă în topurile internaționale ale universităților.Asftel, pe parcursul aniilor de studiu, tinerii vor dobândi experiențe culturale care le vor îmbogăți orizontul personal deoarece vor fi nevoiți să interacționeze mereu cu colegi din culturi diferie.De asemenea, acestă experiență îi va ajuta pe tineri în dezvoltarea lor personală, fiind nevoiți să se adapteze unei alte societăți și să fie responsabili în totalitate asuprea acțiunilor lor.

Costuri

În momentul în care tinerii își aleg țara în care vor studia pentru următorii ani este important să țină cont de situația financiară de care dispun deoarece, în marea majoritate a cazurilor, studiul în străinătate de mai costisitor decât în România.Însă, țări precum Danemarca și Suedia oferă învățământ gratuit, iar Marea Britanie asigură un împrumut guvernamental care acoperă în totalitate costurile școlarizării, însă odată cu terminarea studiilor, tinerii vor avea de plăti statului o sumă destul de mare deoarece taxa este în jur de 9,250 de lire pe an pentru programul de full-study, iar 4,625 pe an pentru part-study.

Numărul tinerilor care aleg să plece la studii în străinătate crește cu 20% anual potrivit unor date furnizate de IntegralEdu.Astefl, peste 6,000 de studenți pleacă în fiecare an în alte țări pentru a-și continua studiile.Principalele destinații sunt Mare Britanie, Franța, Germania, Elveția, S.U.A. etc.

Însă, o întrebare foarte frecventă este câți tineri se mai întorc în România după terminarea studiilor.Marea majoritate dintre aceștia aleg să rămână în țara în care au studiat deoarece pe parcursul aniilor de studiu intră în programe de internship și observă că traiul în acea țară este mult mai bun decât în România.

Dezavantaje

Deși studiul în străinătate constituie în mare parte avantaje, acesta vine și cu anumite dezavantaje precum faptul că dacă vor dori să se întoarcă în România nu vor avea acea experiență practică pe care o dobândesc studenții din România.Plus, integrarea în acea țară este destul de dificilă deoarece totul este diferit, iar costurile pot fi destul de mari de la plata universității până la plata unei chirii.

Astfel, tinerii aleg să studieze în străinătate deoarece dobândesc anumite abilități de comunicare, de adaptare la noi situații și studiază la unele dintre cele mai bune universități din lume.