Premiul Pulitzer este un premiu acordat anual atât pentru romane, cât și pentru fotografii și înregistrări muzicale, iar în Statele Unite acesta este similar ca prestigiu cu Premiul Nobel sau cu Premiul Oscar din cinematografie. Acest premiu a fost creat în anul 1904 de către Joseph Pulitzer, un jurnalist american de origine maghiară.

1. Toată lumina pe care nu o putem vedea

Acest roman scris de Anthony Doerr are o structură labirintică și prezintă viețile a două personaje: Marie-Laure, o fetiță franțuzoaică lipsită de vedere și Werner, un german orfan. Pe fundalul dramatic al celui de al Doilea Război Mondial, calea lui Marie-Laure și cea a lui Werner se intersectează, pe când fiecare se străduiește să supraviețuiească anihilării fizice și emoționale. Pe lângă Premiul Pulitzer, acest roman a primit mai multe distincții:

  • Andrew Carneige Medal for Excellence in Fiction 2015
  • Australian International Book Award 2015
  • roman finalist la National Book Award 2014
  • bestseller nr. 1 New York Times
  • cartea anului 2014 la Hudson Booksellers
  • cartea anului 2014 la New York Times Book Review
  • bestseller nr. 2 pe Amazon.com
  • una dintre cele mai bune cărți ale anului 2014 la Powell’Books, Barnes & Noble, NPR’s Fresh Air, San Francisco Chronicle, The Week, Entertainment Weekly, Washington Post, Chrsitian Science Monitor, Daily Best, Slate.com, Seattle Times, Oregonian, Guardian

”Acest roman are intensitatea fizică și emoțională a unei capodopere.”

Library Journal Reviews

2. Să ucizi o pasăre cântătoare

Acest roman scris de Harper Lee este o piesă clasică a literaturii americane moderne și a fost premiat cu Premiul Pulitzer imediat după publicare. Romanul tratează subiecte precum nedreptatea rasială, violul, distrugerea inocenței, iar tematicile tratate sunt legate de clasele sociale, compasiune, curaj și rolul sexelor.

”Tot ce-mi doream era să existe cineva căruia să-i placă îndeajuns încât să mă încurajeze să merg mai departe… Nu aveam mari speranțe, dar m-am pomenit copleșită de onoruri…”

Harper Lee

3. Pe aripile vântului

”Pe aripile vântului” este un roman istoric foarte cunoscut scris de Margaret Mitchell. Temele principale ale acestui roman sunt iubirea și pierderea, iar acțiunea este plasată pe fundalul Războiului Civil american și al Reconstrucției. Personajele principale ale acetui roman, frumoasa Scralett O’Hara și aventurierul Rhett Butler, sunt două dintre cele mai celebre persoanje din istoria literaturii anglo-americane.

”Fără îndoială, unul dintre cele mai remarcabie romane de debut scrise de un autor american. Și unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata.”

The New York Times

4. Pastorala americană

Unul dintre masine romane ale lui Philip Roth și ale literaturii americane, ”Pastorala americană”, a câștigat Premiul Pulitzer și a fost inclusă pe lista celor mai importante o sută de romane din toate timpurile. Acțiunea se învârte în jurul lui Seymour Levov, porectit ”Suedezul”, o fostă vedetă a echipelor de baschet și fotbal american. Chiar dacă pare că are tot ceea ce și-ar putea dori un om, viața acestuia este dată peste cap, fiica lui devine membra unei grupări teroriste, iar orașul Newark este răvășit de revoltele populației de culoare din anul 1967.

”O creație excepțională – spirituală, furioasă, dureroasă, pătrunzătoare, scrisă cu o virtuozitate copleșitoare.”

Sunday Times

5. Bătrânul și marea

Acest roman prezintă povestea unui bătrân pescar sărac care iese într-o zi la pescuit după aproape trei luni de trudă zadarnică și prinde un pește spadă uriaș. Acesta se luptă cu peștele două zile și două nopți, însă peștele este mult prea mare pentru a putea fi ridicat la bord, așa că pescarul îl leagă de barcă și îl lasă în apă. Spre disperarea bătrânului pescar, în drum spre casă peștele este devorat de către rechini și din el rămâne doar scheletul. Această poveste este importantă deoarece simbolizează lupta omului cu existența și sentimentele prin care trece orice om în viață. Ernest Hemingway surprinde un aspect important și anume asumarea curajoasă a eșecului, iar scheletul peștelui simbolizează victoria morală a omului, conștiința faptului că și-a învins propriile slăbiciuni și că și-a depășit propriile limite.

6. Darul lui Humboldt

Saul Bellow suprinde în acest roman norocul care dă peste Charlie Citrine, un tânăr îndrăgostit de literaură, în momentul în care descoperă o moștenire neașteptată care i se cuvine, lăsată de către cel mai bun prieten al lui, marele poet Von Humboldt Fleisher. Această moștenire îi schimbă tânărului viața complet chiar într-o perioadă dificilă din existența sa, când cariera sa se află în impas, trece printr-un divorț și în același timp are o legătură cu un mafiot.

”Saul Bellow este cel mai important scriitor de limba engleză din cea de-a doua jumătate a secolului XX. Opera lui este perenă și, în acelși timp, nemilor de contemporană.”

Sunday Times

7. Lungul drum al zilei către noapte

Romanul ”Lungul drum al zilei către noapte” scris de către Eugene O’Neill surprinde o zi importantă din viața unei familii americane. Chiar dacă viața acestei familii pare una comună, realitatea scoate la suprafață multe conflicte, frustrări și boli, iar ura și iubirea se împletesc printre rândurile acestui roman.

Acțiunea acestui roman a fost transformată și într-o piesă de teatru. Piesa de tragedie în patru acte a fost publicată pentru prima dată în anul 1956 și este considerată una dintre cele mai bune piese americane din secolul XX.

8. Jurnal în piatră

Carol Shields este autoarea acestui roman care prezintă viața lui Daisy Goodwill. Tânăra învață să iubească viața, chiar dacă mama îi moare și tatăl o abandonează. De-a lungul timpului aceasta se căsătoarește de două ori, crește trei copii și călătorește prin lume reușind astfel să se împace cu ideea pierderii iubirii.

”O bijuterie de roman despre efemerul vieții omenești și despre necuprinsul trăirilor pe care o existență le închide în ea.”

Kirkus Reviews