Voluntariatul a luat amploare în ultimii ani, dezvoltându-se pe toate planurile și domeniile, oferindu-le astfel tinerilor experiențe prin care să își extindă orizonturile și posibilitatea de a-și forma viziunea profesională. Prin voluntariat, o persoană investește timp atât în el însuși, cât și în alte persoane, vede lumea dintr-un alt unghi, și înțelege viețile altor persoane.

Un exemplu de adolescent care a făcut voluntariat în anii de liceu, este Andrada Grecu, acum studentă la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Face acest lucru încă din clasa a VI-a și s-a implicat cel mai mult în ONG-uri pentru tineret, cum ar fi Formul Tinerilor din România, Ministerul Tineretului și Sportului, Complexul de Servicii Sociale Șimleu Silvaniei, dar și multe altele. Pentru ea, voluntariatul înseamnă un mod de te a descoperi pe tine, un lucru care te face să te simți bine când îi ajuți și pe ceilalți din jurul tău.

Andrada într-o tabără de voluntariat.

E important ca voluntariatul să existe în viața unui adolescent, pentru că te ajută să te descoperi pe tine însuți.

Andrada Grecu

Când vine vorba de rolul voluntariatului în viața unui adolescent, Andrada este de părere că acesta e un lucru foarte important întrucât te ajută să te descoperi pe tine însuți: „Te deschide în fața altora, te ajută să înțelegi mult mai bine lumea în care trăiești și ești pus în situații în care poate nu te vei afla niciodată într-o zi obișnuită din viața ta și astfel înveți cum să faci față situațiilor respective.”

Astfel, prin voluntariat o persoană are ocazia de a lega prietenii, de a experimenta, dar cel mai important are un loc prielnic pentru dezvoltarea unor aptitudini, care creează caracterul și îi ajută la conturarea unui viitor pe placul lor. Există numeroase studii care arată impactul pozitiv al voluntariatului în cazul adolescenților, printre care și studiul Volunteerism in Adolescence: A Process Perspective, ce arată că adolescenții care s-au implicat în activități de voluntariat au planuri educaționale și aspirații mai mari, medii mai bune și o motivație mai mare în participarea la activități legate de școală.

Un alt exemplu de adolescent care s-a implicat în numeroase activități de voluntariat este Sonia Lujerdean, studentă la Media Digitală în anul I. Primul ei act de voluntariat a avut loc în clasa a VI-a, când împreună cu alți colegi, scriau pentru o publicație franceză și traduceau articole din română în franceză. În liceu, a participat la acțiuni umanitare, ajutând copii cu deficiențe de auz sau vedere, a lucrat cu animale la asociația Dog Assist, dar a avut și numeroase apariții în televiziune, radio și presa online.

Ea consideră că este important pentru un adolescent să facă voluntariat întrucât acum se descoperă, trebuie să învețe cum să-și canalizeze timpul și prin intermediul acestei activități este implicat în tot felul de provocări ce îl vor ajuta să se descruce în viitor.

Prin voluntariat, adolescenții descoperă alte mentalități, alți oameni, sunt puși în stiuații de a comunica și cu alți oameni, descoperă noi moduri de gândire, noi moduri de abordare dar de asemenea un adolescent va avea mereu de învățat ceva nou de la fiecare activitate de voluntariat.

Sonia Lujerdean

Federația VOLUM a realizat în în 2016 un studiu numit Despre măsurarea impactului voluntariatului în România , care arată statistici despre voluntarii din România; acest grafic arată un procent mare în rândul adolesceneților care au luat parte la activități de voluntariat. Acum, Federația VOLUM  a înființat în anul 2018 prima școală de voluntariat din România, ce are ca scop dorința de a face o schimbare când vine vorba de tineri și implicarea civică acestora.

Așadar, voluntariatul îi influențează pe adolescenți într-un mod pozitiv, le oferă o nouă perspectivă asupra vieții și le oferă ocazia să ajute și alți oameni.