Van Gogh este unul dintre cei mai faimoși artiști post-impresioniști și, cu siguranță, suntem familiari cu câteva dintre picturile sale. Noapte înstelată nu este doar cel mai faimos tablou al pictorului, ci se numără printre cele mai faimoase tablouri din lume. Pe lângă acesta, Van Gogh are o multitudine de alte tablouri foarte indrăgite precum Terasa cafenelei noaptea, Autoportret cu urechea bandajată, Floarea soarelui și Câmpuri de grâu cu chiparoși. Cu toate acestea, este firesc să nu cunoaștem fiecare creație deoarece pictorul a realizat peste 2000 de opere de artă dintre care aproximativ 900 de tablouri, așa că îți voi prezenta 10 tablorui pe care cu siguranță nu le-ai văzut.

1. Capul unei tărănci bătrâne cu bonetă albă

Van Gogh nu a vrut mereu să fie pictor. Dorința sa a fost să devină pastor, la fel ca și tatăl sau, și începând cu 1879 a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia numită Petit Wasmes. Cariera sa a luat sfârșit în urma unei ierni dure și, fiindcă nu avea suficienti bani, a rămas acolo și a început să picteze. Acest tablou este portretul unei femei care locuia în acea regiune.

2. Țărancă curățând cartofi


Țărancă curățând cartofi (1885)

Pe lângă minerit, oamenii din Petit Wasmes cultivau cartofi. Astfel atât țăranii, cât și cartofii își fac des apariția în primele opere ale lui Van Gogh, un exemplu evident fiind Mâncătorii de cartofi. În acest tablou, artistul surprinde o femeie care curăță cartofi.

3. Lanuri de lalele

Lanuri de lalele (1883)

Tablourile lui Van Gogh sunt ușor de recunoscut datorită culorilor aprinse și stilului specific de a picta cu linii curbe. Cu toate astea, la începutul carierei sale de artist, în picturile lui se regăsea stilul artei olandeze de la vremea respectivă, adică culori sumbre și o reprezentare cât mai realistă. Deși lipsesc liniile curbe și reprezintă în mod realist faimoasele câmpuri cu lalele, acest tablou are culori mai vii decât cele folosite de alți pictori olandezi.

4. O pereche de papuci

O pereche de papuci (1886)

Van Gogh se credea un artist-țăran și voia să creeze artă pentru alți țărani. De aceea încorporează estetica urâtului în câteva dintre tablourile sale. Acest tablou este unul dintre câteva picturi cu papuci făcute de artist. Aceasta pereche, în deosebi, a fost cumpărată dintr-o piață de vechituri cu scopul de a fi pictată. Totuși, nu erau destul de uzați pentru Van Gogh, așa că i-a purtat într-o lunga plimbare prin ploaie.

5. Două flori ale soarelui tăiate

Două flori ale soarelui tăiate (1887)

După cum am menționat, Floarea soarelui este unul dintre cele mai faimoase tablouri ale lui Van Gogh. Însă nu este singurul, întrucât artistul a realizat mai multe tablouri cu floarea soarelui în diferite aranjamente. Scopul acestor tablouri erau pur decorative deoarece acesta dorea să le expună în casa sa din Arles. Casa galbenă ilustrează acea casa care a fost de o importanță deosebită pentru artist.

6. Scaunul lui Paul Gauguin

Scaunul lui Paul Gauguin (1888)

Vincent Van Gogh a cunoscut mai mulți artiști impresioniști și post-impresioniști la Paris, unde a locuit între 1886 și 1888, dar Paul Gauguin a fost pe departe cel mai bun prieten pe care și l-a făcut. După ce s-a stabilit în Arles, acesta l-a invitat pe Gauguin să locuiască cu el. Pictorul olandez a fost foarte încântat de sosirea lui Gauguin și-a investit toți banii în decorarea casei pentru a fi un loc ideal pentru cei doi. Scaunul lui Van Gogh este un tablou faimos al artistului, însă Van Gogh a pictat și Scaunul lui Paul Gauguin, cele doua aflandu-se în casa lor.

7. Mama Roulin cu bebelușul ei

Mama Roulin cu bebelușul ei (1888)

Joseph Roulin era poștașul din Arles și a fost unul dintre singurii prieteni pe care Van Gogh îi avea. Tot orașul îl considera nebun, dar poștașul mereu era prietenos și chiar a fost de acord să fie pictat. Portretul postașului Joseph Roulin a devenit un tablou faimos al artistului, deși nu este singurul pe care l-a realizat. Pe lângă poștaș, Van Gogh a făcut și portretele membrilor familiei Roulin, iar în acest tablou sunt reprezentați soția lui Joseph și bebelușul lor.

8. Bordelul

Bordelul (1888)

Vincent Van Gogh a devenit client fidel al bordelului din Arles, unde se vedea cu o singură fată. În ziua în care pictorul și-a tăiat urechea, a avut o ceartă aprinsă cu Gauguin. În urma acesteia a început să audă voci, iar acest lucru a fost motivul pentru care s-a mutilat. După acest incident, artistul a înfășurat urechea în hârtie și i-a oferit-o fetei de la bordel.

9. Coridor în spitalul Saint-Paul

Coridor în spitalul Saint-Paul (1889)

După ce și-a tăiat urechea, sănătatea mentală a lui Van Gogh a început să se degradeze. În 1889, artistul a luat decizia să se interneze într-un spital de nebuni. Deși circumstanțele nu erau cele mai fericite, acolo a realizat o multitudine de tablouri care aveau să devină printre cele mai recunoscute picturi de Van Gogh. Irisuri, Noapte înstelată peste Rhone și Migdali înfloriți sunt câteva exemple. Acest tablou a fost realizat pentru a-i arăta spitalul fratelui său.

10. Portret al Adeline Ravoux


Portret al Adeline Ravoux (1890)

În ultimul an din viață, Van Gogh a locuit în Auvers-sur-Oise, o comună aflată lângă Paris. Acesta avea o cameră într-o pensiune a cărei propietari erau soții Ravoux. Adeline era fiica lor de 12 ani pe care Van Gogh a pictat-o de câteva ori, tabloul de mai sus fiind un exemplu. Cauza morții a pictorului a fost suicidul, acesta s-a împușcat pe un câmp în timp ce picta, iar apoi s-a întors la pensiune. Adeline, împreună cu părinții ei, l-au întâmpinat pe artist când acesta s-a întors de pe câmp și ei au fost cei care au realizat că ceva este în neregulă.