7scene iconice din filmele lui kubrick

Este bine-cunoscut deja faptul că Stanley Kubrick este unul dintre cei mai influenți regizori ai tuturor timpurilor. Modul în care el a revoluționat tehnicile cinematografice își lasă amprenta pe multe dintre noile producții realizate și în zilele noastre. Filmele sale sunt încărcate de momente iconice cu un adânc impact asupra culturii noastre. Ai o frică nejustificată de fetițe gemene prin hoteluri? Ți-e frică de un computer care ar putea conduce lumea? Iată 7 scene care cu siguranță au avut un impact asupra ta!

7.„pATHS OF GLORY”-SOLDAȚII FRANCEZI CÂNTĂ „tHE FAITHFUL HUSSAR”

„Paths of Glory” este unul dintre filmele mai puțin urmărite ale lui Kubrick ce promovează o problematică anti-război și conturează scene profunde, cu un puternic impact emoțional care reflectă asupra ideii de umanintate, în special într-un cadru degradant precum războiul. Filmul este plasat în timpul Primului Război Mondial și ni-l înfățișează pe colonelul Dax, care refuză să își trimită armata într-o misiune imposibilă și pe care o va apăra la procesul în care a fost acuzată de lașitate. Scena iconică a filmului ne prezintă o fată germană capturată forțată să cânte pentru soldați. La început prezența rece a războiului îngrădește umanitatea soldaților, care urlă, aplaudă și fluieră haotic. Când fata cântă „The Faithfull Hussar” aceștia încep încet încet să murmure, iar mai apoi să cânte împreună. Regizorul se folosește de prim-plaunri și de mișcări calme ale camerei pentru a scoate în evidență probematica dezumanizării, o temă pe care o va aborda de-a lungul carierei sale.

6.„The killing”-Johnny clay jefuiește Camera cu bani

„The Killing” urmărește povestea lui Johnny Clay, un criminal ce plănuiește un ultim mare jaf înainte de a se căsători cu Fay. Scena reprezentativă peliculei este chiar cea în care Clay ajunge în camera unde se numără banii de la cursele de cai, purtând o mască ce seamănă cu cea a unui clown și pe un ton calm, dar apăsat începe să amenințe lumea pentru ca aceștia să îi pună banii în sac de bunăvoie. Dinamismul și mișcările bruște ale camerei sunt importante întrucât sunt folosite ca punct de referință pentru multe dintre filmele ce înfățișează jafuri, precum Reservoir Dogs, filmul lui Tarantino.

5.„full metal jacket”-sinuciderea lui pyle

„Full Metal Jacket” este un alt film în care Kubrick ne prezintă cum arată războiul prin ochii lui, ne trece de la obiectiv la subiectiv și ne aduce din ce în ce mai aproape de sinele personajelor. Filmul înfățișează drumul unor soldați din marina americană, de la antrenamente la bătălie în sine, în special cel al lui Joker și Pyle. Focusat pe războiul din Vietnam și pe presiunea psihologică ce se răsfrânge asupra personajului principal, filmul are ca scenă reprezentativă chiar punctul culminant al frustrărilor lui Pyle. Acesta, după ce își ucide instructorul abuziv într-un atac de furie, se calmează și vorbește cu prietenul său Joker în timp ce se joacă cu o armă. Dintr-o dată Pyle își bagă arma în gură și trage, iar astfel se sinucide în ceea ce va rămâne una dintre cele mai inconfortabile scene ale filmelor lui Kubrick. Prim-planul pe personaj evidențiază dezumanizarea sa. Instructorii au vrut un ucigaș, iar asta este exact ceea ce au primit.

4. „2001: A space odyssey”- hal refuză să răspundă la comenzi

Filmul „2001: A Space Odyssey” este un pionier al filmelor science fiction care au ca tematică spațiul și progresul tehnologic. Subiectul dezvoltă călătoria pe Jupiter a astronautului Dave Bowman, alături de un computer HAL, în urma descoperirii unui monolit extraterestru. Scena reprezentativă filmului este cea în care Dave vorbește cu computerul HAL 9000 care începe să i se opună comenzilor lui. Atmosfera e una înfricoșătoare, iar fiorul pe care regizorul îl transmite prin cadrele statice te face să te gândești la o posibilă apocalipsă ghidată de tehnologie.

3.„Spartacus”- „Eu sunt spartacus!”

„Spartacus” urmărește povestea unei revoluții a sclavilor condusă de însuși Spartacus și a Războiului Gladiatorilor. Filmul este unul dintre cele mai cunoscute deși Kubrick pare a nu fi asociat cu acesta de foarte multe ori. Cea mai iconică scenă din film este cea în care, la sfârșit, când Spartacus este forțat să recunoască cine e, toată șumea îl acoperă. Fiecare soldat se ridică pe rând și își asumă identitatea de Spartacus strigând faimoasa replică „Eu sunt Spartacus!”. Acesta este unul din cele mai iconice sfârșituri de film din istorie și a fost amplu parodiat și refolosit în diverse seriale sau filme.

2. „The shining”- fetițele gemene

Filmul spune povestea unui scriitor, Jack Torrance, care acceptă o slujbă de supraveghetor al unui hotel, care pe timp de iarnă este absolut pustiu. Fiul său posedă abilități de medium și este capabil să vadă lucruri din trecut și din viitor, precum și fantomele care locuiesc în hotel. La scurt timp după ce s-a stabilit la hotel, familia se găsește izolată la hotel de ofurtună de zăpadă, iar Jack devine influențat treptat de o prezență supranaturală, începe să aibă accese de nebunie și încearcă să-și ucidă soția și copilul. Filmul e încărcat de scene iconice, dintre care se remarcă cea în care camera îl urmărește pe Danny care se dă cu o tricicletă pe holurile hotelului. Mișcările camerei ne captivează, iar la fiecare colț ne așteptăm ca ceva rău să se întample. Gemenele Grady îl ademenesc pe băiat și îl invită la joacă, o joacă sâangeroasă.

1. „A clockwork orange”- tehnica ludovico

Sunt multe scene memorabile în „A Clockwork Orange” însă cea mai memomrabilă este cea în care Alex este trimis să participe la un experiment care să îl facă să uite de trecutul său violent și să devină o persoană bună.